În ultima vreme, probabil că ne-am confruntat cu toții cu o creștere în greutate, cu niște haine mai strâmte și cu o răsuflare tăiată la urcatul scărilor.
Stresul de la locul de muncă, agitația de acasă, alegerile alimentare mai puțin corecte, sedentarismul din ce în ce mai prezent în viețile noastre și un eventual consum de alcool contribuie la reducerea capacității organismului de metabolizare a grăsimilor și a apariției a ceea ce mulți numesc „metabolism lent”.
Iar dacă aspectul ar fi singurul lucru pe care acele câteva kilograme în plus l-ar influența, nu ar fi nicio problemă, dar din păcate starea de sănătate a organismului are foarte mult de suferit din pricina excesului de grăsime.
O circumferință abdominală mai mare de 96 cm la bărbați și 88 cm la femei este asociată cu o incidență crescută a afecțiunilor cardiovasculare și cu un risc ridicat de accident vascular cerebral sau infarct miocardic în următorii 10 ani.
Soluția la această problemă este evidentă și constă în pierderea în greutate. Dar din păcate, acesta reprezintă locul unde cea mai multă lume are dificultăți, fie din cauza lipsei de timp, a motivației sau a voinței, fie din cauza unui exces de grăsime mult prea mare, ce necesită ajutor din partea unor profesioniști.
Dieta și sportul ar trebui să reprezinte principalele unelte când vine vorba de pierderea în greutate, iar mai nou, ceaiul de lămâie. Acesta poate stimula pierderea în greutate, dar nu prin faptul că are în componența sa anumite substanțe speciale, ci printr-un mecanism mult mai simplu, despre care vom discuta în cele ce urmează.
Ce este ceaiul de lămâie?
Ceaiul de lămâie este o băutură ușor de pregătit, preparată prin infuzarea feliilor de lămâie, ce contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a organismului, fiind una dintre cele mai bune băuturi pentru creșterea aportului de vitamine, minerale și antioxidanți și nu numai.
Ceaiul de lămâie a fost asociat cu multiple beneficii pentru sănătate printre care: reducerea inflamației, neutralizarea radicalilor liberi de oxigen, susținerea procesului de slăbire, îmbunătățirea digestiei, îmbunătățirea sănătății inimii, prevenirea apariției cancerului și ameliorarea tusei, fiind considerat un ceai de tuse.
Aceste beneficii se datorează conținutului ridicat de vitamina B1, vitamina B2, vitamina B5, vitamina B9, vitamina C, potasiu, fier, zinc și limonen.
Care sunt beneficiile ceaiului de lămâie?
Stimulează pierderea în greutate
Ceaiul de lămâie sau apa cu lămâie sunt unele dintre cele mai promovate băuturi pentru stimularea pierderii în greutate, cunoscute ca atare, mai ales datorită fotomodelelor ce obișnuiesc să consume aceste băuturi pentru o siluetă de invidiat.
Ne-ar plăcea să îți spunem că ceaiul de lămâie sau apa cu lămâie conține o substanță minune, ce arde grăsimile, dar adevărul este că nu este nimic special cu privire la orice băutură ce conține lămâie.
Consumul acestor băuturi și a oricărei alteia nu face nimic altceva decât să crească aportul de apă, ce dilată stomacul și inhibă senzația de foame.
Există unele studii care spun că mirosul de lămâie poate inhiba apetitul, dar sunt necesare cercetări mai amănunțite până am putea trage o concluzie.
Asigură un aport optim de vitamina C
Contrar credinței populare, citricele (lămâia, portocala etc.) nu reprezintă cea mai bună și cea mai bogată sursă de vitamina C (aceasta ar fi ardeiul roșu), dar reprezintă o sursă importantă, ce poate preveni apariția unor carențe și a unor tulburări din cauza avitaminozei C.
Sucul unei lămâi de dimensiuni medii acoperă aproximativ 30% din necesarul zilnic de vitamina C și reduce riscul de apariție a infecțiilor, crește nivelul de energie, ameliorează insomniile, previne căderea dinților și ameliorează uscăciunea oculară.
De asemenea, aceasta crește capacitatea organismului de a sintetiza colagen, de a absorbi fier și de a produce hormoni.
Reduce inflamația și protejează organismul împotriva stresului oxidativ
Ceaiul de lămâie preparat cu coajă de lămâie conține o cantitate ridicată de limonen, o substanță antioxidantă și antiinflamatorie extrem de puternică.
În timp ce inflamația este răspunsul natural al organismului la stres și este benefică, prezența inflamației pe termen lung poate dăuna organismului și este o cauză majoră de îmbolnăvire. De aceea, este important să previi sau să reduci pe cât posibil acest tip de inflamație.
Studiile arată că limonenul din coaja de lămâie previne apariția inflamației cronice, fapt demonstrat prin efectul său ameliorant în cazul unor afecțiuni caracterizate prin inflamație cronică, cum ar fi osteoartrita sau colita ulcerativă.
De asemenea, limonenul protejează organismul împotriva stresului oxidativ. Stresul oxidativ rezultă din dezechilibrul dintre substanțele oxidante și cele antioxidante. Substanțele oxidante afectează genomul celular și contribuie la apariția diverselor afecțiuni.
Antioxidanții, cum este și limonenul, neutralizează efectele nocive exercitate de radicalii liberi de oxigen (substanțe oxidante) și previn apariția bolilor.
Previne apariția cancerului
Ceaiul de lămâie preparat cu coaja de lămâie s-a dovedit a fi o excelentă modalitate de prevenire a apariției cancerului. La fel ca în cazul efectului antiinflamator și antioxidant, responsabil de aceste beneficii este limonenul, un compus conținut în coaja de lămâie.
Unul dintre cele mai ample studii populaționale a arătat că cei care au consumat coaja citricelor aveau un risc de dezvoltare a cancerului de piele semnificativ mai mic față de cei care au consumat doar fructul.
Un alt studiu, desfășurat pe 43 de femei diagnosticate cu cancer de sân, a observat o scădere cu 22% a țesutului tumoral mamar după ce acestea au consumat 2 grame de limonen, zilnic, timp de 2-6 săptămâni.
Se crede că aceste efecte benefice ale limonenului se datorează capacității acestuia de a neutraliza efectele nocive exercitate de radicalii liberi de oxigen, prevenind în acest mod perturbarea multiplicării celulare și apariția cancerului.
De asemenea, s-a observat faptul că limonenul poate contribui la prevenția sau la ameliorarea efectelor adverse prodse de unele tipuri de citostatice, cum ar fi doxorubicina.
Se pare că limonenul protejează împotriva stresului oxidativ, a inflamației și a leziunilor renale, ce apar de obicei concomitent cu administrarea acestui medicament.
Îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular
Bolile de inimă reprezintă una dintre cele mai importante cauze de deces în întreaga lume, fiind responsabile de 1 deces din 4.
Metodele de prevenție a apariției acestor afecțiuni constau în îmbunătățirea parametrilor sangvini, prin reducerea colesterolului total, a LDL-colesterolului, a trigliceridelor și a glicemiei.
Aceste efecte se pot obține prin modificarea comportamentului alimentar, respectiv reducerea cantității de grăsimi și glucide consumate. De asemenea, creșterea consumului de energie prin activitate fizică poate fi utilă pentru îmbunătățirea parametrilor mai sus menționați.
Deloc surprinzător, unele studii arată că limonenul din coaja de lămâie poate îmbunătăți valorile colesterolului total, ale LDL-colesterolului, ale trigliceridelor și ale glicemiei. Studiile arată că limonenul poate reduce valorile colesterolului cu până la 20%.
Cum se prepară ceaiul de lămâie?
Ceaiul de lămâie este unul dintre cele mai ușor de preparat ceaiuri, pe care îl poți face doar cu ce ai la îndemână.
Vei avea nevoie de un ibric cu 250-300 ml de apă, în funcție de cantitatea de ceai pe care vrei să o prepari și de o lămâie proaspătă.
Stoarce zeama de la o lămâie, iar cu ajutorul unei răzătoare încearcă să razi coaja. După ce apa fierbe, pune jumătate din zeama de lămâie și coaja rasă.
Ceaiul nu trebuie lăsat la infuzat și poate fi consumat imediat. Pentru un plus de aromă și beneficii pentru sănătate poți adăuga miere.
Ce conține ceaiul de lămâie?
Ceaiul de lămâie este o băutură nutritivă și o sursă incredibilă de vitamine, minerale și antioxidanți.
Acesta conține vitamine importante pentru sănătate, precum vitamina C, vitamina A, vitamina E, ce participă activ pentru buna funcționare a organismului și protejarea acestuia de efectele nocive ale stresului oxidativ.
De asemenea, ceaiul de lămâie are un conținut ridicat de substanțe minerale, precum calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu și seleniu, ce contribuie la întărirea sistemului osteoarticular, creșterea numărului de globule roșii, îmbunătățirea sinapselor și reglarea sistemului hormonal.
Nu în ultimul rând, ceaiul de lămâie conține luteină și zeaxantină, ce protejează ochiul și îmbunătățesc vederea.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de lămâie
În general, ceaiul de lămâie este o băutură sigură, ce nu reprezintă un pericol pentru sănătatea consumatorului.
Persoanele care suferă de boală de reflux ar trebui să consume ceai de lămâie cu moderație, întrucât poate duce la o accentuare a simptomelor.
De asemenea, dacă pentru prepararea ceaiului de lămâie folosești o concentrație ridicată de zeamă de lămâie trebuie să știi că te expui riscului de apariție a cariilor. Încearcă să folosești mai multă apă pentru a preveni acest efect.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de lămâie consumat în fiecare zi?
Nu există studii care să contraindice consumul zilnic al ceaiului de lămâie. Dimpotrivă, consumul zilnic al ceaiului de lămâie asigură o absorbție adecvată a substanțelor nutritive din acesta, ceea ce duce la o viteză mai mare de apariție a efectelor benefice.
2. Poate fi ceaiul de lămâie consumat înainte de culcare?
Ceaiul de lămâie nu conține cofeină, ceea ce înseamnă că te poți bucura de el în orice moment al zilei. Mai mult decât atât, o cană de ceai de păpădie înainte de culcare te poate relaxa și îți poate îmbunătăți calitatea somnului.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de lămâie?
Ceaiul de păpădie poate fi consumat dimineața ca metodă de hidratare și detoxifiere, la prânz pentru a aduce organismului un aport de nutrienți la mijlocul zilei sau seara pentru un somn odihnitor.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de lămâie organismului?
Ceaiul de lămâie stimulează pierderea în greutate, asigură un aport optim de vitamina C, reduce inflamația și protejează organismul împotriva stresului oxidativ, previne apariția cancerului și îmbunătățește starea de sănătate a sistemului cardiovascular.
Concluzii
Ceaiul de lămâie este un ceai ușor de preparat și extrem de benefic pentru sănătate, fiind eficient în stimularea pierderii în greutate, protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen, prevenirea apariției cancerului și îmbunătățirea sănătății inimii.
Referințe
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16734569/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20625233/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20492298/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11142088/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3692564/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22318307/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24586096/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23838456/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772658/
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns