Pătrunjelul are o lungă istorie de utilizare ca plantă medicinală și ca simbol religios. În Grecia antică, această plantă era folosită pentru proprietățile sale medicinale, tonificând digestia și sistemul reproducător feminin. De asemenea, era asociat cu zeița lumii subterane, Persefona.
În Roma antică, pătrunjelul era văzut ca o plantă sacră, folosită în ceremoniile religioase, cum ar fi înmormântările și praznicele. De asemenea, era folosit ca garnitură pentru mâncare, iar purtarea lui se credea că stimulează atât creierul, cât și pofta de mâncare.
Astăzi, această plantă este în continuare foarte apreciată pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, și-a făcut loc ca o prezență permanentă în bucătăriile europene, din Orientul Mijlociu, americane și asiatice, și, mai nou, ca un potențial medicament pentru diverse probleme de sănătate, mai ales sub forma de ceai de patrunjel.
Ce este ceaiul de patrunjel?
Ceaiul de pătrunjel este un ceai preparat prin infuzarea frunzelor de pătrunjel, ușor de preparat și ideal de băut pentru detoxifierea organismului.
Această plantă este bine cunoscută în bucătărie, ca metodă de îmbunătățire a aromei diverselor preparate sau ca o simplă garnitură.
În timp ce aproape majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu utilizările culinare ale pătrunjelului, beneficiile terapeutice ale acestei plante sunt mai puțin cunoscute.
Pătrunjelul are un număr extrem de mare de beneficii pentru sănătate, de care te poți bucura doar consumând cu regularitate câte o ceașcă de ceai de pătrunjel pe zi.
Care sunt beneficiile ceaiului de patrunjel?
Ceaiul de pătrunjel este asociat cu multe beneficii impresionante pentru sănătate. O scurtă căutare a „ceai de patrunjel beneficii” va scoate la iveală o multitudine de beneficii pentru sănătate. Pe multe dintre ele le vom prezenta în rândurile ce urmează.
Preparat prin infuzarea pătrunjelului proaspăt sau uscat, acesta poate furniza foarte mulți nutrienți și antioxidanți esențiali pentru sănătate.
În plus, este ușor de preparat, ieftin și delicios, ceea ce îl face un adaos excelent la o dietă sănătoasă.
O sursă impresionantă de antioxidanți
Pătrunjelul este o sursă excelentă de antioxidanți – compuși puternici care ajută la apărarea celulelor împotriva daunelor provocate de molecule potențial nocive cunoscute sub numele de radicali liberi de oxigen.
Se crede că antioxidanții joacă un rol central în sănătate și boală, unele cercetări indicând că aceștia ar putea proteja împotriva unor afecțiuni cronice precum bolile de inimă, diabetul și cancerul.
Potrivit unui studiu desfășurat în 2015, ceaiul de pătrunjel poate preveni deteriorarea ADN-ului, blocând răspândirea celulelor canceroase la nivelul organismului. Acesta efect se datorează în mare măsură conținutului său de antioxidanți.
Un alt studiu a arătat că ceaiul de pătrunjel crește statusul antioxidant total și scade mai mulți markeri asociați cu stresul oxidativ.
Unii dintre cei mai importanți antioxidanți din ceaiul de pătrunjel sunt flavonoizii, carotenoizii, acidul ascorbic și tocoferolul.
Previne formarea pietrelor la rinichi
Pietrele la rinichi sunt depozite de minerale dure care se formează în rinichi și provoacă dureri puternice și ascuțite la nivelul spatelui, pe flancuri și la nivel abdominal.
Unele cercetări sugerează că pătrunjelul poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.
Un studiu a constatat că ceaiul de pătrunjel ajută la creșterea volumului de urină, la scăderea excreției urinare de calciu și la creșterea acidității urinei, factori care contribuie la prevenirea formării pietrelor la rinichi.
De asemenea, s-a demonstrat că ceaiul de pătrunjel acționează ca un diuretic natural, crește urinarea și previne formarea pietrelor la rinichi.
O sursă bună de vitamina C
Pătrunjelul este bogat în vitamina C.
De fapt, o porție de 15 grame de pătrunjel furnizează aproape 20 mg de vitamina C, adică aproximativ 22% din valoarea zilnică recomandată.
Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă importantă care acționează, de asemenea, ca antioxidant și joacă un rol esențial în prevenirea afecțiunilor cronice.
Unele cercetări sugerează că aceasta protejează împotriva infecțiilor, cum ar fi pneumonia și răceala comună.
Este, de asemenea, implicată în sinteza colagenului – o proteină care se găsește în piele, oase, mușchi, articulații, tendoane și alte părți ale corpului.
Totodată, vitamina C este necesară pentru vindecarea rănilor, absorbția nutrienților și formarea oaselor.
Astfel, adăugarea pătrunjelului sau a ceaiului de pătrunjel în dietă te poate ajuta să îți atingi necesarul zilnic de vitamina C și să fii sănătos.
Previne apariția cancerului și a tumorilor
Ceaiul de pătrunjel este o sursă incredibilă de antioxidanți și compuși care luptă împotriva apariției cancerului.
De exemplu, s-a demonstrat că apigenina, un flavonoid din pătrunjel, blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase.
Luteolina este un alt flavonoid din pătrunjel care poate suprima creșterea tumorilor, ajutând astfel la prevenirea cancerului.
De asemenea, un studiu a constatat că ceaiul de pătrunjel previne leziunile de la nivelul ADN-ului și reduce cu 41% riscul de apariție a metastazelor la pacienții diagnosticați cu cancer mamar.
Contribuie la reglarea menstruației
Ceaiul de pătrunjel este folosit în mod obișnuit ca remediu natural pentru tratarea problemelor legate de menstruație și de nivelul hormonal.
Acesta conține compușii myristicin și apiole, care influențează producția de estrogen pentru a ajuta la echilibrarea hormonilor.
De asemenea, se crede că acționează ca emenagog – o substanță care stimulează fluxul menstrual.
Din acest motiv, ceaiul de pătrunjel se regăsește adesea în formulele concepute pentru a susține o menstruație sănătoasă și pentru a preveni supraproducția de lapte pentru mamele care alăptează.
Contribuie la reglarea valorilor glucozei în sânge
În multe părți ale lumii, cum ar fi Turcia, pătrunjelul este folosit ca remediu natural pentru scăderea nivelului de glucoză din sânge.
Interesant este faptul că unele studii recente au confirmat că ceaiul de pătrunjel ar putea avea proprietăți antidiabetice și ar putea contribui la un mai bun control al glicemiei.
De exemplu, un studiu a arătat că administrarea de ceai de pătrunjel bolnavilor de diabet ajută la îmbunătățirea sănătății ficatului, reducând în același timp nivelul de zahăr din sânge.
În mod similar, un alt studiu a constatat că ceaiul de pătrunjel duce la scăderi semnificative ale nivelului de glucoză din sânge și ale greutății corporale.
Cum se prepară ceaiul de pătrunjel?
Ceaiul de pătrunjel este liniștitor, delicios și poate fi preparat cu ușurință cu doar câteva ingrediente.
Începe prin a fierbe o cană (250 ml) de apă într-o oală mică sau o cratiță.
Apoi, pregătește pătrunjelul clătinând 15 grame de pătrunjel proaspăt și mărunțindu-l.
Alternativ, poți folosi două linguri (1 gram) de pătrunjel uscat.
Adaugă pătrunjelul uscat sau proaspăt pe fundul ceștii și toarnă apă peste el, lăsându-l să infuzeze timp de 5-10 minute.
La final, folosește o strecurătoare cu ochiuri pentru a îndepărta și arunca frunzele de pătrunjel înainte de a te bucura de băutura fierbinte.
Ceaiul de pătrunjel poate fi consumat ca atare sau aromatizat cu puțină miere, suc de lămâie sau zahăr.
Ce conține ceaiul de pătrunjel?
Ceaiul de pătrunjel este o sursă impresionantă de vitamine, mai precis vitamina A, vitamina C și vitamina K.
Vitamina A este un element esențial pentru o bună funcționare a sistemului imunitar și pentru sănătatea ochiului. De asemenea, aceasta asigură aspectul sănătos al pielii și poate ameliora unele afecțiuni cutanate, precum acneea.
Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanți disponibili în natură, ce acționează prin inhibarea radicalilor liberi de oxigen, prevenind în acest mod marea majoritate a afecțiunilor cronice.
Vitamina K asigură sănătatea inimii, contribuie la coagularea adecvată a sângelui și are un rol esențial în menținerea rezistenței sistemului osteoarticular.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de pătrunjel
Deși pătrunjelul și ceaiul de pătrunjel sunt asociate cu mai multe beneficii, ar trebui să iei în considerare și potențialele efecte secundare.
În special, femeile însărcinate sunt sfătuite să evite consumul unor cantități mari de pătrunjel, deoarece poate induce contracții uterine.
De asemenea, este bogat în vitamina K, o vitamină liposolubilă importantă implicată în coagularea sângelui.
Dacă iei medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina (Coumadin), ar fi mai bine să eviți ceaiul de pătrunjel, deoarece cantitățile mari de vitamina K pot interacționa cu aceste medicamente.
Ceaiul de pătrunjel nu este, de asemenea, recomandat celor care iau diuretice, deoarece poate provoca pierderea excesivă de apă.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de pătrunjel consumat în fiecare zi?
Studiile au arătat că ceaiul de pătrunjel este o băutură sigură, ce nu numai că poate fi consumată zilnic, dar este recomandat să fie consumată zilnic datorită gamei largi de beneficii pe care le aduce în prevenția diferitelor boli.
2. Poate fi ceaiul de pătrunjel consumat înainte de culcare?
Ceaiul de pătrunjel este o băutură recomandată înainte de culcare datorită proprietăților acestuia de stimulare a stării de relaxare și a somnului. Datorită substanțelor conținute acesta induce sinteza de melatonină, cunoscută și sub denumirea de hormonul somnului.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de pătrunjel?
Ceaiul de pătrunjel poate fi consumat în orice moment al zilei, dar dacă îți dorești un implus de energie, atunci consumă 2-3 cești de ceai verde, dimineața, pe stomacul gol și bucură-te de o zi plină de vitalitate.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de pătrunjel organismului?
Ceaiul de pătrunjel este unul dintre cele mai puternice „medicamente” naturiste pentru prevenirea pietrelor la rinichi, detoxifierea organismului, pierderea în greutate, întărirea sistemului imunitar, stimularea metabolismului, ameliorarea crampelor menstruale, reglarea ciclului menstrual, tonifierea rădăcinii firului de păr și calmarea psihicului.
Concluzii
Ceaiul de pătrunjel este o băutură ieftină, ușor de preparat și optimă pentru îmbunătățirea stării de sănătate a organismului, fiind un adjuvant natural al tuturor sistemelor de organe.
Referințe
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25582089/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813066/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4761399/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5698599/
- https://fdc.nal.usda.gov/ndb/search/list
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5629766/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3637085/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15742348/
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns