Rostopasca, cunoscută și sub denumirea populară de iarbă de negi sau negelariță, este o plantă întâlnită preponderent în regiunile de câmpie, ce are o îndelungată utilizare în medicina tradițională, fiind considerată de mulți un panaceu universal.
Istoria ne învață despre diferitele moduri în care rostopasca era utilizată în trecut, atât ca medicament, cât și ca alifie.
Spre exemplu, aceasta era utilizată pentru curățarea ochilor, accelerarea vindecării rănilor sau îmbunătățirea digestiei. De asemenea, aceasta era folosită pentru tratarea icterului, a bolilor de ficat, a constipației și a calculilor biliari.
Și acum rostopasca este preparată sub diferite forme și utilizată pentru ameliorarea simptomelor diverselor afecțiuni, iar cercetătorii studiază din ce în ce mai intens posibilitățile de utilizare a acestei plante – de exemplu, pentru tratarea cancerului.
Studiile arată că rostopasca are puternice efecte citotoxice, ce perturbă metabolismul celulelor canceroase și previn multiplicarea lor.
Pe lângă efectul anticancerigen, studiile vorbesc despre o multitudine de alte beneficii ale acestei plante și mai ales ale ceaiului de rostopască, despre care o să vorbim în rândurile ce urmează.
Ce este ceaiul de rostopască?
Ceaiul de rostopască este o băutură preparată prin infuzia frunzelor și florilor de rostopască bine măcinate și uscate, proces prin care planta eliberează toate substanțele nutritive cărora se datorează gama largă de beneficii ale ceaiului de rostopască.
Care sunt beneficiile ceaiului de rostopască?
Când vorbim despre beneficiile ceaiului de rostopască ne referim majoritar la beneficii pentru sănătatea sistemului digestiv, dar studiile sugerează o multitudine de alte beneficii despre care vom vorbi mai jos.
Protejează organismul de virusuri
Infecțiile virale sunt, poate, unele dintre cele mai frecvente infecții ale organismului uman, mult mai frecvente decât infecțiile bacteriene, ce pot proveni dintr-o multitudine de surse și care se manifestă extrem de supărător.
Cea mai banală formă de infecție virală este răceala, ce ne dă de multe ori pe parcursul anului bătăi de cap și ne chinuie cu dureri în gât, auz diminuat, nas înfundat și tuse. Ce ar fi dacă ar exista o metodă naturală de a combate aceste simptome?
Din fericire, studiile arată că ceaiul de rostopască este chiar acea metodă naturală de a combate simptomele răcelii și gripei, având în vedere puternicele sale proprietăți antivirale.
Compoziția bogată a ceaiului de rostopască în grupări fenolice și alcaloizi este cea căreia se datorează efectele antivirale ale acestui ceai.
Studiile arată că ceaiul de rostopască poate duce la ameliorarea stărilor de răceală sau gripă încă de la primele utilizări.
De aceea, dacă la acest moment te confrunți cu o răceală sau dacă pe viitor vei avea parte de una, îți recomandăm să începi să bei ceai de rostopască cât mai devreme, încă din prima zi de boală. Pentru un gust mai bun și beneficii și mai multe pentru sănătate poți să adaugi miere.
Previne apariția cancerului sau a tumorilor
Genele, consumul de alimente intens procesate, fumatul, expunerea la poluanți și altele au dus la creșterea incidenței cancerului, numai anul trecut fiind diagnosticate peste 19,3 milioane de cazuri de cancer în rândul adulților. Dintre acestea numai 9 milioane de cazuri s-au îndreptat spre vindecare, restul având un sfârșit tragic.
Din păcate, nu ne putem schimba genele, dar putem influența modul în care ne alimentăm și substanțele la care ne expunem sau la care ne lăsăm expuși. Reducerea consumului de alcool și de alimente bogate în grăsimi și carbohidrați, stoparea fumatului, activitatea fizică moderată sunt doar câteva dintre metodele prin care putem interveni și reduce șansele de a fi diagnosticați cu cancer.
Mai nou, și consumul ceaiului de rostopască poate face parte din arsenalul tău de luptă împotriva cancerului. Se pare că alcalozii conținuți în frunzele de rostopască (chelidonina, homochelidonina, sanguinarina, cheleritrina, berberina și coptizina) acționează sinergic la nivelul ADN-ului celular pentru a prevenii mutațiile care duc la declanșarea cancerului.
Studiile arată că ceaiul de rostopască este cel mai eficient în prevenția cancerului pulmonar, cancerului de colon, cancerului de gât, cancerului de rinichi și a cancerului de ficat.
Contribuie la sănătatea ficatului
O alimentație grasă alăturată unui consum cronic de alcool determină de cele mai multe ori probleme la nivelul ficatului de tipul ficatului gras (steatoză hepatică).
Eșuarea încercărilor de combatere a acestui comportament alimentar dăunător duce la continuarea evoluției nefaste a sănătății ficatului până la stadiul de ciroză hepatică, moment în care există extrem de puțin țesut hepatic sănătos, majoritatea fiind înlocuit cu noduli fibroși.
Pentru a îmbunătăți sănătatea ficatului și a preveni evoluția steatozei hepatice către ciroză hepatică îți recomandăm să încerci ceaiul de rostopască. Acesta are un conținut ridicat de substanțe nutritive care detoxifică ficatul și îl protejează de toxinele din alimente.
În aceeași măsură, îți recomandăm să încerci ceaiul de crușin, deoarece datorită conținutului ridicat de polifenoli protejează împotriva degenerării maligne a țesutului hepatic.
Combate inflamația
Inflamația este răspunsul organismului la un factor agresor extern, ce are efecte benefice pe termen scurt. În momentul în care inflamația devine de durată, încep să apară probleme la nivelul organismului.
Una dintre cele mai bune metode pentru a combate inflamația constă în consumul ceaiului de rostopască. Studiile au arătat că ceaiul de rostopască inhibă activitatea celulelor implicate în medierea inflamației, fiind mai eficient în îndeplinirea acestui scop decât unele medicamente antiinflamatorii consacrate.
Stimulează sistemul imunitar
Sistemul imunitar este esențial pentru protecția organismului față de diverși agenți patogeni (virusuri, bacterii, paraziți), care se află într-o continuă cursă de a ne invada. Ceaiul de rostopască este unul dintre cei mai eficienți agenți de întărire a sistemului imunitar, având un rol esențial în ceea ce privește imunitatea mediată celular.
Cum se prepară ceaiul de rostopască?
Prepararea ceaiului de rostopască este o operațiune extrem de simplă, pe care o poate face absolut oricine.
Pentru prepararea acestuia vei avea nevoie de un ibric cu 300-400 ml de apă și de un amestec de frunze și flori de rostopască uscate.
Adaugă câteva lingurițe din acest amestec peste apa fierbinte și lasă totul la infuzat timp de 15 minute.
Pentru a-și îndeplini extrem de bine efectele, îți recomandăm să consumi ceaiul de rostopască dimineața, pe stomacul gol.
Ce conține ceaiul de rostopască?
Ceaiul de rostopască este bogat în alcaloizi (chelidonină, homochelidonină, sanguinarină, cheleritrină, oxichelidonină, berberină, coptizină etc.), saponozide, carotenoide, substanțe rezinoase, ulei volatil, flavonozide, taninuri, acid nicotinic și nicotinamidă.
Toate aceste substanțe acționează sinergic pentru a proteja organismul de infecții, preveni apariția cancerului sau a tumorilor, contribui la sănătatea ficatului, combate inflamația și stimula sistemul imunitar.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de rostopască
În general, ceaiul de rostopască este sigur și nu produce efecte adverse. Cu toate acestea, recomandăm precauție când vine vorba de consumul ceaiului de rostopască în cazul femeilor însărcinate sau a celor care alăptează.
De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni autoimune, cum ar fi poliartrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic sau scleroză multiplă ar trebui să evite ceaiul de rostopască, deoarece acesta stimulează activitatea sistemului imunitar și poate duce la agravarea bolilor autoimune.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de rostopască consumat în fiecare zi?
Nu există niciun studiu care să sugereze că ceaiul de rostopască nu poate fi consumat în fiecare zi. Pentru a-și îndeplini cu succes beneficiile pentru sănătate, recomandăm consumul ceaiului de rostopască în fiecare zi.
2. Poate fi ceaiul de rostopască consumat înainte de culcare?
Ceaiul de rostopască nu conține constituenți capabili de a perturba ritmul nictemeral, astfel încât nu există niciun motiv pentru care ar trebui să încetezi să bei ceai de rostopască înainte de culcare. Studiile arată că o cană de ceai de rostopască cu câteva ore înainte de culcare calmează și relaxează mintea.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de rostopască?
Nu există un moment oportun pentru consumarea ceaiului de rostopască, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de rostopască organismului?
Ceaiul de rostopască protejează organismul de infecții, previne apariția cancerului sau a tumorilor, contribuie la sănătatea ficatului, combate inflamația și stimulează sistemul imunitar.
Concluzii
Deși este un ceai mai neobișnuit, ceaiul de rostopască este un ceai demn de luat în considerare ca leac pentru întărirea sistemului imunitar și tonifierea organismului.
Conținutul său bogat în nutrienți este benefic pentru sănătatea sistemului digestiv și ajută organismul să lupte împotriva apariției cancerului.
Obține și tu doza ta de sănătate cu câte o ceașcă de ceai de rostopască în fiecare dimineață.
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns