Testosteronul este un hormon important pentru toată lumea, indiferent de sex.
Chiar dacă este adesea asociat cu bărbații, testosteronul este un hormon produs de ambele sexe încă de la naștere.
La femei, acesta joacă un rol important în ceea ce privește apetitul sexual, energia și forța fizică.
La bărbați, stimulează dezvoltarea sexuală și este unul din factorii care contribuie la menținerea unei sănătăți optime.
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Nivelul de testosteron al bărbaților atinge un nivel maxim la începutul vârstei adulte și scade ulterior odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, hormonul continuă să joace un rol important în: menținerea țesutului osos și a masei musculare, distribuirea țesutului adipos, producția de globule roșii și menținerea sănătății sexuale și fizice.
Potrivit „Asociației Americane de Urologie”, prevalența generală a deficitului de testosteron este de aproximativ 2,1%. Cu toate acestea, procentul crește odată cu vârsta, testosteronul scăzut afectând aproximativ 50% dintre bărbații cu vârsta de peste 80 de ani.
Scăderea nivelului de testosteron poate duce la:
- scăderea libidoului
- disfuncție erectilă (ED)
- creșterea grăsimii corporale
- pierderea masei musculare
- reducerea densității osoase
- pierderea pilozității
- oboseală
- modificări ale dispoziției, cum ar fi iritabilitate sau depresie
- scăderea numărului de celule roșii din sânge (anemie)
- infertilitate
Dacă ești de părere că prezinți unele dintre simptomele asociate testosteronului scăzut, îți recomandăm să discuți acest aspect cu medicul tău.
Citește în continuare pentru a vedea ce alimente, plante sau vitamine pot fi benefice pentru a stimula producția de testosteron.
Care sunt cele mai bune alimente, plante sau vitamine pentru un testosteron crescut?
Ashwagandha
Medicina tradițională indiană, cunoscută și sub denumirea de medicină ayurvedică, folosește această „plantă minune” pentru multiple lucruri, printre care și pentru tratarea tulburărilor de dinamică sexuală sau infertilitate.
Un studiu desfășurat în 2010, care a observat efectele suplimentării dietei a 75 de bărbați infertili cu ashwagandha, a concluzionat că aceasta a contribuit la creșterea nivelului de testosteron, a cantității de spermatozoizi și a exercitat efecte antioxidante la nivel testicular, benefice pentru spermatogeneză.
Un alt studiu, efectuat în 2019, a observat că bărbații care consumau extract de ashwagandha aveau un nivel seric de testosteron și DHEA aproape dublu față de grupul care consuma un placebo.
Această plantă este unul dintre membrii valoroși ai grupului de alimente care cresc testosteronul, asigurând cresterea testosteronului pe cale naturala.
Vitamina D
Avitaminozele sunt un factor important când vine vorba de apariția deficitului de testosteron. De aceea, majoritatea medicilor recomandă diverse vitamine pentru cresterea testosteronului. Vitamina D este una dintre vitaminele esențiale pentru buna funcționare a testiculelor și stimularea sintezei de testosteron.
Un studiu din 2011, a observat că bărbații cu deficit de vitamina D, care și-au crescut aportul cu 3332 (UI) zilnic, timp de un an, au avut o creștere semnificativă a testosteronului seric.
Cu toate acestea, alte studii indică că efectul de stimulare a secreției de testosteron este vizibil doar la bărbații care au deficit de această vitamină.
Zincul
Zincul este un micronutrient esențial care previne infecțiile, contribuie la repararea defectelor din catenele de ADN și ajută la vindecarea leziunilor.
Mai mult decât atât, studiile arată că zincul este esențial în producția de testosteron, iar suplimentarea cu acesta provoacă creșteri importante ale hormonilor androgeni.
Acesta poate fi obținut prin consumarea de alimente care contin zinc, precum carnea roșie, fructele de mare, fasolea, nucile sau lactatele.
Deși este benefic pentru testosteron, acesta trebuie consumat în cantități limitate de până la 11 mg/ zi.
Excesul de zinc poate provoca efecte secundare neplăcute precum greață, vărsături, crampe sau dureri de cap.
Usturoiul
În ceea ce privește beneficiile usturoiului asupra nivelului de testosteron, nu există studii pe oameni.
Există 2 studii, unul din 2001 și unul din 2015 efectuate pe șoareci care au dovedit efectele de stimulare a secreției de testosteron ale usturoiului. Usturoiul este printre puținele alimente care te ajută să îți crești nivelul de testosteron natural din plante.
Extractul de scoarță de pin
Extractul de scoarță de pin conține niște compuși numiți proantocianidine, ce micșorează colesterolul, reduc simptomele disfuncției erectile și îmbunătățesc curgerea sângelui.
Un studiu din 2010 a observat că bărbații care au consumat o combinație de extract de pin și aspartat de L-arginină timp de 6 luni, aveau o concentrație serică de testosteron mult mai mare față de cea a grupului de control.
