Pentru o perioadă lungă de timp, salvia a fost utilizată în medicina tradițională naturistă pentru ameliorarea durerii și protejarea organismului de stresul oxidativ, de daunele provocate de radicalii liberi de oxigen, de angiogeneză, de inflamație, de infecțiile bacteriene și virale etc.
Mai multe studii sugerează faptul că salvia poate constitui substratul pentru dezvoltarea de diverse medicamente, așa cum o confirmă utilizările terapeutice raportate în multe țări din Asia și Orientul Mijlociu, în special în China și India.
Aceste studii indică un potențial mult mai mare al salviei, care pe lângă tratarea bolilor comune, ar putea fi utilizată pentru ameliorarea sau vindecarea multor boli grave și amenințătoare de viață, cum ar fi depresia, demența, obezitatea, diabetul, lupusul, bolile de inimă și cancerul.
Ceaiul de salvie este metoda mai rapidă și mai ușoară de a profita de toate beneficiile acestei plante minune, care a fost utilizată până de curând doar ca o excelentă metodă de îmbunătățire a gustului mâncărurilor.
Ce este ceaiul de salvie?
Ceaiul de salvie este o băutură pe bază de salvie, o plantă din aceeași familie cu menta, ce a fost utilizată încă din Antichitate ca remediu pentru diferite boli. De altfel, chiar și etimologia cuvântului salvie înseamnă „a salva”.
Egiptenii o foloseau pentru creșterea fertilității, grecii pentru oprirea sângerărilor și curățarea rănilor, iar adepții medicine naturiste pentru a trata entorsele, răceala, reumatismul sau dereglările menstruale.
De asemenea, ceaiul de salvie este folosit în mod tradițional pentru tratarea tulburărilor digestive și circulatorii, bronșitei, tusei (fiind considerat de mulți un excelent ceai de tuse), astmului, anginei pectorale, inflamațiilor de la nivelul gurii și gâtului, depresiei, transpirației excesive, bolilor de piele și a multor alte afecțiuni.
Uleiurile esențiale de salvie sunt folosite pentru tratarea unei game largi de boli, cum ar fi cele ale sistemului nervos, ale inimii, ale sistemului respirator, ale sistemului digestiv și pentru tratarea bolilor metabolice și endocrine. În plus, studiile au demonstrat că uleiul esențial de salvie are proprietăți carminative, antispastice, antiseptice și astringente.
Care sunt beneficiile ceaiului de salvie?
Antioxidanții joacă un rol foarte important în protejarea organismului față de stresul oxidativ și față de daunele induse de radicalii liberi de oxigen, care sunt, de cele mai multe ori, la baza apariției diverselor afecțiuni, cum ar fi diabetul, bolile de inimă, cancerul, disfuncțiile cerebrale, slăbirea sistemului imunitar etc.
Îmbogățește organismul cu antioxidanți
Studiile efectuate asupra activității antioxidante a mai multor extracte de plante, printre care se regăsea și salvia (S. officinalis), au constatat că salvia conține cea mai mare cantitate de compuși fenolici și flavonoizi, ce au o capacitate ridicată de a neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen și de a combate stresul oxidativ.
Compușii fenolici, cum ar fi carnosolul, acizii carnosic și rosmarinic, rosmadialul, rosmanolul, epirosmanolul, carnosatul de metil și luteolina-7-O-β-glucopiranozidul favorizează captarea de radicali liberi de oxigen și luptă direct împotriva stresului oxidativ.
Ameliorează simptomele depresiei și ale bolii Alzheimer
De asemenea, studiile au indicat faptul că salvia poate fi utilă în ameliorarea bolilor neurologice.
Spre exemplu, salvia inhibă activitatea acetilcolinesterazei (AChE), enzimă implicată direct în etiologia bolii Alzheimer, îmbunătățește starea de spirit, ameliorează simptomele depresiei, crește capacitatea de concentrare, ameliorează anxietatea și agitația și îmbunătățește memoria.
Contribuie la reglarea glicemiei
Totodată, a fost dovedit faptul că salvia poate fi utilizată ca „medicament” hipoglicemiant, util în controlul diabetului zaharat. Consumul a 300 de ml de ceai de salvie, de două ori pe zi, este la fel de eficient în reducerea nivelurilor de glucoză din sânge ca unele antidiabetice orale consacrate, precum metforminul.
Previne instalarea cancerului
Salvia joacă un rol esențial și în ceea ce privește apariția și dezvoltarea cancerului. Cercetări amănunțite au arătat faptul că acidul ursolic din componența salviei inhibă una dintre principalele metode de dezvoltare a tumorilor și anume angiogeneza (formarea de noi vase de sânge).
