China este cunoscută ca fiind locul de „naștere” al ceaiului negru. Până în secolul al XVII-lea, ceaiul verde și oolong erau singurele ceaiuri consumate în regiunea Chinei de astăzi.
Se crede că ceaiul negru a fost descoperit întâmplător, odată ce chinezii au început să fermenteze frunzele de ceai pentru a prelungi durata de viață a acestora.
Fermentarea a dus la oxidarea și la înnegrirea frunzelor de ceai, ce au fost folosite ulterior pentru crearea a ceea ce cunoaștem astăzi ca fiind ceaiul negru.
Deși originar din China, britanicii au fost cei care au popularizat masiv ceaiul negru atunci când acesta a fost adus în Europa în secolul al XVIII-lea.
La început a fost văzut ca o băutură exotică, destinată clasei aristocrate, dar cultivarea ceaiului în Europa a dus la scăderea prețurilor și la creșterea gradului de accesibilitate. Odată ce a devenit mai accesibil, ceaiul negru a devenit o marfă de larg consum.
În prezent, sunt consumate aproximativ 3,2 miliarde de căni de ceai negru, zilnic, în întreaga lume, iar ceea ce a adus acestei băuturi extrem de multă popularitate sunt presupusele beneficii pentru sănătate: reducerea tensiunii arteriale, prevenirea cancerului, îmbunătățirea florei intestinale, reglarea glicemiei, sporirea abilităților cognitive etc.
Ce este ceaiul negru?
Ceaiul negru este o varietate a plantei Camellia sinensis. Ceea ce îl diferențiază de celelalte ceaiuri este transformarea în patru etape prin care trebuie să treacă înainte de a deveni ceai negru, proces care include ofilirea, rularea, oxidarea și arderea. Cu alte cuvinte, ceaiul negru este o versiune mai oxidată a ceaiului alb, verde sau oolong și tinde să aibă o aromă mai puternică decât alte tipuri de ceai.
Există extrem de multe varietăți de ceai negru, iar acestea sunt denumite de obicei după regiunea în care sunt produse. Acestea tind să aibă caracteristici de aromă unice pentru zona în care sunt cultivate, similar cu strugurii din diferite regiuni viticole. Printre cele mai populare ceaiuri negre se numără ceaiul Assam, plin și puternic, ceaiul Darjeeling, floral și fructat, și ceaiul Ceylon din Sri Lanka.
Ceaiul negru este adesea amestecat cu alte ceaiuri, fructe, flori, uleiuri sau condimente pentru a produce un gust și o aromă distincte. Printre amestecurile populare de ceai negru se numără ceaiul English Breakfast, ceaiul Earl Grey, ceaiul Irish Breakfast și ceaiul Chai.
Care sunt beneficiile ceaiului negru?
Consumul de ceai negru este o opțiune excelentă dacă ești în căutarea unei alternative la cafea sau la băuturile energizante.
Ceaiul negru nu este doar o băutură mai puțin calorică, ci este o sursă infinită de beneficii pentru sănătate, deoarece conține o cantitate ridicată de polifenoli, inclusiv de galat de epigallocatehină, teaflavine, tearubigine, L-teanină și alte câteva catechine și flavonoide care oferă protecție împotriva apariției diverselor afecțiuni cronice.
Când vine vorba despre beneficiile ceaiului negru lista poate deveni rapid inepuizabilă, deoarece apar din ce în ce mai multe studii care descoperă noi avantaje ale consumului de ceai negru pe termen lung.
Îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular
Studiile au arătat că doar 3 căni de ceai negru pe zi pot reduce semnificativ riscul de apariție a diverselor afecțiuni cardiovasculare, printre care infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau hipertensiunea arterială.
Unul dintre mecanismele presupuse ca fiind responsabile de aceste efecte este reducerea riscului de apariție a plăcii de aterom prin scăderea nivelului de colesterol, trigliceride și diverse lipide circulante, ce intră în mod normal în componența plăcii.
De asemenea, cercetătorii au aflat că moleculele catechinice din compoziția ceaiului negru favorizează deschiderea unor canale membranare pentru potasiu de la nivelul musculaturii netede a vaselor sangvine, fapt ce declanșează relaxarea și vasodilatația.
Îmbunătățește sănătatea florei intestinale
Numeroase studii au sugerat faptul că tipul de bacterii din intestin poate influența riscului de apariție a anumitor afecțiuni, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, obezitatea, chiar și cancerul.
Polifenolii care se găsesc în compoziția ceaiului negru pot contribui la menținerea sănătății microbiomului intestinal prin promovarea dezvoltării bacteriilor bune și inhibarea creșterii bacteriilor rele, precum Salmonella.
În plus, ceaiul negru are diverse molecule biologic active care contribuie la eliminarea substanțelor dăunătoare, la îmbunătățirea florei microbiene, la întărirea imunității și la repararea mucoasei tractului digestiv.
Contribuie la reglarea valorilor glicemiei
Nivelul ridicat al glucozei în sânge poate crește riscul de apariție a unor afecțiuni, precum diabetul zaharat de tip 2, obezitatea, bolile cardiovasculare, insuficiența renală și depresia.
Atunci când consumi zahăr, pancreasul secretă un hormon numit insulină ce are rolul de a transporta zahărul la mușchi pentru a fi folosit ca sursă de energie. Dacă nivelul de zahăr consumat depășește necesitățile organismului, atunci acesta se va depune sub formă de grăsime.
Ceaiul negru este o băutură excelentă despre care s-a constatat că ajută la îmbunătățirea utilizării insulinei în organism, sporindu-i activitatea de până la 15 ori. Acest efect este datorat tot unei catehine din compoziția ceaiului negru și anume galatului de epigallocatechin.
Reduce riscul de apariție a cancerului
Există peste 100 de tipuri diferite de cancer, iar multe dintre ele nu pot fi prevenite.
Cu toate acestea, polifenolii care se găsesc în compoziția ceaiului negru pot ajuta la inhibarea celulelor canceroase.
Un studiu care a analizat efectele polifenolilor din ceai asupra celulelor canceroase, a arătat că ceaiul negru și ceaiul verde pot juca un rol în reglarea creșterii celulelor canceroase și în reducerea dezvoltării de noi celule.
Un alt studiu a analizat efectele polifenolilor din ceaiul negru asupra dezvoltării cancerului de sân. Acesta a arătat că ceaiul negru poate ajuta la preveni apariția tumorilor mamare hormono-dependente.
Deși ceaiul negru nu trebuie considerat un tratament alternativ pentru cancer, unele cercetări au demonstrat potențialul ceaiului negru de a ajuta la reducerea supraviețuirii celulelor canceroase.
Sunt necesare mai multe studii pentru a determina mai clar legătura dintre ceaiul negru și efectul său de inhibare a celulelor canceroase.
Sporește capacitatea de concentrare
Ceaiul negru conține cofeină și un aminoacid numit L-teanină, care poate îmbunătăți vigilența și concentrarea.
L-teanina crește activitatea undelor alfa în creier, ceea ce duce la atingerea unei stări de relaxare și la creșterea capacității de concentrare.
Studiile au constatat că băuturile care conțin atât L-teanină, cât și cofeină au un impact semnificativ asupra capacității de concentrare datorită efectelor L-teaninei asupra creierului.
Crește apărarea antioxidantă a organismului
Producerea în exces de radicali liberi de oxigen determină, fie direct, fie indirect, deteriorarea biomoleculelor organismului, inclusiv a acizilor nucleici sau a proteinelor, ceea ce este considerat în prezent ca fiind unul dintre principalele mecanisme care duce la apariția diverselor afecțiuni cronice.
Polifenolii din ceaiul negru împiedică efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen și implicit a apariției diverselor afecțiuni cronice.
Cum se prepară ceaiul negru?
Prepararea acestei băuturi revigorante nu este o sarcină dificilă, dar necesită precizie și sincronizare.
În cele ce urmează îți vom explica cum să prepari această băutură ca un profesionist.
Se pune puțină apă într-o cratiță, se adaugă zahăr sau miere în apă și se fierbe la foc mediu timp de aproximativ două minute, amestecând din când în când.
Acum, pe măsură ce apa ajunge la punctul de fierbere, se adaugă frunzele de ceai și se continuă amestecarea la foc mediu timp de aproximativ două minute.
Ulterior, ceaiul trebuie lăsat la infuzat la foc mic și acoperit cu capac pentru încă aproximativ două minute.
După trecerea celor două minute ceaiul negru poate fi strecurat și savurat imediat.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului negru
Consumul de ceai negru în cantități moderate este, în general, sigur pentru majoritatea oamenilor. Nu există o cantitate recomandată de băut.
Consumul unor cantități mari de ceai negru – mai mult de patru sau cinci cești pe zi – poate cauza probleme de sănătate. Asta mai ales din cauza efectelor secundare provocate de cofeină.
Efectele secundare ale ceaiului negru (cel mai adesea în cantități mari) pot include anxietate, tahipnee, dureri de cap, micțiune frecventă, bătăi neregulate ale inimii, greață și vărsături, nervozitate, tinitus, tensiune arterială crescută etc.
FAQ
1. Poate fi ceaiul negru consumat în fiecare zi?
Nu există niciun studiu care să contraindice consumul zilnic de ceai negru, atâta timp cât cantitatea consumată se limitează la 1-2 cești (250-300 de ml) de ceai pe zi.
Dimpotrivă, consumul frecvent de ceai negru contribuie la îmbunătățirea sistemului cardiovascular, la pierderea în greutate (proprietate pentru care este considerat drept un ceai antiadipos), la întărirea sistemului imunitar, la creșterea rezistenței dinților și a oaselor, la reducerea riscului de apariție a cancerului, la reglarea valorilor glicemiei și la îmbunătățirea sănătății florei intestinale.
2. Poate fi ceaiul negru consumat înainte de culcare?
Deși, în general, o ceașcă de ceai este indicată înainte de culcare pentru a facilita atingerea stării de relaxare necesare pentru un somn odihnitor, ceaiul negru este excepția de la această recomandare. Din cauza conținutului ridicat de cofeină, ceaiul negru poate constitui un impediment în calea către un somn odihnitor.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a bea ceai negru?
Recomandarea noastră este să consumi ceaiul negru dimineața, deoarece datorită conținutului său ridicat de cofeină te vei încărca de energie și vei avea o zi plină de activități.
4. Ce beneficii aduce ceaiul negru organismului?
Ceaiul negru este unul dintre ceaiurile noastre preferate, deoarece conține o cantitate impresionantă de antioxidanți, contribuie la îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular, favorizează dezvoltarea florei intestinale, contribuie la întărirea sistemului imunitar, oferă energie, facilitează procesul de slăbire și întărește oasele și dinții.
Concluzii
Probabil unul dintre cele mai populare ceaiuri din istorie, ceaiul negru își regăsește din nou locul în viața noastră de zi cu zi, dar de data asta fiind mai mult decât un ceai, un adevărat medicament, bun atât pentru prevenție, cât și pentru tratare.
Previne apariția diverselor afecțiuni cronice, inhibă dezvoltarea celulelor tumorale, ajută la pierderea în greutate, scade tensiunea arterială, reduce nivelul de colesterol, întărește sistemul imunitar, protejează celulele de radicalii liberi de oxigen, ceaiul negru este cu adevărat o minune a naturii.
Referințe
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6512146/
- https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/black-tea-uses-and-risks
- https://www.healthline.com/nutrition/black-tea-benefits#TOC_TITLE_HDR_3
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/research-reveals-how-tea-may-lower-blood-pressure#:~:text=Researchers%20have%20discovered%20how%20compounds,blood%20pressure%2C%20also%20called%20hypertension.
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns