Toate ceaiurile sunt diuretice într-o anumită măsură, deoarece aduc un aport suplimentar de apă ce stimulează producția de urină.
Cu toate acestea, există unele plante care au un efect diuretic mai pronunțat. Aceste ceaiuri favorizează excreția lichidelor acumulate la nivelul organismului, ceea ce contribuie la ameliorarea edemelor.
Ceaiurile diuretice sunt, de asemenea, o modalitate naturală excelentă de a trata infecțiile de tract urinar. Aceste ceaiuri cresc fluxul de urină, ceea ce ajută la eliminarea mai rapidă a bacteriilor.
Totuși, dacă dorești să atingi un anumit țel terapeutic (de exemplu, să tratezi o infecție urinară sau să reduci retenția de lichide), aceste ceaiuri ar trebui consumate numai cu știrea medicului tău curant.
Este imperiuos necesar să respecți acest sfat, deoarece unele dintre ceaiurile diuretice pe care urmează să ți le prezentăm pot interacționa cu medicamentele tale actuale.
Când vorbim despre ceaiuri diuretice există câteva ceaiuri care au la bază studii științifice ce le susțin eficiența în ceea ce privește capacitatea acestora de a stimula producția de urină, mai precis: ceaiul de pătrunjel, ceaiul de păpădie, ceaiul de coada-calului, ceaiul de hibiscus, ceaiul de fenicul, ceaiul verde și ceaiul de sânziene galbene.
În cele ce urmează, îți vom prezenta avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre aceste ceaiuri diuretice și care dintre acestea este cel mai bun pentru tine.
Ce este ceaiul diuretic?
Ceaiul diuretic sau, mai bine zis, ceaiurile diuretice sunt băuturi care au proprietatea de a stimula producția de urină la nivel renal, amplificând în acest mod procesul de detoxifiere a organismului.
Nu există un singur tip de ceai diuretic, ci peste 6 tipuri de ceaiuri capabile de a stimula diureza, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale și cu mecanisme diferite de îndeplinire a acestui scop.
Un astfel de exemplu este ceaiul de pătrunjel, ce acționează la nivel renal prin reducerea activității pompei de Na+ / K+, ceea ce duce la scăderea reabsorbției acestor electroliți și eliminarea acestora în urină. Știind că apa va urma întotdeauna calea sodiului, este ușor de înțeles mecanismul prin care ceaiul de pătrunjel stimulează diureza.
Despre modul de acțiune al celorlalte ceaiuri diuretice și despre ce beneficii suplimentare aduc organismului, vom discuta în cele ce urmează.
Care sunt beneficiile ceaiului diuretic?
Pe lângă beneficiul evident de stimulare a producției de urină, proces prin care este accelerată detoxifierea organismului, ceaiul diuretic are multiple alte beneficii pentru organism, ce diferă în funcție de tipul de ceai utilizat.
Stimulează producția de urină
Unele dintre beneficiile inerente ale ceaiului diuretic sunt cele de stimulare a producției de urină și de detoxifiere a organismului.
Spre exemplu, ceaiul de pătrunjel inhibă reabsorbția sodiului și a potasiului la nivelul ansei Henle, ceea ce duce la eliminarea apei pe cale renală.
De asemenea, acesta conține substanțe care scad excreția de calciu pe cale renală și cresc aciditatea urinară, prevenind în acest fel formarea calculilor renali („pietrelor la rinichi”).
Un alt exemplu de ceai care stimulează producția de urină este ceaiul de coada calului. Deși nu se cunoaște exact mecanismul de acțiune al acestui tip de ceai, studiile confirmă faptul că ceaiul de coada calului este la fel de eficient în stimularea diurezei ca unele medicamente diuretice consacrate, cum ar fi hidroclorotiazida.
Asemenea ceaiului de pătrunjel și ceaiul de coada calului are capacitatea de a inhiba formarea calculilor la nivel renal.
Un alt ceai cu capacități diuretice extraordinare este ceaiul de hibiscus, ce blochează receptorii de adenozină A1, stimulând în acest mod excreția de urină. Acesta este și un excelent reglator al tensiunii arteriale.
Cunoscut în general pentru capacitățile sale de energizare, ceaiul verde este un alt tip de ceai care stimulează diureza. Cercetătorii cred că acest efect se datorează cofeinei, ce stimulează în mod normal producția de urină.
Scade tensiunea arterială
Excesul ponderal, ce a început să caracterizeze din ce în ce mai mult populația globului, este unul dintre factorii principali care produc hipertensiunea arterială.
Acumularea colesterolului la nivelul pereților vaselor de sânge duce la tulburarea curgerii laminare a sângelui și la creșterea presiunii exercitate de acesta pe pereții vaselor de sânge.
Unul dintre mecanismele medicamentelor utilizate pentru reducerea tensiunii arteriale este cel diuretic. Prin reducerea cantității de apă din organism scade și debitul sangvin, rezultatul fiind o reducere globală a tensiunii arteriale.
Cum majoritatea medicamentelor diuretice au efecte adverse (tuse, tulburări de ritm, tulburări de conducere, angioedem etc), noi îți recomandăm să utilizezi unul dintre ceaiurile diuretice prezentate mai sus pentru a obține același efect.
Protejează organismul de stresul oxidativ
Stresul oxidativ se referă la dezechilibrul dintre factorii oxidanți și cei antioxidanți, balanța fiind înclinată în favoarea factorilor oxidanți.
Factorii oxidanți produc leziuni ireversibile la nivelul ADN-ului celular, ceea ce duce la perturbarea metabolismului într-un mod în care este favorizată apariția diverselor afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau boala Alzheimer.
Una dintre cele mai bune metode de protejare față de factorii oxidanți constă în creșterea aportului de substanțe antioxidante. Ceaiurile diuretice sunt o sursă excelentă de substanțe antioxidante.
Spre exemplu, ceaiul verde conține galat de epigalocatechină, unul dintre cei mai puternici antioxidanți disponibili în natură sau ceaiul de ghimbir conține flavonoide extrem de potente în ceea ce privește activitatea antioxidantă.
Cum se prepară ceaiul diuretic?
Modalitatea de preparare a ceaiurilor diuretice nu diferă semnificativ de la o plantă la alta, iar majoritatea se prepară similar, prin infuzia frunzelor, a florilor sau chiar a rădăcinilor.
Pentru a realiza o infuzie, ai nevoie de apă fierbinte și o cană. Adaugă în apa fierbinte planta ta preferată pentru slăbit și lasă amestecul la infuzat timp de 10-15 minute. Ulterior, poți consuma ceaiul ca atare sau poți adăuga miere pentru un plus de aromă.
Ce conține ceaiul diuretic?
Compoziția ceaiului diuretic variază în funcție de plantele utilizate pentru prepararea acestuia. Cu toate acestea, majoritatea conțin compuși care stimulează eliminarea apei pe cale renală, întărirea sistemului imunitar, protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen și scăderea tensiunii arteriale.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului diuretic
În general, ceaiurile diuretice nu ar trebui să producă niciun efect advers. Cu toate acestea, îți recomandăm să adaptezi ceaiul utilizat pentru tratarea tusei în funcție de toleranța organismului tău.
FAQ
1. Poate fi ceaiul diuretic consumat în fiecare zi?
Ca la orice alt medicament sau supliment alimentar, efectele ceaiului diuretic apar după administrarea acestuia pe o perioadă medie de timp (minimum 1 săptămână). Pentru a-și îndeplini cu succes efectele, ceaiul diuretic trebuie consumat în fiecare zi. După trecerea acestei perioade te poți aștepta să scapi de unele dintre manifestările retenției de apă (de exemplu, picioarele umflate).
2. Poate fi ceaiul diuretic consumat înainte de culcare?
Recomandăm să eviți consumul ceaiului diuretic seara, înainte de culcare, deoarece vei avea un somn perturbat de nevoia de a merge la baie. Cel mai bine ar fi să consumi ceaiul dimineața pentru a elimina pe parcursul zilei tot excesul de apă de la nivelul organismului.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai diuretic?
Recomandăm să consumi ceaiul diuretic dimineața, pe stomacul gol, astfel încât să elimini pe parcursul zilei tot excesul de apă și toate toxinele acumulate la nivelul organismului.
4. Ce beneficii aduce ceaiul diuretic organismului?
Ceaiul diuretic te ajută să scapi de burtă, de picioarele umflate și de oboseala la efort. Prin capacitatea acestuia de a stimula eliminarea de apă, ceaiul diuretic contribuie la detoxifierea organismului, având un important efect de rejuvenare și tonifiere.
Concluzii
Ceaiul diuretic este unul dintre cele mai bune ceaiuri pe care le poate consuma o persoană de peste 40 de ani.
Frecvent la această vârstă încep să apară problemele de tipul picioarelor umflate sau a oboselii la efort minimum.
De asemenea, excesul de apă poate da impresia că te-ai îngrășat.
Cu ajutorul ceaiului diuretic scapi de excesul de apă de la nivelul organismului și te bucuri de un corp tânăr și plin de viață.
Referințe
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11849841/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19137497/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3960516/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/319651#health-benefits
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns