Activitatea fizică zilnică este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră.
De la scădere în greutate, îmbunătățirea stării de spirit, a cogniției și memoriei, la reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale sau infarct, sportul aduce un beneficiu major organismului,, crește calitatea vieții și o prelungește.
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Cum îți poate fi afectat testosteronul dacă faci jogging?
Sporturile de intensitate mica sau medie (ex. ridicatul de greutăți, joggingul) stimulează producția de testosteron, în timp ce sporturile de intensitate mare (ex. alergatul pe distanțe mari- ultramaratoane) o inhibă.
Cu cât organismul este supus factorului stresor pe o durată mai mare de timp, cu atât crește producția de cortizol (hormonul stresului) ceea ce inhibă producția de testosteron.
În ceea ce privește creșterea producției de testosteron, studiile au arătat că nivelul de testosteron tinde să crească în primele 15 minute până la 1 oră după desfășurarea unui exercițiu iar ulterior să revină la nivelul de bază.
A se vedea și:
Dacă dorești să profiți de toate beneficiile unui nivel crescut de testosteron este foarte important să transformi sportul într-o rutină și să ții cont de câțiva factori:
- Greutatea- cu cât nivelul de grăsime corporală este mai scăzut cu atât nivelul de testosteron este mai ridicat.
- Vârsta- odată cu trecerea anilor, nivelul de testosteron scade. De aceea recomandăm minim 30 de minute de activitate fizică pe zi la care mai poți adăuga câteva suplimente naturale pentru creșterea testosteronului.
- Momentul zilei- nivelul testosteronului este cel mai ridicat dimineața iar înspre seară scade. De aceea, exercițiile fizice pe timpul serii sunt rețeta ideală pentru a avea un nivel optim de testosteron pe toată durata zilei.
Concluzii
Dacă nu te antrenezi pentru a alerga la maraton, poți să stai liniștit, testosteronul tău nu va avea de suferit.
Dar dacă vrei să te bucuri de beneficiile unui testosteron ridicat și să ai mai multă anduranță la turele tale de alergare nu ezita să încerci alimente, plante sau vitamine care îți pot crește testosteronul.
A se vedea și: Poate testosteronul scăzut să provoace urinare frecventă?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns