Recomandată bărbaților care suferă de simptome precum libidou scăzut, oboseală, depresie, terapia substitutivă hormonală este o piață care valorează acum aproximativ 3,8 milioane de dolari și care se află în continuă ascensiune.
Cu toate acestea, se poartă ample discuții cu privire la beneficii și riscuri. Poate excesul de testosteron secundar terapiei să fie „trigger-ul” unor tulburări anxioase? Sau există o altă cauză? Haideți să aflăm!
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Poate fi terapia substitutivă hormonală cu testosteron sursa unor atacuri de panică?
Nu chiar. Singura modalitate prin care terapia substitutivă cu testosteron ar putea provoca atacuri de panică este prin faptul că determină depleție de magneziu, acid folic, vitamina B6 și B12, responsabile de reglarea stării și a emoțiilor.
Majoritatea studiilor efectuate arată dimpotrivă, o îmbunătățire a stărilor anxioase sau depresive și a cogniției. Un studiu efectuat în 2012 pe 39 de bărbați de 40 de ani, a observat o îmbunătățire a simptomelor tulburărilor anxioase după doar prima lună de tratament.
A se vedea și: Îți poate scădea testosteronul de la brânza tofu?
Este terapia substitutivă hormonală lipsită de riscuri?
Din păcate, nu. Pentru bărbații cu vârsta de peste 65 de ani, crește exponențial riscul de atac vascular cerebral și infarct iar pentru cei sub 45 de ani riscul de infertilitate permanentă, ginecomastie, acnee, tromboză și cancer de prostată.
Concluzii
Conform celor de mai sus, riscul de a suferi atacuri de panică de la această terapie este unul minim, asta dacă nu ai fobie de ace. Din fericire, există și alte modalități de administrare a testosteronului sau poți încerca să îl crești natural.
A se vedea și: Cum este țelina legată de testosteron?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns