Urinarea frecventă, denumită medical polakiurie presupune un număr mai mare de 3-5 micțiuni în 24 de ore în condiții de hidratare normală.
Polakiuria poate fi întâlnită într-o gamă largă de afecțiuni începând de la cele care nu afectează aparatul urinar, precum diabet zaharat sau tabes, până la afecțiuni strict urinare, precum cistită, pericistită, tumori pelvine sau hiperplazie benignă de prostată.
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Poate fi provocată urinarea frecventă de un nivel scăzut de testosteron?
Un singur studiu, efectuat în 2017, a observat o posibilă legătură între testosteron și polakiurie. Mai precis, testosteronul are un rol fiziologic de menținere a nivelurilor de vasopresină (previne urinarea) și a capacității renale de concentrare a urinii.
Studii experimentale au observat că după orhidectomie (extirparea testiculelor), subiecții aveau un nivel seric scăzut de D-arginină-vasopresină precum și puțini receptori pentru vasopresină, readuse ulterior la normal după terapie subsitutivă hormonală cu testosteron.
A se vedea și: Ne scade joggingul testosteronul?
Deși este posibil, șansele ca polakiuria să fie provocată de un deficit hormonal sunt extrem de scăzute. De cele mai multe ori, testosteronul în exces este problema.
Concluzii
Dacă urinezi frecvent, consultă un urolog cu privire la simptomele tale, cel mai probabil prostata ta este mărită.
A se vedea și: Zahărul natural scade testosteronul?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns