După cum bine știi, testosteronul este un hormon produs de către testicule la bărbați și de către ovare la femei, cu rol în apariția caracterelor sexuale secundare la bărbați (pilozitate, creșterea densității osoase, creșterea masei musculare, îngroșarea vocii) iar la femei cu rol în susținerea abilităților cognitive, prevenția osteoporozei și menținerea ridicată a libidoului.
Cu atâtea efecte benefice, cum ar putea testosteronul să facă rău?
Din păcate ca și cu alte lucruri din viață, ce-i prea mult, strică.
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Este testosteronul în exces periculos?
DA, bărbații care au o predispoziție genetică pentru nivele ridicate de testosteron, care suferă de hipertiroidism, tumori testiculare sau adrenale sau care utilizează steroizi pentru îmbunătățirea performanțelor sportive, au un risc de 8 ori mai mare de a suferi de insuficiență cardiacă mai târziu în viață și de 2 ori mai mare de a dezvolta trombembolism. (cheaguri de sânge care pot bloca vene sau artere care vin sau merg dinspre creier sau inimă).
Astfel, pentru a răspunde la întrebarea inițială, excesul de testosteron te poate ucide. Nu te ucide testosteronul propriu-zis dar te ucid bolile la care ești predispus când nivelul circulant depășește un anumit prag.
Însă, șansa de a avea un nivel prea mare de testosteron este nesemnificativă în comparație cu probabilitatea de a avea un nivel prea mic.
A se vedea și: Pot suplimentele BCAA să crească nivelul de testosteron?
Care sunt factorii care influențează nivelul de testosteron?
Cele mai recente studii publicate în „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” au arătat că tinerii din ziua de azi nu au același nivel de testosteron pe care îl aveau bunicii lor.
Dietele bogate în grasimi saturate, consumul excesiv de zahăr, tabagismul, sedentarismul, radiațiile produse de telefoane, influențează capacitatea organismului de a produce testosteron și astfel asistăm la o scădere cu 1% în fiecare an.
Persoanele cu nivele sub-optime de testosteron au simptome precum: iritabilitate, scăderea masei musculare, impotență, stări depresive, dificultăți de concentrare și memorie.
Adoptarea unui stil de viață mai sănătos, creșterea consumului de fructe și legume, creșterea nivelului zilnic de mișcare, renunțarea la fumat și alcool cât și administrarea unor suplimente pentru sporirea nivelului de testosteron sunt recomandate pentru creșterea longevității.
A se vedea și: Ajută ginsengul la creșterea testosteronului?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns