Tusea este un reflex pe care corpul nostru îl folosește pentru a ne ajuta să ne eliberăm căile respiratorii.
Deși tusea este un simptom care însoțește frecvent stările de răceală sau gripă, aceasta poate avea și alte cauze, cum ar fi alergiile, astmul sau refluxul gastric.
Tusea, mai ales atunci când ești răcit și te simți rău, poate fi de-a dreptul enervantă. În plus, reflexul de tuse presupune un consum semnificativ de energie, iar crizele de tuse caracteristice stărilor de răceală sau gripă te pot epuiza în cel mai inoportun moment posibil.
Din fericire, există diverse măsuri pe care le poți lua pentru a-ți calma tusea. Unul dintre cele mai bune și mai simple remedii de casă pentru ameliorarea tusei este consumul de diferite tipuri de ceai cald. Totuși, care sunt cele mai bune ceaiuri pentru ameliorarea tusei?
În acest articol, vom analiza mai atent cele șapte varietăți de ceai care, conform cercetărilor, îți pot calma cu certitudine tusea.
Ce este ceaiul de tuse?
Când vorbim despre ceaiul de tuse nu putem vorbi despre un singur tip de ceai, întrucât există peste 7 varietăți de ceai care au capacitatea de a calma tusea.
Deși fiecare dintre acestea vine cu un profil nutrițional caracteristic și cu proprietăți unice, toate au un numitor comun, și anume capacitatea de a fluidifica mucoasele și de a ameliora tusea.
Spre exemplu, ceaiul de lămâie îmbogățit cu miere este extrem de eficient în ameliorarea tusei și îmbunătățirea somnului.
Un studiu din 2007 a arătat că mierea este chiar mai eficientă decât dextrometorfanul, un medicament standard utilizat pentru tratarea tusei. Totuși, nu utilizați ceaiul cu miere pentru tratarea tusei la copiii sub 1 an, deoarece poate duce la botulism.
Alte ceaiuri utilizate frecvent pentru ameliorarea tusei sunt: ceaiul de lemn dulce, ceaiul de ghimbir, ceaiul de salvie, ceaiul verde, ceaiul de cimbru sau ceaiul de mentă.
Modul în care fiecare dintre aceste ceaiuri acționează, cât și informații despre celelalte proprietăți ale lor și modul în care îți pot îmbunătăți starea de sănătate vor fi discutate în cele ce urmează.
Care sunt beneficiile ceaiului de tuse?
Unele dintre beneficiile ceaiului de tuse sunt evidente, grăbește vindecarea după răceală sau gripă și ameliorează tusea, dar nu se limitează doar la acestea.
Restul beneficiilor variază în funcție de tipul de ceai utilizat și se întind de la protecția organismului împotriva stresului oxidativ până la susținerea digestiei și a tranzitului intestinal.
Grăbește vindecarea în cazul stărilor de răceală sau gripă și ameliorează tusea
Când vorbim despre reducerea tusei există câteva varietăți de ceai care sunt extraordinar de bune în îndeplinirea acestui rol.
Spre exemplu, ceaiul de lămâie îmbogățit cu miere s-a dovedit a fi mai eficient în ameliorarea tusei decât unele medicamente antitusive consacrate. Un studiu din 2007 a arătat că ceaiul de lămâie cu miere poate duce la o reducere semnificativă a episoadelor de tuse.
Un alt exemplu este ceaiul de lemn dulce, folosit de multă vreme în medicina tradițională ca remediu pentru tuse, infecții și probleme digestive.
Studiile au arătat că ceaiul de lemn dulce este capabil de a inhiba creșterea bacteriilor, a fungilor și inclusiv a anumitor tipuri de virus. De asemenea, acesta are puternice acțiuni antiinflamatorii și antioxidante.
În ceea ce privește efectele ceaiului de lemn dulce asupra tusei, studiile au arătat că acesta poate contribui la reducerea episoadelor de tuse cu 30 până la 78%.
De asemenea, s-a dovedit că acesta acționează ca un expectorant, ceea ce ajută la mobilizarea mucoaselor din plămâni și la vindecarea mai rapidă după răceală sau gripă.
Ceaiul de ghimbir este un alt ceai extrem de eficient în tratarea tusei, având și proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Un alt ceai utilizat frecvent pentru ameliorarea tusei este ceaiul de salvie, care acționează ca o enzimă, degradează mucusul și inhibă dezvoltarea bacteriană. Ceaiul de salvie este un expectorant excelent.
Consumat frecvent pentru capacitatea sa de a crește nivelul de energie datorită conținutului său ridicat de cofeină, ceaiul verde s-a dovedit a fi în numeroase studii excelent pentru tratarea tusei. Pe lângă inhibarea tusei, ceaiul verde împiedică creșterea microbilor, ceea ce înseamnă o vindecare accelerată.
Nu în ultimul rând, proprietăți antitusive au și ceaiurile de salvie sau ceaiurile de mentă, fiind excelente și pentru tratarea durerilor de cap care însoțesc frecvent răceala și gripa.
Pe lângă substanțele nutritive conținute de fiecare tip de ceai, care contribuie la ameliorarea tusei, acest efect se datorează și apei, ce este introdusă în organism odată cu consumarea ceaiului.
De cele mai multe ori, stările de răceală sau gripă sunt însoțite de febră, transpirații excesive sau diureză crescută, ceea ce duc la deshidratarea organismului și la creșterea vâscozității secrețiilor.
Prin consumul ceaiului, corpul este rehidratat, secrețiile se fluidifică, iar tusea dispare.
Protejează organismul de efectele dăunătoare ale stresului oxidativ
Stresul oxidativ se referă la dezechilibrul dintre factorii oxidanți și factorii antioxidanți, balanța fiind înclinată pozitiv în cazul factorilor oxidanți (radicalii liberi de oxigen).
Aceștia sunt cei care acționează la nivelul ADN-ului celular și perturbă metabolismul, creând contextul potrivit pentru apariția diverselor afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cancerul etc.
Ceaiurile care sunt utilizate frecvent pentru tratarea tusei sunt aceleași ceaiuri care au o încărcătură extrem de mare de substanțe antioxidante.
Spre exemplu, ceaiul de ghimbir este extrem de bogat în substanțe antioxidante, care s-au dovedit în cadrul studiilor a fi eficiente împotriva apariției cancerului de colon și a celui de pancreas.
Un alt exemplu este ceaiul verde, care conține tanini, ce au proprietăți de îmbunătățire a aspectului pielii, polifenoli, ce nu protejează pielea doar de efectele nocive exercitate de radicalii liberi de oxigen, ci și de daunele induse de radiațiile solare și catechine, care distrug bacteriile și ajută la ameliorarea acneei.
Un alt ceai, care este utilizat în mod normal pentru tratarea tusei, dar care conține cantități importante de antioxidanți este ceaiul de mentă.
Studiile arată că ceaiul de mentă conține niveluri extrem de mari de antioxidanți, ce previn îmbătrânirea prematură și protejează organismul de bolile cronice.
Contribuie la susținerea digestiei
Ceaiurile pentru tuse nu sunt bune numai pentru tratarea tusei, multe dintre acestea având proprietăți importante de susținere a digestiei.
Spre exemplu, ceaiul de ghimbir facilitează tranzitul intestinal, ceaiul de salvie contribuie la ameliorarea stărilor de greață, ceaiul verde ameliorează arsurile gastrice, ceaiul de cimbru combate balonarea, iar ceaiul de mentă susține absorbția adecvată a nutrienților din alimente.
Ameliorează stările de anxietate și depresie și îmbunătățește starea de spirit
Stresul este o entitate prezentă în viața fiecăruia dintre noi, iar, din păcate, este unul dintre factorii importanți implicați în etiologia diverselor afecțiuni cronice. Prin urmare, este esențială găsirea unor modalități de gestionare a stresului.
Una dintre modalitățile accesibile pentru reducerea stresului este consumul așa-ziselor ceaiuri pentru tuse, ce nu au numai proprietatea de a calma tusea, ci și cea de îmbunătățire a stării de spirit.
Spre exemplu, ceaiul verde conține compuși care ameliorează stările de anxietate, ceaiul de mentă ajută la dispariția simptomelor depresive, iar ceaiul de ghimbir îmbunătățește starea de spirit.
Cum se prepară ceaiul de tuse?
Modalitatea de preparare a ceaiurilor de tuse nu diferă semnificativ de la o plantă la alta, iar majoritatea se prepară similar, prin infuzia frunzelor, a florilor sau chiar a rădăcinilor.
Pentru a realiza o infuzie, ai nevoie de apă fierbinte și o cană. Adaugă în apa fierbinte planta ta preferată pentru slăbit și lasă amestecul la infuzat timp de 10-15 minute. Ulterior, poți consuma ceaiul ca atare sau poți adăuga miere pentru un plus de aromă.
Ce conține ceaiul de tuse?
Compoziția ceaiului de tuse variază în funcție de plantele utilizate pentru prepararea acestuia. Cu toate acestea, majoritatea conțin compuși care întăresc sistemul imunitar, fluidifică mucoasele, luptă împotriva bacteriilor sau virusurilor și grăbesc vindecarea în cazul stărilor de răceală sau gripă.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de tuse
În general, ceaiurile pentru tuse nu ar trebui să producă niciun efect advers. Cu toate acestea, îți recomandăm să adaptezi ceaiul utilizat pentru tratarea tusei în funcție de toleranța organismului tău.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de tuse consumat în fiecare zi?
Ca la orice alt medicament sau supliment alimentar, efectele ceaiului de tuse apar după administrarea acestuia pe o perioadă medie de timp (minimum 1 săptămână). Pentru a-și îndeplini cu succes efectele, ceaiul de tuse trebuie consumat în fiecare zi.
2. Poate fi ceaiul de tuse consumat înainte de culcare?
În general, seara, înainte de culcare, secrețiile de la nivel pulmonar devin mai vâscoase și mai abundente, motiv pentru care simptomele se acutizează în această perioadă. De aceea, recomandăm consumarea ceaiului de tuse înainte de culcare, astfel încât să poți dormi fără să te trezești din cauza nevoii de a tuși.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de tuse?
Ceaiul de tuse trebuie consumat ori de câte ori ai nevoie. Cu toate acestea, dacă îl vei consuma seara, înainte de culcare, te va ajuta să ai un somn odihnitor și liniștit, fără episoade de tuse nocturnă.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de tuse organismului?
Pe lângă beneficiul evident de ameliorare a tusei, ceaiul de tuse asigură un aport optim de antioxidanți organismului, contribuie la susținerea digestiei, ameliorează stările de anxietate și depresie și îmbunătățește starea de spirit.
Concluzii
Deși este un răspuns normal al organismului în timpul stărilor de răceală sau gripă, tusea poate deveni extrem de rapid supărătoare și obositoare.
Una dintre cele mai bune și sănătoase modalități de combatere a acestui simptom constă în utilizarea ceaiului de tuse, sub diversele sale forme (ceai de mentă, ceai de salvie, ceai de lemn dulce, ceai verde, ceai cu miere, ceai de cimbru sau ceai de ghimbir).
Referințe
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18056558/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629407/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3032091/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29224994/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16391481/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4803870/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17063641/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.
Lasă un răspuns