Mai mult decât atât, a fost dovedit faptul că ceaiul de salvie reduce semnificativ riscul de apariție a cancerului de colon, a melanomului și a cancerului pulmonar.
Protejează împotriva afecțiunilor cardiovasculare
De asemenea, ceaiul de salvie protejează împotriva bolilor cardiovasculare, reduce nivelul de colesterol „rău” din sânge (LDL-colesterol), scade numărul de trigliceride, crește nivelul de colesterol „bun” (HDL-colesterol), inhibă absorbția grăsimilor la nivel intestinal și favorizează pierderea în greutate.
Cum se prepară ceaiul de salvie?
Din fericire, prepararea ceaiului de salvie nu necesită extrem de mult timp, efort sau o multitudine de ingrediente. Un mănunchi de frunze de salvie și un ibric cu apă fierbinte este tot ceea ce ai nevoie.
Pentru a prepara ceai de salvie, mai întâi, îți recomandăm să macini frunzele de salvie. Ulterior, adaugă 2 lingurițe de salvie măcinată la fiecare 200 de ml de apă fierbinte. Amestecul trebuie lăsat să fiarbă în apă aproximativ 10-15 minute, la foc mediu, pentru a elibera toți nutrienții și antioxidanții. După ce au trecut cele 10-15 minute, lasă ceaiul la infuzat încă puțin, iar ulterior te poți bucura de el.
Este esențial de precizat faptul că ceaiul de salvie se consumă în stare pură și nu trebuie adăugat miere sau zahăr.
Ce conține ceaiul de salvie?
Ceaiul de salvie este sursa a peste 28 de substanțe nutritive, ce sunt eliberate odată cu fierberea frunzelor de salvie.
Componentele majore ale ceaiului de salvie sunt compușii flavonici și cei fenolici, precum acidul cafeic, acidul carnozic, acidul rozmarinic etc., ce captează radicalii liberi de oxigen și exercită puternice efecte antioxidante.
De asemenea, ceaiul de salvie conține și acidul ursolic, principala substanță care oferă calitățile puternice antiinflamatorii ale ceaiului de salvie.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de salvie
Înainte de a discuta despre potențialele efecte adverse ale consumului de ceai de salvie trebuie să reții faptul că majoritatea studiilor care au investigat aceste efecte au utilizat extracte foarte concentrate de salvie.
Deși este posibil să suferi efecte adverse similiare, trebuie să menționăm faptul că intensitatea acestora nu va fi aceeași.
Consumul unor cantități prea mari de ceai de salvie (prea mult ceai de salvie) – sau consumul acestei plante sub alte forme – pe o perioadă îndelungată de timp poate duce la probleme cardiace, convulsii, vărsături și afectare renală. Aceste efecte sunt cauzate de o substanță din compoziția salviei denumită tujonă.
Cu toate acestea, 1 litru de ceai de salvie conține doar 4-11 mg din acest compus, deci există un risc minimum spre deloc de intoxicație cu tujonă.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de salvie consumat în fiecare zi?
Nu există studii care să contraindice consumul zilnic de ceai de salvie, dar dacă îți faci griji din cauza intoxicației cu tujonă, limitează cantitatea de ceai consumat la 3-6 căni pe zi sau folosește frunze de salvie spaniolă întrucât nu conține tujonă.
2. Poate fi ceaiul de salvie consumat înainte de culcare?
Ceaiul de salvie nu conține cofeină, ceea ce înseamnă că te poți bucura de el în orice moment al zilei. Mai mult decât atât, o cană de ceai de salvie înainte de culcare te poate relaxa și îți poate îmbunătăți somnul.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a bea ceai de salvie?
Ceaiul de salvie poate fi consumat dimineața ca metodă de hidratare și detoxifiere, la prânz pentru a aduce organismului un aport de nutrienți la mijlocul zilei sau seara pentru un somn odihnitor.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de salvie organismului?
Ceaiul de salvie este bogat în compuși cu efect antiinflamator și antioxidant, contribuie la sănătatea dinților, inhibă dezvoltarea cancerului și a tumorilor, favorizează controlul glicemiei, îmbunătățește starea de spirit și este un tonic general al organismului.
Concluzii
Ceaiul, indiferent de plantele utilizate pentru prepararea lui, este una dintre cele mai bune băuturi pentru hrănirea și hidratarea organismului, ce aduce multiple beneficii sănătății.
Atunci când este utilizată salvia ca substrat pentru prepararea lui, acesta capătă valențe superioare față de alte ceaiuri, fiind una dintre cele mai bune surse de antioxidanți și compuși cu proprietăți antiinflamatorii, antitumorale, antiobezitate, antidiabet, antimicrobiene, cardioprotectoare și neuroprotectoare.
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.
Lasă un răspuns