Coada-calului este o plantă medicinală din specia Equisetum arvense, care este foarte des folosită în medicina homeopată sub formă de ceai, ca remediu pentru retenția de apa, pentru pierderea în greutate și pentru întărirea oaselor. Datorită efectelor sale antiinflamatorii și diuretice, coada-calului poate fi folosită și pentru tratarea pietrelor la rinichi și a infecțiilor de tract urinar.
Dacă este utilizată pentru pregătirea băilor de șezut, atunci poate contribui la reducerea hemoroizilor, ameliorarea durerilor reumatismale, reducerea transpirației sau chiar îmbunătățirea aspectului unghiilor și a părului.
Ce este ceaiul de coada calului?
Ceaiul de coada calului este o băutură preparată prin infuzarea părților aeriene de coada calului, ce funcționează ca remediu natural pentru tratarea multor probleme de sănătate și afecțiuni, începând de la reducerea inflamațiilor sau pierderea în greutate, până la ameliorarea bolilor renale, artritei, tuberculozei sau a afecțiunilor vezicii biliare.
Acesta reprezintă o sursă importantă de siliciu, mineral important pentru sănătatea oaselor, și de substanțe cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ce transformă un simplu ceai într-un adevărat panaceu universal.
Care sunt beneficiile ceaiului de coada calului?
Beneficiile ceaiului de coada calului sunt multiple, fiind unul dintre puținele ceaiuri care „atacă” o gamă atât de largă de afecțiuni și contribuie la tratarea acestora sau la prevenirea apariției anumitor afecțiuni.
Susține sănătatea sistemului osteoarticular
Cercetările sugerează că ceaiul de coada-calului poate ajuta la susținerea sistemului osteoarticular.
În mod normal, la nivelul sistemului osos acționează două tipuri de celule, osteoblastele, respectiv osteoclastele.
Osteoblastele sunt celulele tinere care participă la sinteza osoasă, iar osteoclastele sunt celulele care participă la distrucția osoasă, urmată de eliberarea în circulație a calciului și a fosforului.
Aceste două tipuri de celule se află într-un continuu dinamism, încercând să se echilibreze pentru a evita apariția unor oase prea fragile sau a unei osificări exagerate.
Studiile arată că ceaiul de coada-calului poate inhiba osteoclastele și stimula osteoblastele. Acest lucru evidențiază o posibilă utilizare a ceaiului de coada-calului ca adjuvant în tratarea unor afecțiuni precum osteoporoza.
Doar 55 mg de coada-calului pe kilogram corp poate contribui la o creștere semnificativă a densității osoase și la prevenirea fragilizării oaselor.
Cercetătorii cred că efectul de remodelare osoasă al ceaiului de coada-calului se datorează în principal conținutului său ridicat de siliciu, ce nu a mai fost descoperit la nicio altă plantă din natură.
Acesta întărește oasele prin stimularea sintezei colagenului și îmbunătățirea absorbției și utilizării calciului.
Acționează ca un diuretic natural
Diureticele sunt substanțe care stimulează excreția urinei de la nivelul organismului. Efectul diuretic al ceaiului de coada-calului este una dintre cele mai studiate proprietăți ale acestui ceai.
Un studiu efectuat pe 36 de bărbați sănătoși a constatat că o doză zilnică de ceai de coada-calului, preparată din 900 mg de extract uscat de coada-calului are un efect diuretic mai pronunțat decât medicamentele diuretice clasice. Această proprietate a fost atribuită conținutului ridicat de antioxidanți și de săruri minerale.
De asemenea, unele studii au sugerat un potențial al ceaiului de coada-calului ca metodă de tratarea a incontinenței urinare, a nicturiei sau a pietrelor la rinichi.
Stimulează creșterea părului
Cercetările sugerează că ceaiul de coada-calului poate fi benefic și pentru creșterea părului, datorită conținutului său ridicat de siliciu și antioxidanți.
În primul rând, antioxidanții ajută la reducerea inflamației și a îmbătrânirii precoce a firelor de păr din cauza radicalilor liberi de oxigen.
În al doilea rând, conținutul ridicat de siliciu din ceaiul de coada-calului contribuie la creșterea rezistenței firelor de păr, reducerea numărului de fire de păr căzute și conferă părului o strălucire aparte.
De exemplu, într-un studiu ce s-a desfășurat pe o perioadă de 3 luni și care a fost efectuat pe un grup de femei care au remarcat o reducere a densității firelor de păr, cele care au băut zilnic două cești de ceai de coada-calului au avut o rezistență mai mare a firelor de păr și o reducere a episoadelor de cădere a părului.
Exercită activitate antiinflamatorie
Deși este un proces fiziologic, natural și benefic, atunci când se manifestă pe perioade lungi de timp și capătă un caracter cronic, inflamația face mai mult rău decât bine. Studiile arată că ceaiul de coada calului are importante proprietăți antiinflamatorii, fiind capabil să inhibe activitatea limfocitelor.
Reduce nivelul de glucoză din sânge
Un nivel ridicat, pe termen lung, al glucozei în sânge poartă denumirea de diabet zaharat, ce poate determina o gamă largă de complicații, precum retinopatie diabetică, nefropatie diabetică sau neuropatie diabetică. Studiile sugerează că ceaiul de coada-calului poate contribui la reducerea semnificativă a valorilor glicemiei și la regenerarea țesutului pancreatic nefuncțional.
Protejează organismul de stresul oxidativ
Stresul oxidativ rezultă din dezechilibrul dintre factorii oxidanți și factorii antioxidanți, ceea ce duce la degradarea ireversibilă a celulelor, cu apariția diverselor afecțiuni.
Una dintre cele mai bune metode de apărare împotriva stresului oxidativ constă în creșterea aportului de substanțe antioxidante.
Fructele și legumele sunt unele dintre cele mai bune surse de antioxidanți, iar în aceeași măsură ceaiul de coada-calului poate fi o sursă excelentă de substanțe antioxidante.
Acesta conține o cantitate ridicată de compuși fenolici, ce inhibă stresul oxidativ și protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen.
Cum se prepară ceaiul de coada-calului?
Ceaiul de coada-calului se prepară dintr-o lingură de plante adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menține timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol.
Pentru obținerea beneficiilor amintite mai sus se administrează 2-3 căni de ceai pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.
În cazul administrării îndelungate, la fiecare 6 săptămâni se fac 10 zile de pauză.
Ce conține ceaiul de coada-calului?
Ceaiul de coada-calului este o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți. Unul dintre cei mai importanți compuși din ceaiul de coada-calului este reprezentat de siliciu, un mineral extrem de valoros pentru întărirea sistemului osteoarticular și prevenirea osteoporozei.
De asemenea, ceaiul de coada-calului conține potasiu, aluminiu, mangan și peste 15 tipuri de flavonoide și saponine, care se consideră că au un rol esențial în ceea ce privește efectul diuretic al ceaiului de coada-calului.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de coada-calului
Folosirea plantelor este o strategie veche de întărire a organismului și de tratare a bolilor. Cu toate acestea, unele plante conțin anumite componente care pot declanșa efecte secundare și pot interacționa cu alte plante, suplimente sau medicamente. Din aceste motive, trebuie să utilizezi astfel de produse, sub atenta supraveghere a unui medic, eventual instruit în ceea ce privește medicina naturistă.
În general, remediile din coada-calului preparate din specia Equisetum arvense sunt considerate sigure atunci când sunt utilizate în mod corespunzător. Cu toate acestea, o altă specie de coada-calului, numită Equisetum palustre, este otrăvitoare. Pentru a fi în siguranță, nu utiliza niciodată acea specie de coada-calului. Asigură-te că achiziționezi produse fabricate de o companie consacrată în domeniul medicinei naturiste, ce are o reputație bună.
De asemenea, nu se recomandă utilizarea prelungită nici măcar a speciei sigure de coada-calului (E. arvense).
Utilizarea ceiului de coada-calului poate determina scăderea nivelului de vitamina B1 (tiamină) în organism. În cazul în care consumi ceai de coada-calului în mod regulat, ar trebui să îți administrezi zilnic și multivitamine sau vitamine din complexul B.
Persoanele cu afecțiuni cardiace sau renale, diabet sau gută nu ar trebui să consume ceai de coada-calului.
Se recomandă să nu consumi alcool dacă utilizezi ceai de coada calului, deoarece acesta scade nivelul de tiamină din organism la fel cum face și ceaiul de coada-calului.
Ceaiul de coada-calului poate accelera eliminarea potasiului din organism, așa că persoanele care prezintă risc de hipopotasemie nu ar trebui să consume ceai de coada-calului.
De asemenea, femeile care sunt însărcinate sau care alăptează nu trebuie să consume ceai de coada-calului.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de coada calului consumat în fiecare zi?
În general, ceaiul de coada-calului poate fi consumat în fiecare zi, dar se recomandă limitarea perioadelor de consum a acestui tip de ceai la câteva luni pe an. Limitarea nu se recomandă din cauza riscului de efecte adverse majore, dar pentru că ceaiul de coada-calului poate scădea nivelul de tiamină de la nivelul organismului.
2. Poate fi ceaiul de coada calului consumat înainte de culcare?
Ceaiul de coada-calului nu conține cofeină sau orice alt compus care are capacitatea de a influența calitatea somnului. Dimpotrivă, ceaiul de busuioc, poate facilita un somn odihnitor și relaxant.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de coada-calului?
Nu există un moment oportun pentru consumarea ceaiului de coada-calului, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de coada-calului organismului?
Ceaiul de coada-calului susține sănătatea sistemului osteoarticular, acționează ca un diuretic natural, stimulează creșterea părului, protejează organismul de stresul oxidativ, exercită acțiune antiinflamatorie și reduce nivelul de glucoză din sânge.
Concluzii
Ceaiul de coada-calului este unul dintre cele mai neobișnuite ceaiuri, dar care și are cele mai multe beneficii aduse organismului.
Datorită conținutului ridicat de siliciu întărește oasele, compușii fenolici stimulează diureza, substanțele antioxidante inhibă efectele nocive exercitate de radicalii liberi de oxigen, iar alți compuși sunt implicați în reducerea nivelului de glucoză din sânge.
Referințe
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6495422/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6496694/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6619477/
- https://www.iomcworld.com/open-access/a-review-on-the-treatment-of-osteoporosis-with-equisetum-arvense-2327-5146-1000313.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7954623/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3960516/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7954623/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26574302/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5832138/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20170379/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6245282/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32437835/
- https://www.mdpi.com/1420-3049/25/11/2541/htm
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.
Lasă un răspuns