Izvoarele istorice vorbesc despre utilizarea crușinului ca remediu pentru mai multe boli încă de pe vremea lui Dioscoride.
Există documente medicale care relatează despre utilizarea crușinului ca tratament pentru ameliorarea durerii, eliminarea viermilor intestinali sau pentru vindecarea problemelor oftalmologice.
Medicina tradițională din Europa Centrală și de Est a folosit dintotdeauna această plantă pe scară largă.
Constituenții cei mai importanți și relevanți din punct de vedere farmacologic, majoritatea fiind izolați pentru prima dată cu peste un secol în urmă, sunt alcaloizii izochinolinici -berberina, cheleritrina, chelidonina, coptisina și sanguinarina.
Având în vedere dovezile anecdotice care sugerau potențialul terapeutic al acestei plante, cercetătorii secolului trecut au încercat să acorde crușinului titlul de plantă medicinală, dar din păcate dovezile au fost insuficiente și această plantă a fost dată uitării.
Recent, au apărut unele studii care sugerează faptul că crușinul și implicit ceaiul de crușin au proprietăți anticancerigene.
Această proprietate era cunoscută, cel puțin anecdotic în țările din Europa de Est, însă, în absența unor dovezi concrete crușinul a fost înlăturat din lista plantelor cu potențial anticancerigen.
Alte proprietăți importante ale acestei plante sunt cele antimicrobiene, antivirale și antiparazitare, iar în cele ce urmează vom explora împreună potențialul terapeutic al acestei plante și al ceaiului preparat din această plantă, precum și care sunt perspectivele utilizării acestuia în fitoterapie.
Ce este ceaiul de crușin?
Ceaiul de crușin este un ceai preparat prin infuzarea frunzelor de crușin, proces prin care se obține o soluție extractivă apoasă, ce conține vitamine, minerale și substanțe hrănitoare cu potențial anticancerigen, antiparazitar, antibacterian și antiviral.
De cele mai multe ori, ceaiul de crușin este folosit ca un laxativ puternic, ce se utilizează în constipația acută sau cronică, fiind recomandat pentru accelerarea tranzitului intestinal, eliminarea paraziților intestinali și favorizarea digestiei.
De asemenea, există unele studii care sugerează efecte benefice asociate consumului de ceai de crușin pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasă.
Care sunt beneficiile ceaiului de crușin?
Când vine vorba despre un ceai cu multiple beneficii pentru sănătate, ceaiul de crușin este primul ceai care ne vine în minte, deoarece este unul dintre cele mai bogate ceaiuri în substanțe hrănitoare, ce au proprietăți anticancerigene, antivirale, antibacteriene, antiparazitare și nu numai.
Tratează afecțiunile hepatice și biliare
După cum spune și o veche zicală „un măr pe zi, ține doctorul departe”, este imperios necesar ca oamenii să realizeze faptul că hrana trebuie să fie medicament și medicamentul hrană.
Mărul este unul dintre cele mai vechi alimente pe care specialiștii în medicină l-au acceptat ca fiind benefic pentru sănătate.
Conținutul bogat în polifenoli al mărului a fost dovedit ca având efecte hepatoprotectoare, datorită capacității acestuia de a neutraliza efectele nocive exercitate de radicalii liberi de oxigen.
În aceeași măsură, ceaiul de crușin este cunoscut în medicina tradițională din Europa de Est ca fiind una dintre cele mai bune modalități pentru tratarea afecțiunilor hepatice și biliare, cum ar fi hepatita, colangita sau litiaza biliară (pietre la bilă).
De asemenea, ceaiul de crușin este utilizat pentru ameliorarea colicii biliare și pentru protejarea ficatului împotriva cancerului.
Se crede că aceste efecte se datorează conținutului bogat în antioxidanți al ceaiului de crușin, care luptă împotriva stresului oxidativ, extrem de dăunător pentru sănătatea ficatului.
În aceeași măsură, îți recomandăm să încerci ceaiul de rostopască, deoarece datorită conținutului ridicat de polifenoli protejează împotriva degenerării maligne a țesutului hepatic.
Luptă împotriva paraziților intestinali
Deși sunt diagnosticate din ce în ce mai rar, parazitozele intestinale continuă să fie o adevărată problemă în zonele aflate în dezvoltare.
Lipsa igienei mâinilor, împreună cu o alimentație necontrolată din punct de vedere al surselor de obținere a produselor animale, sunt rețeta perfectă pentru o infecție parazitară.
Din fericire, studiile arată că ceaiul de crușin are capacitatea de a inhiba dezvoltarea paraziților și de a elimina parazitozele intestinale. Mecanismul prin care ceaiul de crușin are acest efect nu a fost încă elucidat pe deplin.
Stimulează eliminarea excesului de apă
Cu toții știm că rinichii au rolul de a filtra sângele și de a elimina toxinele de la nivelul acestuia, produsul final al filtrării fiind urina. Astfel, orice produs care accelerează diureza este de fapt o metodă de a elimina mai rapid și mai eficient toxinele.
Un astfel de produs, extrem de eficient pentru curățarea organismului de toxine, este ceaiul de crușin, ce s-a dovedit în diverse studii un excelent stimulator al diurezei. Ceaiul de crușin stimulează rinichii și facilitează detoxifierea sângelui.
Previne apariția cancerului
Cancerul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale secolului 21, iar acest lucru se datorează mai multor factori, precum expunerea prelungită la fumul de țigară, alimentația necorespunzătoare, radiațiile, poluarea etc.
Toți acești factori dăunători au un lucru în comun și anume că produc stres oxidativ. Stresul oxidativ se definește ca fiind dezechilibrul dintre factorii oxidanți și factorii antioxidanți, balanța fiind înclinată pozitiv în cazul factorilor oxidanți.
Aceștia sunt cei care afectează structura ADN-ului, duc la perturbarea metabolismului celular și la multiplicarea excesivă și necontrolată a celulelor. Studiile arată că ceaiul de crușin conține cantități importante de substanțe antioxidante, ce previn în acest fel daunele produse da radicalii liberi de oxigen și implicit apariția cancerului.
Tonic și revigorant al întregului organism
Pe lângă efectele sale directe pentru sănătate, ceaiul de crușin reduce stările de anxietate, ameliorează depresia și îmbunătățește starea de spirit, având o adevărată capacitate tonică și de rejuvenare a organismului și a sistemului nervos.
Cum se prepară ceaiul de crușin?
Prepararea ceaiului de crușin este o operațiune extrem de simplă, pe care o poate face absolut oricine. Pentru prepararea acestuia vei avea nevoie de un ibric cu 300-400 ml de apă și de câteva frunze uscate de crușin. Adaugă frunzele de crușin peste apa fierbinte și lasă amestecul la infuzat timp de 15 minute. Pentru a-și îndeplini efectele îți recomandăm să consumi amestectul dimineața, pe stomacul gol.
Ce conține ceaiul de crușin?
Ceaiul de crușin este o băutură extrem de bogată în substanțe hrănitoare pentru organismul uman. Constituenții cei mai importanți și relevanți din punct de vedere farmacologic, majoritatea fiind izolați pentru prima dată cu peste un secol în urmă, sunt alcaloizii izochinolinici -berberina, cheleritrina, chelidonina, coptisina și sanguinarina.
Acestea sunt substanțele responsabile de efectele antivirale, antibacteriene, anticancerigene și de detoxifiere a organsimului.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de crușin
În general, ceaiul de crușin este o băutură sigură, care nu aduce riscuri pentru sănătatea organismului. Totuși, recomandăm precauție în cazul femeilor însărcinate sau a celor care alăptează.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de crușin consumat în fiecare zi?
Nu există niciun studiu care să sugereze că ceaiul de cimbrișor nu poate fi consumat în fiecare zi. Pentru a-și îndeplini cu succes beneficiile pentru sănătate, recomandăm consumul ceaiului de cimbrișor în fiecare zi.
2. Poate fi ceaiul de crușin consumat înainte de culcare?
Ceaiul de crușin nu conține constituenți capabili de a perturba ritmul nictemeral, astfel încât nu există niciun motiv pentru care ar trebui să încetezi să bei ceai de crușin înainte de culcare. Studiile arată că o cană de ceai de crușin cu câteva ore înainte de culcare facilitează relaxarea și odihna.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de crușin?
Nu există un moment oportun pentru consumarea ceaiului de măceșe, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de crușin organismului?
Ceaiul de crușin tratează afecțiunile hepatice și biliare, luptă împotriva paraziților intestinali, stimulează eliminarea excesului de apă, previne apariția cancerului și tonifiază și rejuvenează organismul.
Concluzii
Ceaiul de crușin este unul dintre ceaiurile mai puțin cunoscute, dar a cărui valoare trebuie apreciată cum se cuvine.
Acesta este unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru tratarea problemelor din sfera digestivă, fiind capabil de a facilita digestia și de a proteja ficatul. De asemenea, detoxifică sângele și îmbunătățește starea de spirit.
Dacă ești în căutarea unui ceai capabil de a-ți schimba starea de sănătatea înspre bine, atunci obligatoriu trebuie să incluzi ceaiul de crușin în dieta ta zilnică.
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns