Cuvântul „testosteron” aprinde în mintea celor mai mulți dintre noi, imaginea bărbatului puternic, încrezător, neînfricat, pregătit pentru orice situație.
Și asta se întâmplă pe bună dreptate, întrucât acest hormon este responsabil de creșterea masei musculare, lățirea oaselor, apariția pilozității faciale și corporale, practic de tot ce este considerat specific masculin.
Cu toate acestea, testosteronul are mai multe implicații în ceea ce privește sănătatea, atribute ce le vom detalia în cele ce urmează.
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Care sunt beneficiile unui nivel ridicat de testosteron?
Asigură sănătatea sistemului cardiovascular
Este de la sine înțeles faptul că o inimă sănătoasă este extrem de importantă.
Cei mai mulți dintre noi știm factorii care predispun la boli cardiovasculare și cunoaștem măsurile ce trebuie aplicate pentru a evita un astfel de scenariu.
Ceea ce puțini știu este că și hormonii joacă un rol foarte important în acest proces.
Studii recente arată că testosteronul este un determinant important al patologiilor din sfera cardiacă, mai precis un nivel scăzut al acestuia.
La bărbați, nivelul de testosteron începe să scadă accentuat după vârsta de 40 de ani iar această scădere a fost asociată cu un risc crescut de mortalitate.
Nivelele reduse de testosteron cresc riscul de boală arterială coronariană, sindrom metabolic și diabet de tip 2.
Pe de altă parte, un nivel ridicat de testosteron, aduce beneficii considerabile evoluției și prognosticului pacienților ce suferă de boli cardiace prevenind în același timp instalarea acestora.
Mai mult decât atât, testosteronul stimulează producția de eritrocite (transportă O2 sau CO2), scade riscul de infarct cu 24% și de accident vascular cerebral cu 36%.
Crește masa musculară și reduce țesutul adipos
Testosteronul stimulează sinteza proteică la nivel muscular dacă se asociază un stimul precum exercițiile fizice.
Cu cât masa musculară este mai mare cu atât consumul energetic este mai mare, lucru ce facilitează pierderea în greutate.
Asigură sănătatea sistemului osteoarticular
Testosteronul și în special forma sa redusă DHT, joacă un rol important în ceea ce privește densitatea minerală osoasă.
Mai precis, acești hormoni stimulează proliferarea osteoblastelor (celule osoase tinere) responsabile de producerea proteinelor matricei osoase și de mineralizarea osoasă și inhibă activitatea osteoclastelor, cu rol în „distrugerea” osului.
Un nivel scăzut de testosteron va facilita catabolismul asupra țesutului osos, proces ce duce în timp la dezvoltarea osteoporozei.
Odată cu instalarea acestei afecțiuni, riscul de fracturi osoase crește radical, de aceea insuficiența androgenică trebuie tratată la timp.
Din fericire, studiile clinice sugerează că un nivel ridicat de testosteron stimulează creșterea masivă a densității osoase.
Îmbunătățirea funcțiilor cognitive
Cercetările arată că bărbații cu un nivel mai mare de testosteron total au o incidență redusă a bolii Alzheimer.
Există, de asemenea, dovezi pentru o corelație puternică între testosteron și funcțiile cognitive, precum memoria verbală și o viteză mai mare de procesare a informațiilor.
Tratamentul cu testosteron pentru bărbații cu vârste cuprinse între 34 și 70 de ani a demonstrat o îmbunătățire a memoriei spațiale.
Crește libidoul
Studiile sugerează că testosteronul stimulează secreția de dopamină la nivelul centrului hipotalamic responsabil de apetitul sexual.
Libidoul este direct proporțional cu secreția de dopamină de la acest nivel.
Îmbunătățirea dispoziției
Dacă un nivel scăzut de testosteron este asociat cu o incidență mai mare a simptomelor precum stări depresive, letargie, iritabilitate, reversul medaliei este valabil pentru un nivel crescut de testosteron.
Astfel, conform studiilor creșterea nivelului de testosteron este rețeta perfectă pentru o reducere a stărilor anxioase, o îmbunătățire a dispoziției și o creștere a nivelului de energie.
Reduce inflamația
Un studiu observațional publicat în „Journal of Clinical Endocrinology” a arătat că bărbații cu un nivel scăzut de testosteron aveau niveluri ridicate de markeri inflamatori în sânge și după cum bine știm inflamația este principala cauză a majorității bolilor.
După terapia substitutivă hormonală cu testosteron, markerii inflamatori ai subiecților studiului au scăzut semnificativ.
Îmbunătățirea calității somnului
O multitudine de studii au arătat că bărbații cu testosteron scăzut suferă adesea de insomnie.
Anecdotic, bărbații ce au început terapia de substituție cu testosteron, relatează că somnul lor s-a îmbunătățit semnificativ.
Previne diabetul
Cercetătorii au observat corelații între nivelurile scăzute de testosteron și scăderea sensibilității la insulină.
Ce înseamnă acest lucru?
Persoanele care suferă de hipogonadism prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet.
Mai mult decât atât, studii efectuate pe termen scurt au demonstrat, de asemenea, că terapia de substituție cu testosteron la bărbații diabetici a îmbunătățit sensibilitatea la insulină.
Indivizii diabetici și care urmează o terapie cu testosteron pot, de obicei, să renunțe la multe dintre medicamentele pentru diabet.
A se vedea și: Unde este stocat testosteronul?
Cum pot să îmi cresc testosteronul?
În medicină, orice afecțiune se tratează începând cu modificarea stilului de viață:
- Evitarea alimentelor procesate
- Evitarea alcoolului
- Evitarea fumatului
- Consum de fructe și legume
- Consum de carne slabă în grăsimi
- Creșterea nivelului de activitate
Dacă asta nu dă rezultate, îți recomandăm să încerci un supliment pentru testosteron precum Hunter test. care conține acid D-aspartic, Ashwagandha, zinc, magneziu și schinduf.
Toate aceste substanțe și-au dovedit eficiența în creșterea testosteronului, în sute de studii clinice.
Ultima alternativă constă în terapia substitutivă hormonală cu testosteron.
Există vreun risc dacă am un nivel prea mare de testosteron?
“Mi-au fost trimiși o mulțime de bărbați pentru o evaluare în privința testosteronului scăzut, dar nu am avut niciodată un pacient pentru care mi-a fost solicitată evaluarea pentru un nivel prea mare de testosteron “, spune Dr. Drincic.
Riscul de a dezvolta un nivel prea mare de testosteron este minim în cazul bărbaților care folosesc doar suplimente naturale.
Excepție de la această regulă sunt culturiștii sau atleții care utilizează steroizi anabolizanți.
Utilizarea steroizilor anabolizanți oprește eliberarea hormonului luteinizant și secreția hormonului foliculostimulant din glanda pituitară, ceea ce, la rândul său, scade cantitatea de testosteron și spermă produsă în testicule.
La bărbați, expunerea îndelungată la steroizi anabolizanți duce la infertilitate, scăderea apetitului sexual, micșorarea testiculelor și dezvoltarea sânilor.
Se pot observa, de asemenea, modificări comportamentale (cum ar fi iritabilitatea crescută).
De asemenea, bărbații care au indicație pentru terapie de substituție cu testosteron au un risc mai mare de a dezvolta excese androgenice manifestate prin:
- Acnee sau piele uleioasă
- Inflamația prostatei
- Ginecomastie
- Agravarea apneei în somn
- Retenție de lichide
- Micșorare testiculară
- Scădera cantității de spermatozoizi
O modalitate de a evita testosteronul în exces constă în apelarea la această terapie doar ca ultimă alternativă.
Concluzii
Dupa cele expuse mai sus este ușor de înțeles de ce testosteronul este un hormon atât de important pentru bărbați și de ce nivelul acestuia trebuie urmărit constant.
Dacă în momentul actual faci parte din categoria bărbaților care suferă de deficit de testosteron, nu îți pierde speranța, recuperarea este posibilă și merită.
A se vedea și: Are legătură biotina cu testosteronul?
Referințe
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5512682/
- https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0085805
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/sexual-health/in-depth/testosterone-therapy/art-20045728
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2701485/
- https://www.research.va.gov/currents/0815-5.cfm
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns