REZUMAT
- Ouăle sunt într-adevăr excelente pentru sănătate, fiind bogate în vitaminele B6, B12 și D, precum și în colină.
- Potrivit unui studiu publicat în Cancer Prevention Research, consumul de ouă ar putea crește șansele de a fi diagnosticat cu cancer de prostată. Studiul a urmărit un grup mare de 27.607 bărbați timp de 14 ani (1994-2008).
- Studii ulterioare au arătat că există alți factori mai importanți în ceea ce privește etiologia cancerului de prostată și nu ouăle sunt de vină.
Cu toții iubim ouăle. Fierte sau prăjite, ouăle fac parte din micul nostru dejun de zeci de ani, iar toate studiile de până acum indicau faptul că ouăle sunt un superaliment, fiind indicate pentru o stare de sănătate fără de cusur.
Deși ouăle sunt într-adevăr excelente pentru sănătate, fiind bogate în vitaminele B6, B12 și D, precum și în colină, acestea pot, potrivit unor studii, crește riscul afecțiunilor prostatei, cum ar fi cancerul de prostată sau prostata mărită. Este oare acest lucru adevărat? Haide să aflăm mai multe.
Sunt ouăle benefice pentru prostata mărită?
Potrivit unui studiu publicat în Cancer Prevention Research, consumul de ouă ar putea crește șansele de a fi diagnosticat cu cancer de prostată. Studiul a urmărit un grup mare de 27.607 bărbați timp de 14 ani (1994-2008).
Bărbații care au consumat 2,5 sau mai multe ouă în fiecare săptămână au avut un risc cu 81% mai mare de a dezvolta cancer de prostată avansat, comparativ cu cei care au mâncat mai puțin de jumătate de ou în fiecare săptămână.
Cu toate acestea, există câteva probleme cu acest studiu.
Așa că, înainte de a intra în panică, haideți să vedem care sunt acestea…
În primul rând, doar 199 de bărbați din 27.607 au dezvoltat cancer de prostată avansat. Asta înseamnă doar 0,72%.
Un procent atât de mic sugerează că asocierea ar putea fi pur întâmplătoare.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că bărbații care mâncau mai multe ouă făceau mai puține exerciții fizice, fumau, aveau un indice de masă corporală (IMC) ridicat sau aveau un istoric familial de cancer de prostată.
Acest lucru sugerează că este probabil ca alți factori să fi fost implicați în creșterea riscului.
O meta-analiză mai recentă a studiilor observaționale publicată în Jurnalul Britanic de Nutriție a studiat, de asemenea, efectele consumului de ouă asupra riscului de cancer de prostată (Keum 2015).
Au fost incluse 10 studii pentru a examina riscul de cancer de prostată, iar 4 studii au fost incluse pentru a investiga riscul de deces din cauza cancerului de prostată.
Studiul a constatat că un consum mai mare de ouă nu a crescut riscul de a dezvolta cancer de prostată.
Cu toate acestea, pentru bărbații cu cancer de prostată, consumul de ouă a crescut riscul de mortalitate prin cancer de prostată. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că bărbații cu un consum ridicat de ouă au avut, de asemenea, un consum mai mare de carne roșie (Keum 2015).
Având în vedere că există o legătură clară între consumul ridicat de carne roșie și un risc crescut de cancer de prostată, este posibil ca riscul mai mare de deces să se fi datorat mai degrabă cărnii roșii decât ouălor. De aceea, recomandăm consumarea unor alimente care să prevină apariția afecțiunilor prostatice.
Pentru alte informații referitoare la sănătatea prostatei, îți recomandăm să citești articolele noastre din categoria dedicată prostatei.
Ce alte metode există pentru vindecarea prostatei mărite?
Există o multitudine de metode de tratarea a prostatei mărite, dar cea mai bună este cea care constă în utilizarea pastilelor pentru prostata mărită și prostatita cronică, cum ar fi Prostaline.
Prostaline este un medicament pentru prostata marita, soluția optimă pentru combaterea tuturor acestor factori de risc și prevenirea ori tratarea afecțiunilor prostatei.
Datorită compoziției sale atent studiate, Prostaline previne scurgerile de urină, reduce numărul de micțiuni nocturne și ameliorează durerea și senzația de arsură din timpul urinării.
Concluzii
În realitate, nu există un singur aliment care să crească riscul unei anumite afecțiuni, fie ea și cancerul
Este mai probabil ca alți factori (greutatea etc.) să explice riscul crescut de cancer de prostată.
De fapt, unele țări au un consum de ouă ridicat, dar au o prevalență mai mică a cancerului de prostată.
Acest lucru sugerează, în concordanță cu analiza din Jurnalul Britanic de Nutriție, că consumul de ouă nu crește riscul de a dezvolta cancer de prostată.
Pe scurt, nu pare să existe suficiente dovezi care să susțină afirmația că ouăle sunt rele pentru sănătatea prostatei sau că ouăle cresc riscul de cancer de prostată.
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns