Căutarea unui tratament pentru căderea parului poate fi dificilă. În timp ce genetica joacă un rol important în sănătatea părului și modelele de chelie, un alt factor important și trecut cu vederea în creșterea părului este alegerea dietei.
Creșterea părului este legată de prezența anumitor substanțe nutritive în organism și o prezență concentrată a acestora vă poate afecta negativ, ducând la căderea părului și o posibilă chelie.
Dacă abia începeți călătoria pentru pierderea în greutate, poate aveți întrebări despre efectele secundare neintenționate, cum ar fi căderea părului.
Desigur există metode adjuvante, consacrate, de contracarare, pastile contra căderii parului, precum Forcapil, care funcționează în orice fel de situație. Combinați-l cu o dietă echilibrată și rezultatele vor fi fantastice!
În orice caz, este important să aflați despre legătura dintre pierderea în greutate și căderea părului și să excludeți alte cauze potențiale.
Care este relația între căderea părului și dietă
Corpul dumneavoastră are nevoie de calorii și proteine adecvate pentru a hrăni foliculii de păr. Potrivit unor experți, cu cât slăbiți mai mult, cu atât este mai probabil să experimentați un anumit grad de cădere a părului.
Pierderea și recăpătarea în greutate de-a lungul multor ani vă poate afecta metabolismul și creșterea părului. Remediile pentru căderea părului pot fi căutate dupa anumite diete restrictive.
Dietele restrictive sunt printre cele mai comune cauze de cădere a părului la bărbații de 20 de ani!
O formă acută a efluviului telogen (TE) este un efect secundar bine-cunoscut al pierderii bruște în greutate sau al scăderii aportului de proteine. Această afecțiune, care provoacă rărirea sau căderea părului, apare atunci când părul intră prematur în faza telogenă.
Dieta poate provoca stres fizic și emoțional, determinând astfel ca mai mult păr decât de obicei să intre în faza telogenă.
Iată o listă cu greșelile de dietă care pot duce la căderea părului:
1. Consumul de alimente cu un nivel ridicat de mercur
Nivelurile ridicate de mercur sunt asociate cu căderea părului. Una dintre cele mai comune surse prin care consumăm mercur este peștele. Unii pești sunt deosebit de bogați în mercur și trebuie evitați.
Aceștia includ sushi, macrou, pește-spadă și anumite specii de ton.
Le puteți înlocui cu creveți, somon, deoarece acestea au un conținut mai mic de mercur.
2. Consumul de alimente bogate în zahăr procesat
Zahărul procesat are multe efecte adverse asupra organismului și deteriorarea calității părului și a unghiilor este una dintre ele.
Aportul ridicat de zahăr duce la o creștere a glicemiei, ceea ce înseamnă că organismul trebuie să producă mai multă insulină.
Acest lucru duce în continuare la o creștere a androgenilor sau hormonilor sexuali masculini, care poate duce la micșorarea foliculilor de păr și în cele din urmă duce la chelie precoce.
Consumul de alimente cu index glicemic ridicat este unul din motivele pentru căderea părului la femei, dar și la bărbați.
3. Dietă săracă în proteine
Elementul de bază al părului este proteina numită cheratina. Astfel, aportul insuficient de proteine înseamnă că aveți un risc mai mare de cădere a părului.
Carnea slabă poate fi o sursă adecvată de proteine.
Vegetarienii pot opta pentru linte, spanac, fasole și tofu ca surse de proteine.
Din aceste motive există multe complexe cu vitamine care conțin și cheratina!
4. Consumul de alimente cu index glicemic ridicat
Alimentele cu index glicemic ridicat se descompun ușor în zahăr. Astfel, aceste alimente sunt foarte dăunătoare pentru sănătatea și creșterea părului.
Consumul crescut de zahăr va duce la creșterea insulinei și androgenilor în organism, ceea ce desigur afectează negativ sănătatea părului.
Alimentele cu index glicemic ridicat includ pastele, pâine albă cu amidon și clătite.
5. A avea un exces de vitamina A
Vitamina A este importantă pentru ochi sănătoși și vedere clară. Cu toate acestea, aportul excesiv de vitamina A poate duce la rărirea și căderea părului.
6. Dietă cu deficit de calciu
Calciul este o cerință importantă pentru un păr sănătos și strălucitor. Deficiența de calciu poate duce la efecte adverse asupra părului și unghiilor.
Dieta dumneavoastră ar putea beneficia de alimente bogate în calciu, cum ar fi laptele, brânza și alte produse lactate.
7. Aport redus de zinc și fier
De asemenea, fierul și zincul facilitează sănătatea părului și trebuie incluse în dieta dumneavoastră. Ele ajută la formarea keratinei, care este importantă pentru creșterea și sănătatea părului.
Fructele de mare și carnea roșie sunt bogate în fier și zinc, iar fasolea este, de asemenea, o sursă bună a acestor nutrienți pentru vegetarieni.
De asemenea, există numeroase pastile pentru căderea părului care conțin zinc și fier de care puteți beneficia.
Concluzii
În medie, o persoană sănătoasă poate pierde 50 – 100 de fire de păr pe zi, dar un pacient subnutrit poate observa că părul se rărește și procesul de cădere a părului se accelerează.
Pe lângă cădere, părul devine, de asemenea, slab și fragil în timp ce pielea se usucă.
Deoarece rezervele de proteine ale corpului sunt epuizate din cauza hrănirii necorespunzătoare, organismul trebuie să aibă grijă mai întâi de organele esențiale și de țesuturile musculare.
Și pentru că părul este alcătuit din proteine, foliculii vor avea de suferit pentru că organismul își realocă aportul de proteine rămase pentru a susține organele care susțin viața.
Dietele stricte de pierdere în greutate pot provoca căderea severă a părului în trei luni după pierderea a 15 kilograme sau mai mult din greutate.
Consumul unei diete bine echilibrate este, deci, un remediu natural pentru căderea părului.
S-ar putea că dumneavoastră să căutați cele mai bune metode de tratament ale pierderii părului, iar această din urmă să fie cauzată chiar de anumite carențe nutriționale.
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.
Lasă un răspuns