Negii sunt comuni și, în majoritatea cazurilor, inofensivi. Dar asta nu face ca aceste denivelări de pe piele să fie mai puțin deranjante.
Într-adevăr, în timp ce unii negi dispar singuri și abia se fac cunoscuți, alții rămân și provoacă mâncărimi, neplăceri inestetice care necesită intervenție.
Cum puteți recunoaște diferitele tipuri de negi
Trebuie avut în vedere și că verucile și simptomele provocate de acestea sunt îmbunătățite cu folosirea celor mai bune metode de tratament împotriva acestora.
Cum se pot recunoaște diferitele tipuri de negi/tipuri de veruci
Negi comuni (Verruca Vulgaris)
Negii comuni, sunt denumiți și verruca vulgaris. Ele sunt caracterizate prin umflături mici ale pielii. Acești negi prezintă o textură aspră și apar ca o tulpină de conopidă.
Pe măsură ce negii obișnuiți se dezvoltă, se îngroașă pentru a forma placă. Ca și în cazul altor tipuri de veruci, verucile obișnuite prezintă adesea mici pete negre, care se datorează vaselor de sânge de sub piele.
Negi plați (Verruca Plana sau veruci plane)
Negii plați, sau verucile plane, sunt denumiți în mod obișnuit ca verruca plana sau veruci juvenile. Acest tip de neg apare ca o leziune minusculă – de dimensiunea capului unui ac – iar partea superioară a negului are o suprafață plană.
Cei la care apar cel mai frecvent verucile plane sunt copiii și adolescenții. Apar de obicei verucile pe față și pe frunte dar pot apărea și pe dosul mâinilor, pe gât și pe brațe, printre alte părți ale corpului.
Acest tip de negi răspunde foarte bine la un tratament care este folosit de foarte mulți ani. Oțetul din cidru de mere este o opțiune terapeutică de luat în calcul!
Negi filiformi (Veruci filiforme)
Negii filiformi sunt denumiti în mod obișnuit negi faciali datorită apariției lor pe buze și pleoape.
Acest tip de neg are un aspect distinct – negul filiform este îngust și lung. Proeminențele înguste se pot extinde la aproximativ 1 până la 2 milimetri de piele.
Fiecare neg filiform crește individual și poate apărea în mai multe culori, inclusiv de culoarea cărnii, maro, galben sau roz.
Veruci genitale (condilom acuminat)
Negii genitali se pot manifesta ca papule plate, discrete; papule netede, cu bază largă; sau excrescență aspră și pedunculată pe zonele perineale, perirectale, labiale, scrotale și penisului ale corpului, precum și pe colul uterin.
Cu toate acestea, acești negi pot apărea și pe buze, gură, limbă sau gât din cauza contactului sexual oral cu o persoană care are HPV.
Negii genitali pot fi sau nu vizibili cu ochiul liber, în funcție de caz.
Negi mozaic (plantare recalcitrante)
Negii mozaic sunt grupări de veruci plantare, care creează un aspect asemănător mozaicului pe partea inferioară a picioarelor. Ca și în cazul verucilor plantare, negii mozaic sunt adesea diagnosticați greșit drept calusuri.
Suprafața unui neg mozaic are adesea pete negre minuscule din cauza vaselor de sânge sparte.
Spre deosebire de alte tipuri de veruci, negii mozaic se găsesc numai pe zone ale corpului care sunt lipsite de păr, cum ar fi partea de jos a picioarelor și a mâinilor.
Negi orali (condilom acuminat oral)
Negii orali pot apărea oriunde în orice loc de la nivelul cavității orale sau pe buze și, în general, nu dor decât dacă apare iritație în zona afectată.
Acești negi sunt mici și discreti și apar în număr mic.
Negii orali par a fi aspri în textură, dar pot apărea și ca excrescențe groase, leziuni albe, în formă de cupola, sau se pot dezvolta în excrescențe ridicate cu suprafețe plate și o culoare similară cu cea a țesuturilor din jur.
Negi periunghiali (veruce periungual)
Acești negi se dezvoltă de obicei în jurul unghiilor de la mâini și de la picioare. În primele etape de dezvoltare, acești negi au o dimensiune de aproximativ 1,5 milimetri sau sunt comparabili cu dimensiunea unui cap de ac.
Un neg periunghial poate apărea ca o leziune translucidă și netedă, care este greu vizibilă cu ochiul liber, dar pe măsură ce se dezvoltă, leziunea apare ca o conopidă și are o textură aspră.
Denivelările neregulate de pe negii periunghiali afectează creșterea adecvată a unghiilor, ceea ce face ca unghia să se ridice și să se separe de patul unghial.
Acești negi se pot extinde în cele din urmă în mai multe grupuri și pot provoca leziuni permanente unghiilor afectate.
Dacă creșterea negului periunghial se extinde sub patul unghiei, se poate dezvolta o infecție fungică.
Negi plantari (Verruca Plantaris)
Negii plantari sunt caracterizați ca mici abraziuni care se găsesc în general sub tălpile picioarelor, precum și pe degetele de la picioare și pot părea deformate sau inflamate.
În primele stadii de dezvoltare, negii plantari pot prezenta inițial pete negre mici – din cauza vaselor de sânge sparte – și ulterior progresează într-o formă maro, asemănătoare conopidă.
Spre deosebire de majoritatea celorlalte tipuri de negi, care cresc spre exterior, verucile plantare cresc spre interior din cauza presiunii persistente și prelungite din cauza mersului și a statului în picioare.
Concluzii
Negii apar, în general, între 1 lună și 6 luni după ce o persoană se infectează. O parte semnificativă a diferitelor tipuri de veruci pot dispărea fără tratament dermatologic, deoarece sunt expulzați de sistemul imunitar al organismului, în decurs de doi ani de la infectare.
Cu toate acestea, de ce să așteptați tot acest timp din moment ce pe piață există o mulțime de tratamente dermatologice care sunt demonstrate că funcționează, iar aici ne referim la Papillor, care este excelent în tratarea tuturor tipurilor de negi!
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns