Oțetul din cidru de mere, acest condiment banal din bucătăria noastră, a devenit popular în ultima perioadă datorită ultimelor descoperiri în ceea ce privește efectele pe care le are asupra sănătății.
Mai precis, conform celor mai recente studii, oțetul din cidru de mere este un potențial tratament pentru diverse afecțiuni, printre care obezitatea, bolile de inimă, cancerul sau infecțiile bacteriene.
Cu toate acestea, există puține studii referitoare la modul cel mai sănătos de administrare a acestuia precum și la cantitatea necesară pentru a-și atinge potențialul terapeutic.
În cele ce urmează vom discuta despre cum să te bucuri de beneficiile oțetului din cidru de mere cât și despre potențialele pericole la care te poți expune fără să știi.
A se vedea și: Poți consuma oțet din cidru de mere în timpul sarcinii?
Cât și cum trebuie consumat oțetul din cidru de mere?
Principalul compus căruia se datorează toate beneficiile oțetului din cidru de mere este reprezentat de acidul acetic. Conform unui studiu din 2016, 15 ml sau o linguriță de oțet este de cele mai multe ori suficientă pentru a observa efecte benefice.
Cu toate acestea, doza recomandată poate să varieze în funcție de afecțiunea pe care dorești să o tratezi.
- Controlul glicemiei. Un studiu din 2004 a observat că la persoanele cu diabet, oțetul din cidru de mere are aproape același efect de reducere a nivelului de glucoză și de creștere a sensiblității la insulină, precum medicamentele antidiabetice orale. În cadrul acestui studiu, participanții au consumat 20 de grame de oțet din cidru de mere, diluat în 40 de grame de apă, la care au mai adăugat o linguriță de zahăr sau îndulcitor.
- Pierderea în greutate. Un studiu din 2018 la care au participat 44 de persoane supraponderale sau obeze a observat că o cantitate de 15 ml de oțet din cidru de mere, consumată de 2 ori pe zi a fost suficientă pentru a reduce greutatea corporală a participanților cu 2 kg și a observa o îmbunătățire a parametrilor biologici (colesterol și trigliceride).
- Sindromul ovarelor polichistice. Un studiu din 2013 a concluzionat că o cantitate de 15 g de oțet din cidru de mere, administrată zilnic, timp de cel puțin 90-110 zile este suficientă pentru a remite o parte dintre simptomele asociate sindromului ovarelor polichistice. Mai mult de 54% dintre femei și-au recăpătat ciclul menstrual după această terapie.
Este de precizat faptul că NU recomandăm consumarea oțetului din cidru de mere în stare pură, ci diluat într-o cantitate de cel puțin 300 de ml de apă sau în ceai îndulcit.
În cazul în care vei consuma oțet fără să îl diluezi riști să precipiți fragilizarea precoce a dinților, cu distrugerea smalțului dentar și favorizarea apariției cariilor precum și să-ți provoci arsuri la nivelul esofagului.
ÎÎn ultimă instanță, dacă gândul de a consuma zilnic 15 sau 30 de ml de oțet nu te atrage, poți încerca o alternativă delicioasă și chiar mai nutritivă, precum cele mai bune jeleuri cu oțet din cidru de mere de la Hey! Gummy. Doar 2 jeleuri sunt suficiente pentru a te bucura de toate beneficiile.
Concluzii
Deși oțetul din cidru de mere pare un aliment inofensiv, consumarea acestuia în stare pură te poate expune la niște pericole la care nu te-ai fi gândit până acum.
De aceea, consumă o doză moderată și întotdeauna diluată în apă.
Iar dacă ești unul dintre norocoșii deținători ai jeleurilor Hey! Gummy, poți să consumi întreaga cutie de jeleuri fără efecte adverse, cel mult devii un super-om.
A se vedea și: Beneficii pentru sănătate ale oțetului din cidru de mere
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns