Ceaiurile de plante sunt folosite pentru îmbunătățirea stării de sănătate a organismului încă din cele mai vechi timpuri, iar odată cu dezvoltarea științei, alegerea ceaiului potrivit pentru o anumită afecțiune a devenit mai facilă.
Se știe despre ceaiul de mușețel că este un excelent calmant al sistemului nervos, despre ceaiul de măceșe că este secretul unui sistem imunitar puternic și despre ceaiul de tei că îmbunătățește calitatea somnului, dar puține lucruri se cunosc despre ceaiul de soc.
Ce este ceaiul de soc?
Ceaiul de soc este o băutură caldă, preparată prin infuzarea florilor de soc și populară datorită înaltelor proprietăți nutriționale pe care le posedă.
O singură ceașcă de ceai de soc asigură mai mult de jumătate din aportul zilnic necesar de vitamina C, un important antioxidant disponibil în natură, aproximativ 3% din necesarul zilnic de vitamina A și B și aproape 2% din necesarul zilnic de potasiu și fier.
De asemenea, acesta conține acizi fenolici care protejează organismul de stresul oxidativ, flavonoide (quercitină, kaempferol și isoramnetină) care reduc inflamația și antocianine ce îmbunătățesc capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii.
Nu în ultimul rând, ceaiul de soc conține o cantitate impresionantă de compuși benefici pentru digestie și buna funcționare a tractului gastrointestinal.
Care sunt beneficiile ceaiului de soc?
Datorită calităților impresionante ale ceaiului de soc, discuția despre beneficiile acestuia poate fi interminabilă, dar în cele ce urmează vom indica câteva puncte forte ale acestui tip de ceai și de ce este, poate, unul dintre preferatele noastre
Ameliorează simptomele de răceală și gripă
De câte ori nu ți-ai dorit să poți scăpa mai repede de nasul înfundat, de durerile de cap și de oboseala cronică, simptome ce însoțesc simultan sau izolat fiecare răceală?
Vestea bună este că toate studiile efectuate asupra efectelor benefice ale ceaiului de soc arată că acesta poate scurta durata episoadelor de răceală cu până la 2-4 zile și ameliora simptomele neplăcute ce le însoțesc.
Protejează organismul de stresul oxidativ
Stresul oxidativ se referă la dezechilibrul dintre radicalii liberi și antioxidanți. Radicalii liberi sunt molecule care conțin oxigen, cu un număr impar de electroni, fapt ce îi face extrem de reactivi.
Astfel, aceștia reacționează foarte ușor cu alte molecule de la nivelul organismului și produc leziuni la nivelul genomului, țesutului adipos sau proteinelor.
Studiile arată că stresul oxidativ este responsabil de cele mai frecvente boli din zilele noastre, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala Alzheimer, sindromul Parkinson sau cancerul.
Din fericire, ceaiul de soc poate fi aliatul tău de nădejde în lupta împotriva stresului oxidativ, întrucât conține o cantitate ridicată de molecule antioxidante, ce neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen. Un alt aliat de nădejde este și ceaiul de măceșe.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Cu toții suntem de acord că secretul longevității este o inimă sănătoasă, și ce altă metodă mai bună pentru a avea o inimă sănătoasă decât o ceașcă de ceai de soc în fiecare zi?
Unul dintre factorii principali care duc la perturbarea homeostaziei sistemului cardiovascular este reprezentat de acumulările de lipide (grăsimi) la nivelul pereților arteriali, ce determină în timp formarea de trombi și creșterea tensiunii arteriale.
Studiile au arătat că ceaiul de soc are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge, precum și al lipoproteinelor dăunătoare de tip LDL-colesterol.
De asemenea, polifenolii conținuți în florile de soc și eliberați odată cu infuzia acestora au un potențial imens de reducere a tensiunii arteriale, fapt ce reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Ajută persoanele care suferă de diabet
Fără îndoială, diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale secolului 21, ce se datorează atât stresului și dietelor bogate în grăsimi și carbohidrați simpli, cât și degenerescenței naturale a pancreasului, ce produce odată cu trecerea timpul din ce în ce mai puțină insulină.
Deși diabetul zaharat poate fi considerată o boală limitată la nivelul pancreasului, acesta are un mod de afectare multisistemică, ce ajunge să producă daune inclusiv la nivelul ochiului (retinopatie diabetică), rinichiului (nefropatie diabetică), nervilor (neuropatie diabetică), piciorului (picior diabetic) și vaselor de sânge (microangiopatie).
Studiile au arătat că ceaiul de soc poate stimula secreția pancreatică de insulină și reduce nivelul glucozei din sânge.
De asemenea, a fost dovedit faptul că ceaiul de soc acționează ca unul dintre medicamentele antidiabetice populare și anume ca inhibitorul de α-glucozidază, ce inhibă degradarea glucozei la nivelul tubului intestinal, reducând absorbția acesteia în sânge.
Inhibă dezvoltarea cancerului
Cu o incidență de 190 de cazuri la 100.000 de oameni, cancerul este una dintre cele mai debilitante afecțiuni ale secolului, fiind responsabilă de peste 600.000 de morți, anual, în întreaga lume.
Din fericire, din ce în ce mai multe studii indică faptul că ceaiul de soc poate fi de ajutor în lupta împotriva cancerului. Se crede că responsabili de acest efect sunt polifenolii din ceai, ce inhibă degradarea ADN-ului, unul dintre factorii principali care duc la diviziunea accelerată și necontrolată a celulelor și implicit la apariția cancerului.
Susține sistemul imunitar
Sistemul imunitar se luptă în fiecare zi cu diverși agenți patogeni care doresc să profite de vulnerabilitățile organismului și să determine infecții, iar absența manifestărilor este cel mai bun indiciu că ești posesorul unui organism sănătos cu un sistem imunitar capabil.
Dar, cum niciodată nu poți avea prea mult dintr-un lucru bun, îți poți crește capacitatea de apărare a organismului printr-o cană de ceai de soc consumată în fiecare zi. Studiile au arătat faptul că ceaiul de soc crește numărul de globule albe (leucocite) din sânge, principalele celule responsabile de apărarea organismului.
Îmbunătățește starea de spirit
O stare de spirit bună se traduce inerent printr-o viață mai bună, iar studiile au arătat că cea mai scurtă cale către o stare de spirit bună este o cană de ceai de soc în fiecare zi. Acesta conține diverse molecule care stimulează secreția de serotonină („hormonul fericirii”), fiind capabil de a reduce semnificativ simptomele la persoanele care suferă de depresie.
Cum se prepară ceaiul de soc?
Ceaiul de soc se prepară prin infuzarea frunzelor de soc în aproximativ 200 ml de apă fierbinte timp de 15-20 de minute. Ceaiul de soc are în mod natural un gust dulce, dar poți adăuga o linguriță de miere pentru un plus de aromă și de vitamine și minerale.
Ce conține ceaiul de soc?
Ceaiul de soc este lipsit de calorii, de aceea poate fi folosit cu încredere în dietele de slăbire și conține vitamine (vitamina A, vitamina C), minerale (calciu, zinc, fier) și antioxidanți importanți ce protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de soc
Ceaiul de soc este un preparat sigur, care nu produce niciun efect advers indiferent de cantitatea în care este consumat. Acest lucru se datorează procesului de fierbere care elimină orice toxină existentă la nivelul frunzelor de soc.
Pe de altă parte, fructele de soc necoapte conține glicozide cianogene (cianură) ce poate produce decesul persoanei care le consumă.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de soc consumat în fiecare zi?
Nu există niciun motiv pentru care ceaiul de soc nu ar putea fi consumat în fiecare zi. Nu conține substanțe nocive și este o sursă incredibilă de vitamine, minerale și antioxidanți. Prin urmare, nu numai că poate fi consumat în fiecare zi, dar includerea acestuia în alimentația ta de zi cu zi poate fi cea mai bună alegere.
2. Poate fi ceaiul de soc consumat înainte de culcare?
Datorită efectului său anxiolitic și de îmbunătățire a stării de spirit, ceaiul de soc este o băutură foarte bună de consumat înainte de culcare. O ceașcă de ceai de soc cu o oră înainte de culcare este cea mai bună metodă pentru un somn liniștit și odihnitor.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de soc?
Nu există un moment oportun pentru consumarea ceaiului de măceșe, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de soc organismului?
Ceaiul de soc ameliorează simptomele răcelii și gripei, protejează organismul de stresul oxidativ, îmbunătățește sănătatea inimii, ajută persoanele care suferă de diabet, inhibă dezvoltarea cancerului, susține sistemul imunitar și îmbunătățește starea de spirit.
Concluzii
Ceaiul de soc este un ceai sezonier, de care te poți bucura doar în perioada primăverii, și tocmai de aceea îți recomandăm să consumi cât mai mult din acesta atâta timp cât florile sunt proaspete.
Acesta poate fi cel mai bun aliat al organismului tău pentru revigorarea stării de sănătate și reducerea afecțiunilor, pentru o viață longevivă și lipsită de griji.
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.
Lasă un răspuns