Pierderea în greutate este în general dificilă, dar dacă vrei să reduci grasimea de pe burta, atunci te vei întâlni cu un nou nivel de dificultate, ce va transforma tot procesul într-unul aparent imposibil.
Există câteva motive bine întemeiate pentru care stocăm grăsimea la nivel abdominal:
- Reprezintă o sursă rapidă de energie
- Stresul facilitează depunerea grăsimii la acest nivel
- Alimentele bogate în zahăr și grăsimi saturate favorizează depunerea grăsimii la acest nivel
Grăsimea de pe burtă nu numai că este inestetică dar „din păcate, este cea mai periculoasă locație pentru a stoca grăsime”, spune Lawrence Cheskin, doctor în medicină, președinte al departamentului de nutriție și studii alimentare de la Universitatea George Mason și profesor asociat de sănătate, comportament și societate la Universitatea Johns Hopkins.
Această grăsime se traduce prin grăsime viscerală, care înconjoară organele abdominale și crește riscul pentru diabet zaharat de tip 2, boli de inimă și unele cancere.
Deși reducerea grăsimii de la acest nivel poate pune uneori probleme, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ușura întregul proces.
Una dintre ele constă în utilizarea unei pastile de slabit, precum Burn Booster, un supliment revoluționar în materie de arzătoare de grăsimi, ce te poate ajuta la arderea grasimilor de pe burta.
Cele mai bune pastile de slăbit care te ajută să pierzi rapid în greutate
Vezi care sunt cele mai bune pastile de slăbit, recomandate de experții noștri, care te vor ajuta să pierzi extrem de repede, kilogramele în exces.
A se vedea și: Cum afectează somnul pierderea în greutate?
Care sunt cele mai bune metode pentru a scăpa de grăsimea încăpățânată de pe abdomen?
Cu toții ne dorim o siluetă de invidiat, dar pentru a obține astfel de rezultate avem nevoie de diverse ajutoare, printre care cel mai important este dieta. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva reguli alimentare pe care să le respecți, astfel încât să-ți alcătuiești o dieta pentru grasimea abdominala.
Consumă o cantitate mai mare de fibre solubile
Fibrele solubile absorb apa și formează un gel care ajută la încetinirea tranzitului intestinal.
Studiile arată că acest tip de fibre favorizează pierderea în greutate prin faptul că oferă o senzație de sațietate mai mult timp, reducând astfel necesitatea de a consuma alimente.
Mai mult decât atât, fibrele solubile pot ajuta la combaterea grăsimii abdominale în mod direct.
Un studiu observațional la care au participat peste 1.100 de adulți a constatat că pentru fiecare creștere de 10 grame a aportului de fibre solubile, grasimea abdominala a scăzut cu 3,7% pe o perioadă de 5 ani.
Evită alimentele care conțin grăsimi trans
Grăsimile trans sunt create prin pomparea hidrogenului în grăsimile nesaturate, cum ar fi uleiul de soia.
Acestea se găsesc în unele margarine și creme tartinabile și sunt de asemenea adăugate în multe dintre alimentele gata preparate.
Acest tip de grăsime este asociat cu inflamația, bolile de inimă, rezistența la insulină și acumularea de grăsime la nivel abdominal.
Un studiu de 6 ani a constatat că maimuțele care au urmat o dietă bogată în grăsimi trans au acumulat cu 33% mai multă grasime pe burta decât cele care au urmat o dietă bogată în grăsimi mononesaturate.
Pentru a facilita reducerea grăsimii de pe burtă și pentru a-ți proteja sănătatea, citește cu atenție etichetele și stai departe de produsele care conțin grăsimi trans, adesea sub numele de grăsimi parțial hidrogenate.
Consumă alcool cu moderație
Alcoolul poate avea beneficii pentru sănătate dacă este consumat în cantități mici, dar poate fi foarte dăunător dacă bei prea mult.
Cercetările sugerează că prea mult alcool poate facilita depunerea de grăsime la nivel abdominal.
Studiile observaționale au observat o legătură dintre consumul excesiv de alcool și un risc semnificativ mai mare de a dezvolta obezitate centrală – adică depozitarea excesivă a grăsimii în jurul taliei.
Un studiu privind impactul consumului de alcool asupra sănătății care a implicat mai mult de 2.000 de persoane a arătat că cei care consumau alcool zilnic, dar în medie mai puțin de un pahar pe zi, aveau mai puțină grăsime pe burtă comparativ cu cei care consumau mai rar, dar când o făceau era într-o cantitate mult mai mare.
Redu nivelul de stres
Stresul poate facilita acumularea de grăsime la nivel abdominal prin declanșarea producției de cortizol de către glandele suprarenale.
Studiile arată că nivelurile ridicate de cortizol cresc apetitul și reduc arderea grăsimilor.
Fă cardio
Exercițiile aerobice (cardio) reprezintă o modalitate eficientă de a-ți îmbunătăți sănătatea și de a arde calorii.
Studiile arată că este una dintre cele mai eficiente forme de exerciții pentru reducerea grăsimii abdominale.
Cu toate acestea, rezultatele sunt contradictorii în ceea ce privește intensitatea necesară pentru un efect optim.
În orice caz, frecvența și durata antrenamentului tău cardio sunt mai importante decât intensitatea acestuia.
Un studiu a constatat că femeile aflate la menopauză au pierdut mai multă grăsime când au făcut exerciții aerobice timp de 300 de minute pe săptămână, în comparație cu cele care au făcut exerciții 150 de minute pe săptămână.
Consumă mai puțini carbohidrați
Reducerea aportului de carbohidrați poate fi foarte benefică pentru pierderea grăsimii, inclusiv a celei abdominale.
Studiile arată că dietele cu mai puțin de 50 de grame de carbohidrați pe zi stimulează pierderea grăsimii de pe burtă la persoanele supraponderale, la cele cu risc de diabet de tip 2 și la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (PCOS).
Cu toate acestea, nu trebuie să urmezi o dietă strictă, săracă în carbohidrați.
Unele studii sugerează că simpla înlocuire a carbohidraților simpli cu cei complecși poate accelera metabolismul și stimula arderea grăsimii abdominale.
Dormi suficient
Somnul este important pentru multe aspecte ale sănătății, inclusiv pentru greutate. Studiile arată că persoanele care nu dorm suficient au tendința de a lua mai multă greutate.
Un studiu desfășurat pe durata a 16 ani care a implicat mai mult de 68.000 de femei a constatat că cele care au dormit mai puțin de 5 ore pe noapte au fost semnificativ mai predispuse să ia în greutate decât cele care au dormit 7 ore sau mai mult pe noapte
Afecțiunea cunoscută sub numele de apnee în somn, în care respirația se oprește intermitent în timpul nopții, a fost, de asemenea, asociată cu excesul de grăsime viscerală.
Încearcă „intermittent fasting”
Postul intermitent a devenit recent foarte popular ca metodă de pierdere în greutate.
În sine constă în alternarea perioadelor de alimentare cu cele de post, într-o secvență de 16 ore fără alimente, urmate de o fereastră de 8 ore în care poți consuma mâncare.
Într-o meta-analiză privind postul intermitent, s-a înregistrat la participanți o scădere cu 4-7% a grăsimii abdominale în decurs de 6-24 de săptămâni.
Concluzii
Dacă aplici doar una dintre metodele prezentate mai sus care au scopul de a te învăța cum sa scapi de grasimea de pe burta, cel mai probabil nu vei ajunge la rezultatul scontat.
Dacă rezultatele de lungă durată sunt ceea ce cauți atunci încearcă să îmbini mai multe metode care s-au dovedit a fi eficiente.
Mai mult decât atât, încearcă să îți schimbi stilul de viață ghidându-te după principiile prezentate și vei vedea că slăbitul nu a fost niciodată mai ușor.
A se vedea și: Cum să slăbești după ce ai născut
Referințe
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10721886/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17092830/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9109608/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15051604/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15781956/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17636085/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17885722/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12888654/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12888654/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15044359/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18984030/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17637702/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538279/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16914506/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21410865/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S193152441400200X
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns