Dieta alcalină, numită și alkaline ash diet sau alkaline acid diet, a fost făcută populară de adepții săi celebri. Nume mari precum Victoria Beckham, Jennifer Aniston și Kate Hudson au spus că au încercat dieta cu rezultate pozitive.
În 2013, Victoria Beckham a postat pe Twitter că cartea de bucate alcaline Honestly Healthy: Eat With Your Body in Mind, the Alkaline Way, scrisă de bucătarul vegetarian Natasha Corrett și nutriționistul Vicki Edgson, era preferata ei. De atunci, dieta alcalină a devenit mult mai comună.
Dar dietele care funcționează pentru celebrități nu sunt neapărat menite să funcționeze pentru toată lumea sau să dea rezultate pe termen lung.
Ce este dieta alcalină
Adepții dietei alcaline promovează ideea că, consumul de alimente care formează acizi, cum ar fi carnea roșie, poate dezechilibra nivelul pH-ului și poate duce la o sănătate precară. Echilibrarea pH-ului prin dietă, teoretizează ei, poate duce la o serie de beneficii pentru sănătate. Conceptul de bază din spatele planului de dietă este că, dacă introducem în mod constant alimente acide în corpul nostru, cum are sistemul nostru timp să facă altceva decât să le elimine?
PH-ul este o măsură a acizilor și alcalinelor din organism pe o scară de la 0 la 14. Substanțele acide variază de la 0 la 7; oțetul, de exemplu, are un pH de aproximativ 2, ceea ce înseamnă că este acid. Substantele alcaline, se încadrează între 7 si 14 pe scară. Calciul, care este foarte alcalin, are un pH de aproximativ 10. În starea sa naturală, sângele nostru este ușor alcalin – oscilând între 7,35 și 7,45 – în timp ce stomacul nostru este foarte acid pentru a ajuta la digerarea alimentelor.
Cu excepția modificărilor pH-ului salivei și urinei noastre, alimentele pe care le consumăm nu pot modifica pH-ul corpului nostru, care este strâns reglat. Sub premisa dietei alcaline, a lucra pentru un pH sănătos și echilibrat implică alegeri alimentare mai inteligente pentru a accentua consumul de alimente care formează alcaline. Multe dintre acestea sunt alimente pe bază de plante.
Pe lângă regimul alimentar, planul de dietă alcalină vă poate cere să vă modificați comportamentul pentru a elimina obiceiurile care, teoretic, cresc aciditatea. Acestea includ obiceiuri precum fumatul și consumul de tutun; consumul de alcool; ingerarea de cafea, sifon și alte stimulente; și abuzul de droguri. Conform dietei alcaline, deshidratarea constantă, și a avea un stil de viață sedentar vă pot afecta și pH-ul.
Cum funcționează dieta alcalină
La dieta alcalină, unele fructe sunt bune pentru pH-ul dumneavoastră, iar altele nu. În categoria alcaline, de exemplu, sunt merele și bananele, iar altele sunt foarte bune, precum avocado și ananasul. Bananele au un pH de aproximativ 5; avocado este mai aproape de 7.
Alte alegeri recomandate includ ardei gras, alge marine, cartofi dulci, migdale, castane, tofu, tempeh, miso, varza si linte. Ajută la construirea de gustări și mese în jurul fructelor și legumelor, mai degrabă decât a cărnii sau a amidonului, conform Dacă doriți să încercați dieta alcalină, iată câteva sfaturi pentru a începe:
Dacă vă umpleți mai întâi farfuria cu alimente vegetale, nu va mai fi atât de mult loc pentru carne și pâine care formează acid.
Rețineți că, ca regulă generală, dacă doriți să rămâneți la dieta alcalină, 80% din ceea ce mâncați (în volum) ar trebui să fie alimente alcaline, doar 20% fiind formatoare de acid.
Ar trebui să aplicați această regulă la fiecare masă, băutură și gustare.
Nu este nevoie să folosiți un calculator sau o cântar atunci când porniți într-o dietă alcalină. Priviți-vă mâncarea și faceți schimburile necesare.
Beneficiile dietei alkaline
Dieta alcalină încurajează consumul de o mulțime de fructe, legume, nuci, semințe și leguminoase. Se evită carnea, lactatele, alimentele procesate și majoritatea cerealelor. De asemenea, probabil că va trebui să evitați cofeina și alcoolul.
Ca o dietă pe bază de plante, există o serie de beneficii pentru sănătate asociate cu consumul de ingrediente întregi și neprocesate. Acestea pot include:
- Pierdere în greutate prin controlul apetitului
- Îmbunătățirea funcției renale
- Risc redus de cancer
- Funcția cardiacă îmbunătățită
- Masa musculara imbunatatita
Merită să țineți cont de faptul că aceste beneficii pentru sănătate sunt mai probabil să se datoreze unei diete sănătoase și echilibrate, mai degrabă decât din cauza acidității sau nivelurilor alcaline.
Ce puteți mânca în timpul dietei alcaline
În dieta alcalină, veți mânca o mulțime de fructe și legume proaspete, nuci, semințe, cereale integrale și legume rădăcinoase. Gândiți-vă la: avocado, nuci, migdale, farro, quinoa, broccoli, țelină, ardei și verdeață. Unele diete alcaline vă permit să mâncați leguminoase și produse din soia; altele sugerează evitarea lor.
Alimentele acide care trebuie limitate la dieta alcalină includ: carnea și toate produsele de origine animală (inclusiv lactatele), zaharurile procesate, băuturile îndulcite cu zahăr, cofeina și alimentele procesate.
Ce nu puteți mânca în timpul dietei alcaline
Băuturi nealcoolice
Sucurile adaugă o grămadă de acid fosforic în organism, ceea ce provoacă o încărcătură acidă crescută.
Carne roșie și procesată
Un alt aliment bogat în fosfor este carnea roșie și procesată. Fosforul, plus conținutul ridicat de proteine al acestor alimente, echivalează cu o încărcătură de acid alimentară și mai mare. Nu este vorba doar de carne roșie și procesată. Consumul oricărei proteine animale, cum ar fi ouăle și carnea de pasăre, creează, de asemenea, o încărcătură acidă crescută.
Cerealele procesate
Cerealele rafinate includ alimente precum produse de patiserie, fast-food și pâine albă. Toate aceste nume ajung să contribuie la o încărcătură acidă mai mare. Potrivit unui articol din 2014, adăugarea de fructe, legume și alte alimente alcaline la aceste cereale poate ajuta la reducerea încărcăturii de acid alimentar.
Lactate
Când mâncați lactate, cum ar fi brânză, lapte și înghețată, mâncați cantități mari de fosfor. Cercetările leagă, de asemenea, produsele lactate de alți compuși care formează acizi, cum ar fi aminoacizii care conțin sulf și clorură.
Fructe acide
Deși citricele precum portocalele, lămâile, limetele și grapefruitul au un nivel ridicat de pH, ele nu creează acid în organism atunci când sunt consumate.
Pe de altă parte, sunt considerate alimente reflexogene, care pot agrava refluxul de acid. Din acest motiv, Institutul Național de Sănătate recomandă evitarea sau reducerea consumului de citrice dacă aveți BRGE (alias reflux acid).
Produse din tomate
Similar cu citricele, roșiile și produsele din tomate au un pH ridicat care poate declanșa refluxul acid și poate agrava simptomele.
Dar consumul de roșii crude poate fi mai tolerabil în comparație cu produsele din tomate precum ketchup-ul, sosul de roșii și pasta de roșii. Acest lucru se datorează faptului că roșiile crude sunt puțin mai puțin acide decât omologii lor din conserve.
Legume acide
Există foarte puține legume acide (da, roșiile sunt un fruct!), dar unele legume pot deveni acide în funcție de modul în care sunt pregătite. Castraveții murați sau varză murată devin acide, dar în forma lor naturală sunt alcaline.
Efectele secundare ale dietei alkaline
Deși afirmațiile din spatele mecanismelor dietei sunt în mare măsură nefondate, alimentele pe care le consumați sunt în general recunoscute ca fiind foarte sănătoase și fac parte dintr-o dietă echilibrată.
Dar pentru că eliminați atât de multe alimente (cum ar fi carnea, carnea de pasăre, peștele, lactatele și – în funcție de versiunea dietei pe care o faceți – poate soia și leguminoase), s-ar putea să vă limitați cu adevărat mâncarea. Dacă limitați prea mult alimentele, malnutriția este un risc.
Un alt risc este că dacă urmați în mod specific dieta în loc să faceți alți pași pentru a vă proteja sănătatea împotriva bolilor cronice – sau în locul tratamentului pentru o boală precum cancerul din cauza beneficiilor pretense. Dacă este în locul îngrijirii medicale necesare, atunci asta poate fi periculoasă.
Idei de meniuri pentru dieta alcalină
Iată un exemplu de meniu pentru dieta alcalină:
- Mic dejun: Smoothie (fructe de pădure, 1/2 banană, 1 cană spanac, 1/4 avocado, lapte de migdale, 1 linguriță ulei de cocos, 1 lingură semințe de chia, scorțișoară după gust)
- Prânz: salată verde (avocado feliat acoperit cu fistic zdrobit cu o varietate de legume învelite în frunze de salată verde cu unt)
- Gustare: pere feliate cu semințe de cânepă și scorțișoară
- Cina: cartofi dulci prăjiți (în ulei de cocos) și broccoli
- Desert: iaurt de cocos acoperit cu semințe de rodie
Concluzii
Există dovezi că alimentele promovate de dieta alcalină tind să fie sănătoase.
Dacă decideți să încercați dieta, asigurați-vă că vă educați cu privire la dietă și vă faceți timp pentru a pregăti alimentele permise în planul de alimentație, astfel încât să mâncați suficient.
De asemenea, rețineți că dieta alcalină este doar un tipar de alimentație, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să faceți mișcare. Activitatea fizică reduce riscul de boli de inimă și diabet, ajută la menținerea greutății și crește nivelul de energie.
Majoritatea experților sugerează să faci cel puțin 30 de minute de exerciții de intensitate moderată – cum ar fi mersul rapid – în majoritatea sau în toate zilele săptămânii.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns