Verruca vulgaris provoacă excrescențe mici, cărnoase pe piele. Negii obișnuiți sunt cauzați de o infecție cu anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV) – un termen umbrelă pentru un grup mare de viruși care cauzează diferite afecțiuni.
HPV este contagios, ceea ce înseamnă că verucile obișnuite se pot transmite de la o persoană la alta, fie prin contact direct piele pe piele, fie indirect prin contact cu o suprafață sau un obiect care poartă virusul.
Persoanele cu sistemul imunitar slăbit și copiii sunt mai expuși riscului de a dezvolta veruci obișnuite, indiferent de locul lor de apariție, cum ar fi verucile pe picioare, verucile pe față sau verucile pe gât.
Negii pot afecta oamenii de orice vârstă, dar sunt cel mai frecvent între 12 și 16 ani. Se estimează că 20% dintre școlari și aproximativ 10% din populația generală au veruci.
Cei cu HIV, transplant de organe sau sub chimioterapie au o incidență mai mare a verucilor din cauza sistemului imunitar slăbit.
Afecțiunea este, în general, considerată a fi comună și adesea va dispărea în mod natural fără tratament.
Cu toate acestea, dacă este necesar, sunt disponibile opțiuni de tratament, inclusiv proceduri minore de îndepărtare și remedii la domiciliu. Una dintre cele mai bune opțiuni de tratament o reprezinta Papillor, un produs excelent de tratare a verucilor.
Care sunt cele mai comune cauze ale negilor
Foarte multe persoane se întreabă „de ce apar negii?”, „de la ce apar negii?”, „ce sunt negii?”, „din ce cauza apar negii”, „cum apar negii?”, aceste întrebări sunt firești, iar noi suntem aici să răspundem la ele. În cele ce urmează îți vom explica cauza aparitiei negilor.
HPV infectează pielea prin mici tăieturi, zgârieturi sau puncte slabe, negii apărând la aproximativ două până la șase luni mai târziu.
Virusul face ca proteina cheratina să se dezvolte în exces la suprafața pielii, rezultând apariția unui neg sau verucă.
Dacă aveți tăieturi la picioare, de exemplu, puteți lua HPV care provoacă veruci mergând desculț într-un spațiu public sau chiar stând pe un covor de baie folosit de cineva care are negi.
Este mai probabil să aveți negi dacă sunteți imunocompromis. Anumite ocupații în care trebuie să manipulați carnea crudă vă cresc riscul de negi.
Dacă zgâriați un neg de pe propriul corp, puteți chiar să transferați HPV într-o altă parte a corpului și să dezvoltați și negi acolo.
De asemenea, este mai probabil să dezvoltați negi în zonele corpului în care aveți tendința de a suferi tăieturi sau răni. De exemplu, un bărbat ar putea dezvolta negi pe față în urma bărbieritului său, o femeie ar putea avea veruci pe picioare după epilat, iar copiii pot dezvolta veruci în zonele în care au tăieturi și zgârieturi, cum ar fi genunchii.
Negii sunt cauzați de infecția stratului exterior al pielii cu un virus numit papilomavirus uman (HPV). Există multe tulpini diferite de HPV, care țin cont de diferitele tipuri de negi și de localizarea lor pe corp.
Infecția apare prin rupturi ale pielii, cum ar fi o unghie (o bucată de piele parțial deconectată a cuticulei sau a pliului unghiei), tăieturi sau zgârieturi.
Mușcatul unghiilor sau ciugulirea pielii din jurul unghiilor poate provoca răspândirea negilor pe vârful degetelor și în jurul unghiilor.
Negii apar mai des la copii și adolescenți, deoarece este posibil ca sistemul lor imunitar să nu fi dezvoltat încă imunitate la virus.
Aparitia negilor poate fi observată și la persoanele cu eczeme (din cauza unei bariere a pielii sparte) și la persoanele al căror sistem imunitar nu funcționează corespunzător din cauza tratamentului cu anumite medicamente sau slăbit din cauza HIV/SIDA.
Negii sunt contagioși, deoarece virusul se poate răspândi la alte persoane prin contact direct piele pe piele sau indirect prin intermediul unor obiecte comune, cum ar fi prosoape sau prosoape. Virusul se poate răspândi și în altă parte a pielii unei persoane atunci când zgârie un neg existent.
Unele tulpini de HPV se răspândesc prin contact sexual și provoacă veruci genitale și potențial cancer de col uterin. Negii genitali sunt o boală cu transmitere sexuală.
Negii obișnuiți sunt cauzați de infecția cu papilomavirus uman (HPV). Există peste 100 de tipuri diferite de HPV pe care o persoană le poate contracta, fiecare afectând una sau mai multe zone diferite ale corpului și provocând diverse afecțiuni.
Diagnostic
Negii pot fi de obicei diagnosticați pe baza aspectului lor, iar majoritatea negilor pot fi vindecați chiar și cu tratamente la domiciuliu, precum oțetul de cidru de mere.
Examenul fizic poate include răzuirea stratului superior al negului pentru a verifica semnele micilor puncte întunecate (vasele de sânge coagulate) care sunt caracteristice verucilor obișnuite.
Examinarea unui neg folosind un dermatoscop (un dispozitiv format dintr-o lentilă de mărire și un sistem de iluminare puternic) poate fi utilă pentru a distinge verucile virale de alte tipuri de excrescențe ale pielii, cum ar fi cancerul de piele.
Îndepărtarea unei mici secțiuni a negului (biopsie de piele) și trimiterea acesteia la un laborator pentru analiză poate fi folosită și pentru a exclude alte tipuri de creștere a pielii.
De asemenea, cele mai bune metode de tratament pentru negi pe care diferiți oameni le încearcă vor funcționa numai în momentul în care acestea sunt folosite pe leziuni ale pielii care sunt cu certitudine negi și nu altceva.
Concluzii
Poate fi dificil să evitați complet contractarea verucilor obișnuite și majoritatea oamenilor le experimentează la un moment dat în viață. Cu toate acestea, anumite măsuri preventive pot ajuta la reducerea riscului. Acestea includ:
- Evitarea contactului cu verucile altor persoane;
- Evitarea contactului cu îmbrăcămintea, obiectele sau suprafețele care pot fi purtătoare de virus, de ex. purtând pantofi de apă sau șlapi într-o piscină publică sau dușuri publice.
Dacă o persoană are deja veruci, ar trebui să ia măsuri pentru a evita răspândirea virusului în alte zone ale corpului sau la alte persoane. Ele pot:
- Evita să atingă sau să zgârie negii în mod inutil;
- Acoperi negii cu un plasture, mai ales când înotați;
- Spăla mâinile în mod regulat, mai ales după contactul cu negii;
- Evita împărțirea de prosoape și îmbrăcăminte care ar putea intra în contact cu negii.
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns