Dacă obișnuiești să te răsfeți dimineața cu un pahar de suc de portocale sau cu o ceașcă de cafea cu zahăr, atunci cu siguranță poți beneficia de pe urma ceaiului antiadipos.
Simpla înlocuire a paharului de suc sau a ceștii de cafea cu o cană de ceai, te va ajuta să „economisești” câteva sute de calorii, exact câte ai nevoie pentru a slăbi.
Interesant este, însă, faptul că studiile arată că unele tipuri de ceai au efecte directe în ceea ce privește metabolismul și arderea grăsimilor.
Deci, nu este vorba de doar de înlocuirea unei băuturi cu zahăr cu una fără zahăr, ci de utilizarea unei băuturi ce are efecte dovedite științific de ardere a grăsimilor.
„Ceaiurile conțin catechine, care accelerează metabolismul și stimulează capacitatea organismului de degradare a grăsimilor și de ardere a caloriilor” (dr. Ioana Petrea, medic gastroenterolog).
Catechinele sunt nutrienți specifici plantelor, ce au puternice proprietăți antioxidante, și care diferă în funcție de tipul de ceai utilizat.
Ceaiurile antiadipoase conțin cantități ridicate din 4 tipuri de catechine: epicatechină, epigalocatechină, galat de epicatechină, galat de epigalocatechină. Aceste 4 tipuri de catechine s-au dovedit a fi extrem de eficiente în ceea ce privește reducerea grăsimii corporale.
Există numeroase varietăți de ceai care conțin aceste catechine antiadipoase, iar în cele ce urmează vom discuta despre diferitele tipuri de ceai, despre compoziția lor și despre tipul de ceai care se potrivește cel mai bine scopului tău.
Ce este ceaiul antiadipos?
Când vorbim despre ceai antiadipos, nu putem discuta despre un singur tip de ceai, deoarece există mai multe varietăți de ceai care te pot ajuta să îți îndeplinești acest scop. Studiile arată că ceaiurile cu proprietăți antiadipoase sunt: ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul oolong, ceaiul alb și ceaiul de hibiscus.
Ceea ce face dintr-un ceai normal, unul antiadipos, este compoziția sa bogată în catechine, flavonoide ce accelerează metabolismul, inhibă sinteza grăsimilor, scad absorbția intestinală a grăsimilor și stimulează degradarea grăsimilor.
Ceaiul antiadipos, la fel ca ceaiul de slăbit, favorizează reducerea grăsimii de pe burtă și coapse, elimină celulita, contribuie la dispariția gușei și îmbunătățește sănătatea întregului organism.
Care sunt beneficiile ceaiului antiadipos?
Unul dintre beneficiile evidente ale ceaiului antiadipos constă în capacitatea acestuia de a stimula procesul de slăbire. Cu toate acestea, beneficiile ceaiului antiadipos sunt mult mai extinse și variază în funcție de ceaiul folosit.
Spre exemplu, ceaiul verde duce la îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular, ceaiul negru contribuie la reglarea valorilor glicemiei, iar ceaiul oolong împiedică formarea calculilor renali și asigură sănătatea rinichilor. Vom vorbi mai multe despre beneficiile diferitelor tipuri de ceai în cele ce urmează.
Stimulează procesul de slăbire
Într-o epocă în care supraponderalitatea și obezitatea au căpătat caracter epidemic, pierderea în greutate a devenit mai mult o necesitate decât un moft. Până la urmă, obezitatea este printre primele cauze de deces la nivel mondial.
Pierderea în greutate este un proces care implică determinare și voință. Dieta și sportul sunt aliații tăi cei mai importanți când vine vorba de slăbit. Cu toate acestea, cercetările arată că persoanele care își doresc să slăbească semnificativ mai au un as în mânecă și anume, ceaiul antiadipos.
După cum îi spune și numele, ceaiul antiadipos are o capacitate extraordinară de eliminare a țesutului adipos, datorită conținutului său bogat în catechine, substanțe ce accelerează metabolismul și împiedică depunerea grăsimii la nivelul organismului.
Deși catechinele sunt principalele substanțe implicate în procesul de slăbire, mai există și altele, dar care variază în funcție de tipul de ceai utilizat.
Spre exemplu, ceaiul verde conține pe lângă galatul de epigalocatechină, un tip de catechină, și cofeină, căreia, studiile arată, că se datorează majoritatea efectelor antiadipoase ale ceaiului verde.
Persoanele care au consumat ceai verde, de 3 ori pe zi, timp de 21 de zile, au ars cu 200-250 mai multe calorii decât persoanele care nu au consumat deloc ceai verde.
Studiile arată că ceaiul verde acționează la nivelul metabolismului, unde accelerează procesul de beta-oxidare a grăsimilor (procesul prin care se obține energie prin „arderea” grăsimilor) și împiedică formarea de noi celule de grăsime.
Un alt ceai cu proprietăți antiadipoase este ceaiul negru, un ceai obținut prin infuzia frunzelor de ceai ce au fost oxidate un timp îndelungat, proces ce schimbă întreaga compoziție chimică a ceaiului negru.
Spre deosebire de ceaiul verde ce conține o cantitate impresionantă de catechine, ceaiul negru conține foarte multe teaflavine, alte substanțe, ce, conform cercetătorilor, au proprietăți de stimulare a pierderii în greutate.
Studiile arată că ceaiul negru duce la o reducere semnificativă a țesutului adipos de la nivelul abdomenului și a coapselor, fiind extrem de eficient pentru eliminarea celulitei de pe picioare și a gușei.
Polifenolii conținuți în ceaiul negru inhibă pofta de mâncare, scad absorbția grăsimilor și a carbohidraților la nivel intestinal și accelerează metabolismul.
Nu am putea vorbi despre ceaiuri antiadipoase fără a menționa ceaiul oolong, un ceai aflat la granița dintre ceaiul verde și ceaiul negru. Studiile arată că ceaiul negru stimulează arderea grăsimilor cu până la 20% și împiedică considerabil absorbția grăsimilor din alimentație.
De asemenea, ceaiul oolong împiedică formarea de noi celule adipoase, ceea ce reprezintă un alt plus față de ceaiul verde sau negru.
În aceeași categorie a ceaiurilor antiadipoase putem încadra și ceaiul alb sau ceaiul de hibiscus. Acestea acționează într-un mod similar celorlalte ceaiuri și conduc la o pierdere rapidă în greutate.
Indiferent de tipul de ceai utilizat beneficiile sunt sigure atât pentru sănătate, cât și pentru aspectul tău.
Contribuie la îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular
Afecțiunile cardiovasculare au căpătat amploare în ultima vreme, din ce în ce mai multe persoane fiind diagnosticate cu insuficiență cardiacă sau suferind un infarct miocardic. Dieta bogată în grăsimi și carbohidrați, stresul, fumatul și alcoolul sunt doar câțiva dintre factorii implicați în etiologia acestor afecțiuni.
Fără doar și poate, o viață lungă și lipsită de griji este strâns legată de o sănătate adecvată a sistemului cardiovascular, dar care este legătura dintre ceaiurile antiadipoase și inima ta?
Prin proprietatea acestora de a elimina grăsimile, ceaiurile antiadipoase duc la reducerea colesterolului în sânge, fapt ce determină reducerea riscului de evenimente cardiovasculare.
De asemenea, ceaiurile antiadipoase conțin cantități ridicate de antioxidanți, ce au proprietatea de a proteja inimia.
Reglează valorile glicemiei
Prezența pe termen lung ale unor valori crescute ale glicemiei poartă denumirea de diabet zaharat, ce se diferențiază la rândul lui, în funcție de cauză, în diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2.
Deși poate părea inofensiv, diabetul zaharat afectează ochii, rinichii, creierul, inima și aproape toate vasele de sânge de la nivelul organismului.
O metodă eficientă pentru reglarea valorilor glicemiei și ameliorarea diabetului zaharat constă în utilizarea ceaiului antiadipos. Acesta conține substanțe care reduc rezistența organismului la insulină.
Atât ceaiul verde, cât și ceaiul negru, oolong, alb sau de hibiscus conțin nutrienți care cresc absorbția de glucoză din sânge și stimulează utilizarea glucozei ca sursă de energie, rezultatul constând în reducerea valorilor glicemiei.
Protejează organismul de efectele dăunătoare ale stresului oxidativ
Stresul oxidativ se caracterizează prin prezența unui dezechilibru între substanțele oxidante și cele antioxidante, balanța fiind înclinată în favoarea substanțelor oxidante.
Dar de ce sunt substanțele oxidante nocive pentru organism? Pentru a înțelege acest aspect, trebuie să clarificăm ce este o substanță oxidantă.
Substanțele oxidante sunt atomi destabilizați din punct de vedere electronic, ce caută să se echilibreze împrumutând electroni de la alți atomi. În parcursul lor, substanțele oxidante produc daune la nivelul tuturor celulelor.
Ca urmare a acestor daune apar afecțiuni cronice, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala Alzheimer, cancerul sau boala Parkinson.
Una dintre metodele eficiente pentru a spori apărarea organismului tău împotriva stresului oxidativ constă în utilizarea ceaiurilor antiadipoase. Acestea conțin cantități ridicate de antioxidanți, ce protejează organismul de daunele exercitate de substanțele oxidante (radicalii liberi de oxigen).
Cum se prepară ceaiul antiadipos?
Modalitatea de preparare a ceaiurilor antiadipoase nu diferă semnificativ de la o plantă la alta, iar majoritatea se prepară similar, prin infuzia frunzelor, a florilor sau chiar a rădăcinilor.
Pentru a realiza o infuzie, ai nevoie de apă fierbinte și o cană. Adaugă în apa fierbinte planta ta preferată pentru slăbit și lasă amestecul la infuzat timp de 10-15 minute. Ulterior, poți consuma ceaiul ca atare sau poți adăuga miere pentru un plus de aromă.
Ce conține ceaiul antiadipos?
În general, ceaiurile antiadipoase conțin compuși care stimulează procesul de slăbire, fie prin arderea grăsimilor, fie prin reducerea apetitului, fie prin accelerarea metabolismului.
Spre exemplu, ceaiul verde conține o cantitate importantă de cofeină, ce se crede că are un efect puternic de stimulare a arderilor de grăsime. De asemenea, ceaiul verde conține EGCG, un antioxidant, ce a fost dovedit că inhibă dezvoltarea celulelor adipoase.
Un alt exemplu este ceaiul negru, ce conține specii particulare de polifenoli ce inhibă apetitul alimentar și absorbția grăsimilor și a carbohidraților.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului antiadipos
În general, ceaiurile antiadipoase sunt sigure și nu produc efecte adverse.
Totuși, trebuie să iei în considerare că în funcție de planta utilizată pentru prepararea ceaiului de antiadipos, există unele efecte adverse care pot să apară, cum ar fi cel diuretic sau laxativ.
FAQ
1. Poate fi ceaiul antiadipos consumat în fiecare zi?
Ca la orice alt medicament sau supliment alimentar, efectele ceaiului antiadipos apar după administrarea pe o perioadă medie de timp. Pentru a-și îndeplini cu succes misiunea, ceaiul de antiadipos trebuie consumat în fiecare zi.
2. Poate fi ceaiul antiadipos consumat înainte de culcare?
Este indicat să consumi ceaiul antiadipos înainte de culcare, astfel încât compușii săi antiadipoși să acționeze pe parcursul nopții. De asemenea, recomandăm administrarea ceaiului antiadipos, dimineața, pe stomacul gol, astfel încât să stimuleze arderea caloriilor din alimentele consumate pe parcursul zilei.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai antiadipos?
În general, nu există un moment ideal pentru a consuma ceai antiadipos, acesta îndeplinindu-și scopul indiferent de momentul zilei în care este consumat. Cu toate acestea, există unele studii care arată că ceaiul antiadipos poate fi puțin mai eficient dacă este consumat seara, înainte de culcare sau dimineața, pe stomacul gol.
4. Ce beneficii aduce ceaiul antiadipos organismului?
Ceaiul antiadipos stimulează pierderea în greutate, previne apariția afecțiunilor cardiovasculare, ameliorează durerile articulare, reduce riscul de apariție a cancerului și previne apariția diabetului zaharat.
Concluzii
Ceaiul antiadipos nu este o descoperire recentă, dar abia acum a atras atenția cercetătorilor ca fiind o metodă eficientă și sănătoasă pentru pierderea în greutate.
Pe lângă capacitatea acestuia de a stimula procesul de slăbire, ceaiul antiadipos protejează organismul de efectele nocive exercitate de radicalii liberi de oxigen, susține sănătatea inimii, contribuie la reglarea valorilor glicemiei și îmbunătățește starea de spirit.
Dacă ar fi să dăm definiția unei vieți sănătoase și fericite, cu siguranță am adăuga ceaiul antiadipos ca unul dintre reperele de bază.
Referințe
- https://www.researchgate.net/publication/235995355_White_Tea_Camellia_Sinensis_L_Antioxidant_Properties_And_Beneficial_Health_Effects
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12972679/
- https://academic.oup.com/ajcn/article/70/6/1040/4729179?login=true
- https://www.nature.com/articles/ejcn201047
- https://www.nature.com/articles/ejcn2014143
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017393/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7367598/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852763/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7760339/
- https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-6-20
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23333908/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17765418/
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns