Pe măsură ce îmbătrânim corpul trece printr-un proces degenerativ care afectează multiple organe și sisteme.
Unul dintre sistemele afectate de acest proces este și cel endocrin, a cărui funcție secretorie devine din ce în ce mai deficitară.
Unul dintre termenii bine-cunoscuți în popor este cel de „pauză”: menopauză (scăderea funcției ovariene), adenopauză (scăderea funcției suprarenaliene), somatopauză (scăderea producției de hormon de creștere) și andropauză (scăderea secreției de testosteron).
Printre cele mai pregnante simptome ale andropauzei se regăsesc anxietatea și letargia.
Dar dacă testosteronul este doar un hormon sexual, ce legătură are cu starea de spirit?
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Cum sunt anxietatea și letargia simptomele unui deficit de testosteron?
Testosteronul nu este un simplu hormon sexual ci este un hormon pluripotent cu efecte diverse la nivelor mai multor organe, printre care și creierul bogat în receptori androgenici.
Studiile arată că la nivelul hipocampului testosteronul este convertit sub acțiunea 5-alfa reductazei la dihidrotestosteron (DHT).
Acesta exercită efecte anxiolitice la nivelul amigdalei (centrul fricii). Deficitul de testosteron se traduce evident printr-o accentuare a simptomelor de anxietate.
A se vedea și: Afectează vasectomia capacitatea de a produce testosteron?
Alte studii sugerează efecte și mai pronunțate ale testosteronului.
Mai precis, hormonii androgeni promovează neurogeneza și cresc perfuzia cerebrală în ariile Brodman 8 respectiv 24 responsabile de: cogniție, funcții motorii, emoții, stare de alertă și memorie.
Astfel, se explică de ce un nivel scăzut de testosteron poate induce anxietate și letargie.
Concluzii
Dacă suferi de anxietate și letargie îți recomandăm să îți verifici nivelul de hormoni, după cum ai văzut, este foarte posibil ca deficitul de testosteron să fie cauza.
A se vedea și: Unde este stocat testosteronul?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns