Rezumat
- Vitamina B12 joacă un rol esențial în funcționarea creierului și a sistemului nervos. De asemenea, participă în mod activ la funcționarea metabolismului.
- Nu există niciun studiu care să confirme vreo legătură între deficitul de vitamina B12 și durerile articulare. Nicio afecțiune care se manifestă prin dureri articulare nu poate fi legată de deficitul acestei vitamine.
- Durerile articulare pot fi ameliorate prin administrarea unor medicamente care stimulează sinteza principalelor componente articulare ca Flexomed.
Vitamina B12 joacă un rol esențial în funcționarea creierului și a sistemului nervos. De asemenea, participă în mod activ la funcționarea metabolismului.
Vitamina B12 este una dintre cele mai complicate vitamine, întrucât nicio plantă sau animal nu o poate produce și doar bacteriile au enzimele necesare pentru sinteza acesteia.
Acesta este unul dintre principalele motive pentru care deficitul de vitamina B12 are o prevalență atât de mare. Organismul uman are nevoie de vitamina B12 pentru a sintetiza globulele roșii, neuronii, ADN-ul etc.
Deficitul acestei vitamine duce la oboseală, letargie, stare depresivă, tulburări de memorie, senzație de lipsă de aer, cefalee și piele palidă.
Există unele surse care vorbesc de apariția durerilor articulare odată cu deficitul acestei vitamine. Există vreun fundament științific pentru această afirmație? Citește în continuare pentru a afla.
Pot fi durerile articulare provocate de deficitul de vitamina B12?
Nu există niciun studiu care să confirme vreo legătură între deficitul de vitamina B12 și durerile articulare. Nicio afecțiune care se manifestă prin dureri articulare nu poate fi legată de deficitul acestei vitamine.
Totuși, existe alte avitaminoze (deficite de vitamine) care pot provoca dureri articulare. O astfel de avitaminoză este avitaminoza D.
Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a mușchilor și a articulațiilor, exercitând în același timp puternice acțiuni antiinflamatorii. Datorită acestei ultime proprietăți, vitaminei D i-au fost atribuie calități de ameliorare a durerilor articulare.
Studiile vorbesc despre anumite legături între vitamina D și durerile articulare. Un studiu din 2016 a arătat că persoanele care suferă de artrită reumatoidă au un nivel semnificativ mai mic al vitaminei D în sânge comparativ cu persoanele care nu suferă de artrită reumatoidă.
De asemenea, au descoperit că persoanele diagnosticate cu artrită reumatoidă au un risc semnificativ mai mare de a fi diagnosticați cu avitaminoza D și viceversa.
De asemenea, vitamina D este benefică pentru prevenția osteoporozei și a fracturilor la persoanele diagnosticate cu artrită reumatoidă.
Prin urmare, există o legătură clară între deficitul de vitamină D și afecțiunile articulare și nu există nicio legătură între vitamina B12 și durerile articulare.
Pentru mai multe informații cu privire la posibilele cauze ale durerilor articulare, precum și secrete pentru tratarea acestora accesați secțiunea noastră dedicată durerilor articulare.
Care sunt opțiunile de tratament pentru durerile articulare?
Înainte de a apela la o cremă sau la un medicament pentru durerile articulare, încearcă mai întâi să îți schimbi stilul de viață. Poți începe prin efectuarea de exerciții fizice ușoare, iar dacă nu poți să depui efort din cauza durerii, încearcă măcar să mergi mai mult pe jos. De asemenea, asigură-te că bei suficientă apă și că eviți consumul de alcool, deoarece deshidratarea accentuează durerile articulare.
După ce ai aplicat recomandările de mai sus, poți opta pentru o cremă sau un medicament naturist pentru ameliorarea durerilor articulare. Un astfel de medicament este Flexomed.
Flexomed crește fluxul sangvin și aportul de nutrienți la nivelul capsulei articulare, întărește fibrele de colagen din regiunea periarticulară, reduce inflamația de la nivelul mușchilor și din jurul articulațiilor, scade tensiunea musculară, stimulează sinteza de condroblaste (celule articulare tinere), îmbunătățește compoziția lichidului sinovial și exercită proprietăți analgezice.
În plus, scade durerea, tumefacția și procesele inflamatorii, previne formarea de osteofite, protejează articulația de moleculele străine, previne modificările de la nivelul articulațiilor, reduce durerea de spate și de genunchi și crește flexibilitatea articulațiilor.
Beneficiile Flexomed se datorează ingredientelor conținute, precum ulei din ficat de rechin, sursă de EPA/DHA care contribuie la reducerea inflamației, glucozamină ce joacă un rol important în regenerarea cartilajului și menținerea mobilității, condroitină ce crește vâscozitatea lichidului sinovial și reprezintă matricea pe care este fundamentat colagenul, chitosan ce facilitează absorbția calciului și colagen ce ajută la prelungirea forței și vitalității articulațiilor.
Concluzii
Deficitul de vitamine poate provoca dureri articulare atunci când vorbim despre vitamina D. În cazul vitaminei B12 nu există niciun studiu care să confirme existența vreunei asocieri între vitamina B12 și durerile articulare, lucru ce ne-a îndemnat și pe noi să tragem aceeași concluzie.
Durerile articulare pot fi tratate prin schimbarea stilului de viață (evitarea sedentarismului) și suplimentarea dietei cu medicamente naturiste care stimulează sinteza principalelor componente articulare ca Flexomed.
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.
Lasă un răspuns