Ghimbirul
Oamenii au folosit ghimbirul în scopuri medicinale și culinare timp de secole.
Cercetările moderne indică faptul că această rădăcină poate îmbunătăți fertilitatea la bărbați.
Potrivit rezultatelor unui studiu din 2012, administrarea unui supliment de ghimbir zilnic, timp de 3 luni a crescut nivelul de testosteron cu 17,7% într-un grup de 75 de bărbați cu probleme de fertilitate.
De asemenea, ghimbirul conține vitamine pentru cresterea libidoului la femei și vitamine pentru cresterea libidoului la barbati.
Rodia
Rodia este un simbol antic al fertilității și sexualității, iar antioxidanții conținuți pot contribui la sănătatea inimii și la reducerea stresului.
Rezultatele unui studiu din 2012 indică faptul că rodia poate crește și nivelul de testosteron atât la bărbați, cât și la femei.
Șaizeci de participanți sănătoși au băut suc de rodie timp de 14 zile, iar cercetătorii au testat nivelurile de testosteron din saliva lor de trei ori pe zi.
La finalul perioadei de studiu, atât la participanții de sex masculin, cât și la cei de sex feminin s-a înregistrat o creștere cu 24% a nivelului de testosteron salivar.
De asemenea, aceștia au relatat îmbunătățiri în ceea ce privește starea de spirit.
Legumele cu frunze verzi
Legumele precum spanacul, ardeiul gras și varza kale sunt bogate în magneziu, un mineral care poate crește nivelul de testosteron din organism.
Autorii unui studiu din 2011 au observat că administrarea de suplimente de magneziu timp de 4 săptămâni a determinat o creștere semnificativă a nivelului de testosteron al participanților.
Uleiul de măsline extravirgin
Uleiul de măsline este un element de bază al dietei mediteraneene, care poate avea multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului bolilor de inimă.
Uleiul este bogat în grăsimi mononesaturate și în vitamina E, un antioxidant.
Acești factori sunt cei care contribuie la beneficiile pentru sănătate ale acestui aliment.
Uleiul de măsline extravirgin poate îmbunătăți, de asemenea și funcția sexuală masculină.
Rezultatele unui studiu la scară mică indică faptul că uleiul poate crește nivelul seric de testosteron la bărbații sănătoși precum și nivelul de hormon luteinizant, responsabil de stimularea producției acestui hormon.
A se vedea și: Cum pot crește nivelul de testosteron în mod natural pentru a stimula creșterea bărbii
Ce alimente ar trebui să evit?
Așa cum există alimente care stimulează capacitatea naturală a organismului de a produce testosteron așa există și alimente care o inhibă.
Astfel, dacă îți dorești un nivel crescut de hormoni androgeni, evită:
- Alimentele procesate. Acestea au un conținut mare de grăsimi trans care s-au dovedit a fi nocive pentru producția de testosteron și spermatozoizi.
- Conservele sau alimentele în cutii de plastic. Astfel de alimente, conținut niveluri ridicate de compuși precum bisfenol A (BPA) sau bisfenol S (BPS) care pot reduce semnificativ nivelurile de testosteron.
- Alcoolul. Consumat în cantități moderate poate avea efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare. Excesul însă, afectează grav funcția hormonală a testiculului.
Concluzii
Testosteronul scade în mod natural odată cu vârsta, dar nivelurile pot fi reduse și din cauza anumitor afecțiuni medicale sau a unor medicamente.
Recomandăm oricui se confruntă cu simptome de testosteron scăzut să consulte un medic.
Anumite alimente, precum stridiile, legumele verzi cu frunze, peștele gras și uleiul de măsline, pot încuraja organismul să producă mai mult testosteron.
Alimentele care conțin zinc, vitamina D și magneziu pot fi de asemenea utile.
Totodată, exercițiile fizice și reducerea stresului pot ajuta, la stimularea secreției de testosteron.
Pentru cei care doresc să treacă la următorul nivel, un stimulent de testosteron poate fi alegerea cea mai bună.
Acestea conțin toate ingredientele necesare, care și-au dovedit eficiența în studii clinice și te scapă astfel de stresul alimentației.
Recomandarea noastră este Testolan iar dacă vrei să afli mai multe despre acest supliment sau despre alte suplimente din aceeași categorie, apasă aici.
Însă, pentru a vedea rezultate pe termen lung, majoritatea persoanelor au nevoie de o combinație de abordări.
A se vedea și: De ce scad nivelurile de testosteron cu vârsta?
Referințe
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21154195/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23686706/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8875519/
- https://academic.oup.com/jn/article/131/8/2150/4686916
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20184576/
- https://www.iasj.net/iasj?func=fulltext&aId=71548
- https://www.endocrine-abstracts.org/ea/0028/ea0028p313
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20352370/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23472458/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5312216/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23651625/
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns