Planul bogat în proteine și sărac în carbohidrați al lui Pierre Dukan a fost publicat pentru prima dată în Franța în 2000 sub numele „Je ne sais pas maigrir” (nu știu cum să slăbesc).
Abia în 2010, mișcarea Dukan a ajuns în Marea Britanie, redenumită dieta Dukan. Kate Middleton, în perioada premergătoare nunții sale regale, a scăzut două mărimi la rochie urmând metoda lui Dukan.
Pierre Dukan și-a început cariera medicală specializat în neurologie, dar ar fi trecut la alimentație după ce a recomandat o dietă bogată în proteine unui prieten disperat să slăbească.
Atât de impresionat de scăderea rapidă a dimensiunii prietenului său, Dukan s-a angajat să dezvolte și să cerceteze dieta care să-l facă în cele din urmă un nume cunoscut.
Până în prezent, cartea de dietă Dukan s-a vândut în peste opt milioane de exemplare în întreaga lume și a fost tradusă în 14 limbi diferite.
Nu fără controverse, planul de slăbire al lui Dukan a fost criticat de profesioniștii din domeniul sănătății, mulți considerând că dieta promovează un mod dezechilibrat de a mânca. În ultimii ani, afirmațiile controversate ale lui Pierre Dukan au atras, de asemenea, atenție nedorită asupra mărcii Dukan.
Ce este dieta Dukan
Dieta originală Dukan este similară cu o dietă ketogenică, deoarece ambele subliniază consumul de grăsimi și proteine, dar omit carbohidrații.
Organismul va apela mai întâi la depozitele de glicogen (carbohidrați) pentru energie dacă rezervele sunt abundente. Dietele ketogenice obligă organismul să treacă de la arderea carbohidraților pentru energie la arderea grăsimilor.
Acest lucru are adesea efectul dorit de pierdere în greutate, deși nivelurile ridicate de cetone din organism pot fi problematice și pot duce la o stare cunoscută sub numele de cetoză, ce poate implica “gripa keto”.
Dieta Dukan se bazează pe premisa că nu slăbiți atunci când vă este foame. Oferă liste specifice de alimente care sunt permise în diferite faze, cu accent pe proteinele slabe și lactatele fără grăsimi, care stimulează sațietatea.
Planul de dieta Dukan include patru faze: atac, croazieră, consolidare și stabilizare. Primele două faze se concentrează pe pierderea în greutate, iar celelalte două se concentrează pe menținerea acesteia.
Potrivit susținătorilor dietei Dukan, vă puteți aștepta să pierdeți până la 4 până la 6 kilograme în prima săptămână în timpul fazei de atac și 2 kilograme pe săptămână în timpul fazei de croazieră.
Cum funcționează dieta Dukan
Faza de atac
Această primă etapă durează între cinci-zece zile și promite rezultate imediate. Persoanele care țin dieta au 72 de alimente bogate în proteine din care să aleagă, fără carbohidrați permisi.
Începeți cu 72 de alimente proteice slabe în timpul atacului, inclusiv: friptură, vițel, ficat, șuncă redusă în grăsime, slănină redusă în grăsime, felii de pui sau curcan gătite, cod, limbă, somon, sardine, ton, crustacee, practic fără grăsimi brânză de vaci, iaurt fără grăsimi, lapte degresat, ouă și tofu.
Faza de croazieră
Apoi adăugați cele 28 de legume în timpul fazei de croazieră, inclusiv anghinare, fenicul, ceapă, sparanghel, fasole franțuzească, vinete, praz, sfeclă roșie, dovlecei, ciuperci, broccoli, varză, ardei, morcovi, dovleac, țelină, roșii, frunze de salată.
Ideea este să alternăm zilele de proteine doar cu zilele de proteine și legume. Rămâneți pe faza de croazieră până când ați pierdut toată greutatea pe care doriți să o pierdeți.
Faza de consolidare
Alimentele interzise anterior precum fructele și lactatele sunt reintroduse treptat. Adepților li se oferă chiar două „mese de sărbătoare” pe săptămână, unde li se permite să mănânce aproape orice le place (se aplică în continuare unele restricții).
Odată ce ați atins greutatea dorită, aveți o seară pe săptămână în care puteți mânca orice vreți. Joia rămâne o zi numai cu proteine, pentru a vă ajuta să vă mențineți greutatea dorită.
Faza de stabilizare
Faza finală, de stabilizare este partea de menținere a greutății și durează la infinit. În timpul fazei de stabilizare, veți urma liniile directoare ale fazei de consolidare, dar slăbiți regulile atâta timp cât greutatea dumneavoastră rămâne stabilă.
Dacă ați reușit să reintroduceți carbohidrații în viața voastră fără să vă îngrășați din nou, aveți voie să pășiți cu încredere în etapa 4.
Cât timp oamenii țin dieta depinde de greutatea lor actuală, de exercițiile fizice pe care le fac și de greutatea dorită.
Beneficiile dietei Dukan
- Pierderea în greutate în primele etape ale dietei este foarte motivantă. Acest lucru îi încurajează pe oameni să continue cu dieta.
- Având o listă de alimente „permise” și „nepermise”, este ușor de urmărit și de înțeles.
- Nu există nicio restricție cu privire la cât de mult aveți voie să mâncați, iar proteinele pot satisface foamea. Acest lucru înseamnă că este mai puțin probabil să vă simțiți înfometat pe perioada dietei.
- Dieta este restrictivă și, prin urmare, eliminați alimentele bogate în zahăr, care sunt legate de creșterea în greutate și de obezitate.
Ce se poate mânca în timpul dietei Dukan
În timpul fazei de atac puteți mânca:
- Carne slabă: ex: muschi de vită, file mignon, bivoliță, șuncă extra-slabă, cotlete slabe de porc, slănină redusă în grăsime, friptură, muschi de porc;
- Păsări de curte: ex: pui, ficat de pui, găină, curcan fără grăsimi și cârnați de pui, friptură de struț, prepeliță, curcan, rață sălbatică;
- Pește: somn, cod, halibut, hering, macrou, mahi mahi, monkfish, somon, tilapia, păstrăv, ton;
- Scoici: scoici, crab, raci, homar, midii, caracatiță, stridii, scoici, creveți, calamari;
- Proteine vegetariene: alimente din soia și burgeri vegetali, Tempeh, Tofu;
- Produse lactate fără grăsimi: cremă de brânză fără grăsimi, lapte fără grăsimi, ricotta fără grăsimi, smântână fără grăsimi;
- Ouă: de pui, de prepeliță, de rață.
Alimente pe care le puteți consuma în faza de croazieră:
- Anghinare
- Sparanghel
- Muguri de fasole
- Sfeclă
- Brocoli
- Varză de Bruxelles
- Varză
- Morcov
- Conopidă
- Țelină
- Castravete
- Vânătă
- Andivă
- Fenicul
- Fasole verde
- Kale
- Salată verde
- Radicchio
- Ciuperci
- Ceapă
- Praz
- Șalote
- Inimioare de palmier
- Ardei
- Dovleac
- Ridichi
- Rubarbă
- Dovleac
- Suc de fructe
- Spanac
- Roșie
- Ridiche
- Dovlecel
În timpul fazei de consolidare, se pot mânca următoarele alimente:
Faza de consolidare are scopul de a preveni efectul de rebound care se întâmplă cu atâtea diete.
În acest timp, veți reintroduce treptat alimentele interzise înapoi în dietă, în cantități limitate. În timp ce vă păstrați baza stabilită de legume și proteine, veți începe să adăugați înapoi în unele alimente bogate în amidon.
În fiecare săptămână, vi se permite până la două mese de „sărbătoare”.
Ce este o masă de sărbătoare? O masă de sărbătoare este compusă din 1 aperitiv, 1 fel principal, 1 desert și 1 pahar de vin. Puteți avea doar o porție din fiecare.
Alimente interzise pe perioada dietei Dukan
Vă este poftă de ceva care nu este permis în faza în care vă aflați?
În funcție de faza în care vă aflați, nu puteți mânca:
- Orice nu este proteină în timpul fazei de atac;
- Legume cu amidon în timpul fazei de croaziera;
- Alcool, până ajungeți în faza de consolidare.
Efecte secundare ale dietei Dukan
1. Respirație urâtă
Dieta Dukan va duce în cele din urmă la procesul de cetoză în care grăsimea este arsă în loc de carbohidrați pentru a reduce necesarul de energie al organismului. Deci, deoarece corpul va fi pe cetoză, va duce la probleme precum respirația urât mirositoare și oboseala.
2. Dezechilibre electrolitice
Dezechilibrele electrolitice pot fi cu siguranță unele dintre cele mai mari efecte secundare ale unei diete Dukan pe care le puteți experimenta în prima fază a sa.
3. Gripa de inducție
Dieta Dukan este foarte renumită pentru efectele sale secundare care sunt cauzate de consumul scăzut de carbohidrați.
Exemple de meniuri din dieta Dukan
Meniu 1
Mic dejun
- Băutură caldă
- Brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi
- 2 felii de piept de pui la gratar
Masa de prânz
- Carne de vită vietnameză
- Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi
Gustare
- Clătită cu tărâțe de ovăz cu scorțișoară
Masa de seară
- Creveți Tiger cu Usturoi
- Felii de pui cu usturoi
Meniu 2
Mic dejun
- Băutură caldă
- Cremă de brânză cu conținut scăzut de grăsimi
- Felii de șuncă de curcan
Masa de prânz
- Piept de pui la gratar
Gustare
- Cupcakes cu brânză
Masa de seară
- Nuggets de pui cu tărâțe de ovăz
Meniu 3
Mic dejun
- Băutură caldă
- Iaurt cu grăsimi scăzute cu tărâțe de ovăz
Masa de prânz
- Pește la abur cu ierburi
- Brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi
Gustare
- Bastoane de surimi
Masa de seară
- Friptură de vită cu piper
Concluzii
Majoritatea persoanelor supraponderale au multă grăsime în jurul corpului, ceea ce creează apoi alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, obezitatea și bolile de inimă.
Acesta este momentul în care dieta Dukan funcționează perfect, deoarece scade conținutul de carbohidrați din organism, care apoi pune corpul în stadiul de cetoză. În această etapă, organismul folosește grăsimea din organism în loc de carbohidrați, pentru a alimenta necesarul de energie.
În cele din urmă, corpul va începe să ardă rapid grăsimea existentă și, în curând, veți putea să vă atingeți eficient obiectivele de slăbire.
Referințe
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X1630340X?via%3Dihub
- https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/dietary-protein-its-role-in-satiety-energetics-weight-loss-and-health/CCA49F7254E34FF25FD08A78A05DECD7
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30725769/
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns