Zahărul poate fi găsit în lista de ingrediente a celor mai neașteptate produse, de la sosul de roșii la untul de arahide.
În vreumurile actuale, din lipsă de timp, majoritatea oamenilor preferă gustările rapide care din păcate conțin o cantitate prea mare de zahăr.
Atât de mare, încât 17% din caloriile zilnice ale unui adult sunt reprezentate de zahăr, în contextul în care dieteticienii recomandă ca maxim 10% din calorii să provină din zahăr.
Zahărul poate crește riscul de obezitate inhibând principalul hormon responsabil de senzația de sațietate, boli cardiace, acnee, diabet zaharat de tip 2, cancer etc. Cred că este ușor de înțeles de ce zahărul este atât de blamat.
Și atunci ceea ce rămâne de făcut este înlocuirea zahărului artificial, cu cel care se găsește în mod natural în fructe (fructoză), miere, lapte (lactoză), sirop de arțar, de agave etc.
Dar este zahărul natural lipsit de orice risc? Asta vom afla în cele ce urmează.
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Cum îți afectează zahărul natural testosteronul?
Ceea ce diferențiază zahărul artificial de cel care se găsește în mod natural în fructe sau lapte este modul de metabolizare.
Mai precis, zahărul artificial este foarte rapid metabolizat de către organism, produce o creștere accelerată a insulinei și nu determină senzația de sațietate.
Pe când, zahărul din fructe este metabolizat mult mai încet datorită conținutul de fibre ale acestuia, nu determină o creștere abruptă a insulinei și lasă senzația de sațietate.
Cu toate acestea, odată ce zahărul a părăsit stomacul și a ajuns la nivelul intestinului subțire, din punct de vedere caloric nu mai contează dacă provine dintr-un măr sau dintr-o felie de tort decât prin prisma faptului că mărul aduce în plus față de felia de tort, un aport imens de vitamine, minerale și antioxidanți.
A se vedea și: Poate testosteronul scăzut să provoace urinare frecventă?
În ceea ce privește testosteronul, studiile au arătat că după 2 ore de la ingestia a 75g de zahăr (aproximativ două doze de CocaCola) nivelul de testosteron scade cu 25%.
Este necesară o cantitate extrem de mare de fructe pentru ca fructoza să aibă același efect asupra testosteronului. Cât despre lactoză studiile nu au descoperit nici un efect al acestuia asupra hormonilor androgeni.
Concluzii
Având în vedere cele de mai sus, putem concluziona că zaharurile naturale nu aduc nici un efect negativ testosteronului ba chiar mai mult decât atât, încarcă corpul cu diverse vitamine dintre care unele esențiale pentru sinteza acestuia.
Astfel, poți consuma fără grijă fructe sau lapte, testosteronul tău va rămâne la fel.
A se vedea și: Ajută L-arginina la creșterea nivelului de testosteron?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns