Dacă aveți un neg, tratamentul este esențial pentru a-l opri, dar trebuie să fiți vigilenți și la prevenirea răspândirii acestuia.
Negii nu cresc pur și simplu din senin, ci sunt cauzați de virusul papiloma uman (HPV). Virușii sunt contagioși, iar HPV nu face excepție.
Negii se pot răspândi prin contact piele-la-piele, iar virusul va găsi de obicei o cale de a pătrunde în organism, unde pielea este ruptă.
Mușcătorii cronici de unghii pot prezenta un risc mai mare de a avea negi, deoarece mușcatul unghiilor și a pielii poate crea mici deschideri în jurul unghiei, iar HPV intră în organism.
Există multe tipuri diferite de veruci, verucile comune, verucile plate și verucile plantare. Negii sunt mai probabil să apară pe mâini și picioare, deși pot apărea și în alte părți ale corpului. Negii genitali sunt cauzați de o tulpină complet diferită de HPV și necesită tratament pentru negii genitali.
Există mai mult de 150 de tipuri diferite de HPV. Fiecare îi place să invadeze o anumită suprafață a pielii. Mai mult de 40 dintre aceste tipuri atacă pielea care acoperă organele sexuale, colul uterin și deschiderea anusului.
Diferite tulpini cauzează veruci comune și plantare care afectează degetele, fața și tălpile picioarelor. Exista de asemenea si veruci anale și verucile penisului.
Care sunt cele mai bune metode de prevenție a apariției negilor
Dacă aveți un neg, veți dori să încercați un tratament la domiciliu, precum Papillor sau să vizitați un dermatolog cât mai curând posibil.
Trebuie să începeți imediat procesul de tratament, deoarece poate dura ceva timp până când un neg să dispară complet.
În timp ce urmați un tratament împotriva negilor, totuși, trebuie să vă amintiți că negul este încă contagios. Puteți transmite virusul care provoacă negi prietenilor, membrilor familiei sau străinilor.
Există, de asemenea, posibilitatea ca negii să se înmulțească și să se răspândească în alte părți ale corpului. Imaginați-vă că începeți tratamentul împotriva negilor, doar pentru a descoperi câteva zile mai târziu că au mai apărut câteva zile pe mâini.
Iată câteva reguli de urmat când aveți veruci:
- Când aveți un o verucă pe picior, încercați să vă mențineți picioarele cât mai uscate posibil. Negii iubesc umezeala, iar un ciorap sau un pantof umed este un teren favorabil de reproducere. La fel este și în cazul verucilor de pe degetele de la picioare.
- Evitați tentația de a vă zgâria negrii. Bucăți mici de neg se pot bloca sub unghii și pot cădea oriunde.
- Spălați-vă mâinile bine și des, mai ales dacă vă atingeți accidental negul.
- Când va piliți unghiile, folosiți o pilă de unică folosință. De asemenea, ar trebui să încercați să nu rupeți, tăiați sau radeți zonele care au negi.
- De asemenea, ar trebui să păstrați un bandaj în jurul negului (cu excepția cazului în care dermatologul vă recomandă altfel), astfel încât să aibă șanse mai mari de vindecare și astfel să existe mai puține șanse să vă infectați în continuare pe dumneavoastră sau pe altcineva.
- Evitați contactul direct cu un neg de pe pielea altei persoane. Spălați-vă cu atenție mâinile după ce atingeți un neg.
- Purtați șosete sau pantofi pentru a preveni apariția verucilor plantare.
- Utilizați prezervative pentru a reduce transmiterea verucilor genitale.
- Întrebați-vă furnizorul despre vaccinuri pentru a preveni anumite tipuri sau tulpini de viruși care cauzează veruci genitale.
- Întrebați-vă medicul despre screening-ul pentru leziuni precanceroase, cum ar fi prin test Papanicolau.
- Nu trebuie să neglijați remediile naturiste precum oțetul din cidru de mere.
Date epidemiologice legate de negi
Negii cutanați apar cel mai frecvent la copii și adulții tineri și sunt mai frecvente în rândul anumitor ocupații, cum ar fi manipulatorii de carne, păsări de curte și pește.
Condițiile care predispun pentru implicarea extinsă sau recalcitrantă includ dermatita atopică și afecțiunile asociate cu scăderea imunității mediate celular (de exemplu, SIDA, transplantul de organe).
Infecția cu papilomavirus uman (HPV) apare prin contact direct cu pielea, cu macerații sau locuri de traumatism care predispun pacienții la inoculare.
Infecția latentă cu HPV poate apărea și pe pielea normală. Rezervorul pentru HPV par să fie indivizii cu infecție clinică sau subclinică.
Transmiterea prin obiecte neînsuflețite a fost propusă, dar nu a fost dovedită. Perioada de incubație este de aproximativ două până la șase luni.
Remiterea spontană a verucilor apare la două treimi dintre copii în decurs de doi ani; rezoluția spontană la adulți tinde să fie mai lentă și poate dura până la câțiva ani sau mai mult.
Negii la pacienții cu imunitate celulară intactă sunt cel mai probabil să regreseze fără terapie. Recidiva este frecventă.
Concluzii
Negii obișnuiți sunt excrescențe mici, granuloase ale pielii, care apar cel mai adesea pe degete sau mâini. Aspri la atingere, negii obișnuiți prezintă adesea un model de puncte negre mici, care sunt vase de sânge mici.
Negii obișnuiți sunt cauzați de un virus și se transmit prin atingere. Poate dura până la două până la șase luni să se dezvolte după ce pielea ta a fost expusă la virus.
Negii obișnuiți sunt de obicei inofensivi și în cele din urmă dispar de la sine. Dar mulți oameni aleg să le îndepărteze pentru că le consideră deranjante sau jenante.
Există numeroase opțiuni terapeutice pentru negi, iar dacă folosiți una sau mai multe dintre cele mai bune metode de tratament veți putea elimina negii din viață dumneavoastră.
Practicarea sfaturilor de mai sus va poate asigura ca nu veti contracta negii de la o alta persoana si, de asemenea, va poate proteja impotriva raspandirii negilor pe care ii aveti deja dintr-o parte a corpului in alta parte.
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns