REZUMAT
- Prostata mărită fie sub forma hiperplaziei benigne de prostată, fie sub forma carcinomului prostatic este o afecțiune extrem de frecvent diagnosticată la majoritatea bărbaților de peste 40 de ani.
- Mierea este un produs biologic cunoscut pentru diversele sale activități biologice sau farmacologice antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriane, antihipertensive și hipoglicemiante.
- Studiile arată că mierea crește secreția de testosteron și implicit volumul prostatic, nefiind un aliment recomandat persoanelor cu prostata mărită.
Prostata este un organ tubuloalveolar, căptușit cu două straturi de celule: un strat bazal reprezentant de epiteliul cuboidal și un strat de celule secretorii columnare.
La adulți, parenchimul prostatic poate fi separate în patru zone distincte din punct de vedere anatomic și structural: zona marginală, zona centrală, zona de tranziție și zona fibromusculară.
De obicei, la nivelul prostatei apar trei tipuri de patologii: inflamația sau prostatita, (acută și cronică bacteriană sau cronică abacteriană și granulomatoasă), mărirea nodulară benignă sau hiperplazia benignă de prostată (HBP) și carcinomul prostatic.
Hiperplazie beningă de prostată (HBP) este o afecțiune extrem de frecvent diagnosticată la bărbații de peste 50 de ani. Incidența este de aproximativ 20% în rândul bărbaților de 40 de ani și poate crește la 70% pentru bărbații de până în 60 de ani și la 90% pentru bărbații până în 70 de ani.
Este cea mai frecventă afecțiune urologică de care suferă persoanele în vârstă și una dintre cele mai cele mai frecvente boli cronice la bărbați.
Una dintre principalele cauze ale acestei afecțiuni este reprezentată de producția excesivă de testosteron, care este convertit la dihidrotestosteron (DHT), principalul hormon responsabil de creșterea volumului prostatic. DHT este de aproximativ 10 ori mai activ decât testosteronul.
Există numeroase studii cu privire la efectele mierii asupra prostatei. Care sunt efectele și este sau nu mierea bună pentru prostata mărită? Haide să aflăm în continuare.
Poate mierea contribui la reducerea prostatei mărite?
Mierea este un produs biologic cunoscut pentru diversele sale activități biologice sau farmacologice antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriane, antihipertensive și hipoglicemiante.
De asemenea, a fost dovedit faptul că mierea are proprietăți antiemetice, antiproliferative, anticancerigene, precum și antiinfertilitate prin creșterea secreției de testosteron la bărbați.
Tocmai această creștere a secreției de testosteron a fost cea care a tras un semnal de alarmă în rândul cercetătorilor, care au studiat mai amănunțit fenomenul și au observat că după doar 4 săptămâni de consumat miere zilnic, cantitatea de testosteron secretată a crescut semnificativ, iar volumul prostatic s-a dublat.
Ca urmare a acestor rezultate, mierea a fost inclusă în lista factorilor de risc pentru cancerul de prostată și pentru hiperplazia benignă de prostată.
Ce alte metode există pentru vindecarea prostatei mărite?
Una dintre metodele mai puțin plăcute de tratare a prostatei mărite este intervenția chirurgicală. De obicei, aceasta este rezervată cazurilor grave.
Pentru pacienții care nu se află în situația anterior prezentată, prostata mărită se poate trata și fără intervenție chirurgicală, prin utilizarea pastilelor pentru reducerea volumului prostatei.
Un astfel de medicament este Urotrin, un supliment alimentar, ce conține doar ingrediente naturale, preponderent extracte vegetale recunoscute pentru aportul de substanțe benefice organismului uman, cu efecte pozitive asupra funcției vezicii urinare, prostatei, dar și a funcției sexuale.
Prin intermediul extractului de pin, afine, urzică și mușețel, Urotrin previne inflamarea prostatei, apariția modificărilor maligne la nivelul țesutului prostatic, ameliorează simptomele urinare, contribuie la recuperarea funcției erectile și la restabilirea producției normale de hormoni androgeni.
Pentru alte informații referitoare la sănătatea prostatei, îți recomandăm să citești articolele noastre din categoria dedicată prostatei.
Concluzii
Deși mierea face parte din categoria superalimentelor, fiind o sursă foarte bună de vitamine, minerale și compuși benefici organismului, aceasta nu este recomandată pacienților aflați la risc de apariție a prostatei mărite.
De aceea, recomandăm acestor pacienți să evite consumul de miere și să trateze prostata mărită cu ajutorul suplimentelor naturale ca Urotrin.
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns