Deși este adesea considerată o legumă, anghinarea (Cynara cardunculus var. scolymus) este un tip de ciulin.
Această plantă este originară din Marea Mediterană și a fost folosită de secole pentru potențialele sale proprietăți medicinale.
Printre presupusele sale beneficii pentru sănătate se numără scăderea nivelului de glucoză din sânge și îmbunătățirea digestiei, a sănătății inimii și a ficatului.
Cea mai populară metodă de preparare a acestei plante este sub formă de ceai, iar în cele ce urmează vom afla mai multe despre potențialele beneficii ale acestei plante minune.
Ce este ceaiul de anghinare?
Ceaiul de anghinare este o băutură caldă, preparată prin fierberea anghinarelor, metodă prin care sunt eliberate toate substanțele nutritive, ce hrănesc organismul și îl protejează de apariția diverselor afecțiuni.
Spre deosebire de alte tipuri de ceaiuri, ceaiul de anghinare necesită un timp de infuzie mai lung, astfel încât să poată fi eliberate toate vitaminele, mineralele și antioxidanții conținuți în această plantă.
Care sunt beneficiile ceaiului de anghinare?
Dacă te confrunți cu probleme de sănătate care afectează ficatul, ceaiul de anghinare devine soluția perfectă care curăță și protejează ficatul, fiind excelent în curățarea vezicii biliare și stimularea regenerării celulelor hepatice.
De asemenea, ceaiul de anghinare susține detoxifierea organismului și normalizarea tranzitului intestinal încetinit.
Cu toate acestea, beneficiile nu se limitează doar la cele enumerate, iar în cele ce urmează vom explora posibilitățile terapeutice ale acestui ceai minune.
Reprezintă o sursă impresionantă de vitamine, minerale și antioxidanți
În general, ceaiurile nu reprezintă o sursă atât de importantă de vitamine, minerale sau antioxidanți, iar când ne dorim să ne creștem aportul acestor substanțe, cu siguranță ceaiurile din plante nu reprezintă prima alegere.
Excepția de la această regulă este ceaiul de anghinare, care conține peste 25% din cantitatea zilnică recomandată din mai multe tipuri de vitamine și minerale. Acesta este o sursă impresionantă de vitamine (vitamina C, vitamina K, tiamină, riboflavină, niacină, folat sau vitamina B6), minerale (fier, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, zinc) și antioxidanți (fiind una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți).
Toate acestea contribuie la îmbunătățirea digestiei, detoxifierea organismului, accelerearea metabolismului, îmbunătățirea vederii, reducerea tensiunii arteriale, întărirea sistemului imunitar, creșterea densității osoase, ameliorarea durerilor articulare și chiar îmbunătățirea vederii.
Contribuie la reducerea colesterolului „rău” și la creșterea colesterolului „bun”
Cercetările arată că ceaiul de colesterol poate avea un impact pozitiv asupra nivelului colesterolului, trigliceridelor și lipoproteinelor (LDL-colesterol și HDL-colesterol).
Un studiu efectuat pe mai mult de 700 de persoane a aflat că suplimentarea cu ceai de anghinare zilnic, timp de 5-13 săptămâni, a dus la o reducere semnificativă a colesterolului total (sub 150 mg/dl) și a colesterolului „rău” (LDL-colesterol).
Un alt studiu, efectuat pe 143 de adulți cu colesterolul mărit a arătat că ceaiul de anghinare administrat zilnic timp de șase săptămâni poate duce la o scădere cu 18,5% și, respectiv, 22,9% a colesterolului total și a colesterolului „rău”. De asemenea, aceștia au observat și o reducere cu 22% a nivelului trigliceridelor.
Mai mult, consumul regulat de ceai de anghinare poate crește colesterolul „bun” (HDL-colesterol) la adulții cu colesterolul mărit.
Ceaiul de anghinare îmbunătățește parametrii metabolismului lipidic prin două moduri: prin prezența luteolinei, un antioxidant ce inhibă formarea colesterolului și prin efectul acestuia de stimulare a metabolizării hepatice a colesterolului, prin care determină o scădere a nivelului general de colesterol.
Un alt ceai anticolesterolic este ceaiul de cimbrișor.
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale
Ceaiul de anghinare poate ajuta persoanele care suferă de hipertensiune arterială esențială.
Un studiu efectuat pe 98 de bărbați diagnosticați cu hipertensiune arterială esențială a arătat că consumul zilnic de ceai de anghinare timp de 12 săptămâni poate reduce tensiunea arterială diastolică și sistolică cu o medie de 2,76 și, respectiv, 2,85 mmHg.
Deși există dovezi clare că ceaiul de anghinare reduce tensiunea arterială, modul în care ceaiul de anghinare îndeplinește această funcție nu este încă pe deplin înțeles.
Unii autori spun că ceaiul de anghinare ar stimulare secreția de oxid nitric, o importantă substanță vasodilatatoare.
Îmbunătățește sănătatea ficatului
Ceaiul de anghinare poate proteja ficatul de leziuni și poate promova rejuvenarea ficatului.
De asemenea, acesta stimulează producția de bilă, care ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare de la nivelul ficatului.
Într-un studiu efectuat pe 187 de adulți, ceaiul de anghinare a dus la o deteriorare mai mică a ficatului, atunci când acesta a fost expus la substanțe toxice, la niveluri mai ridicate de antioxidanți și la o mai bună funcționare a ficatului după o supradoză indusă de medicamente, în comparație cu adulții cărora nu li s-a administrat ceai de anghinare.
Un alt studiu, efectuat pe 90 de persoane cu ficat gras non-alcoolic, a arătat că un consum zilnic de 600 ml de ceai de anghinare timp de două luni poate duce la îmbunătățirea funcției hepatice. De asemenea, poate duce la reducerea inflamației și la scăderea depozitelor de grăsime de la nivel hepatic.
Cercetătorii cred că anumiți antioxidanți care se găsesc în anghinare, mai precis cinarina și silimarina, sunt responsabili de aceste beneficii.
Îmbunătățește sănătatea tractului gastrointestinal
Ceaiul de anghinare este o modalitate excelentă de îmbunătățire a sănătății tractului gastrointestinal, cât și de ameliorare a majorității simptomelor de la acest nivel.
Se pare că ceaiul de anghinare este extrem de eficient în ameliorarea simptomelor indigestiei, precum balonarea, flatulenta, greața și arsurile gastrice.
Un studiu desfășurat pe 247 de persoane care sufereau de episoade frecvente de indigestie a demonstrat faptul că un consum regulat de ceai de anghinare poate duce la o reducere a simptomelor indigestiei.
Se crede că responsabilă pentru aceste efecte benefice este o substanță care se găsește în mod natural în anghinare, respectiv în ceaiul de anghinare, numită cinarină, ce stimulează producția de bilă, creșterea motilității intestinale și metabolizarea eficientă a grăsimilor.
Ameliorează simptomele specifice sindromului colonului iritabil
Sindromul colonului iritabil (SCI) este o afecțiune care afectează tractul digestiv și care se poate manifesta prin dureri de stomac, crampe abdominale, diaree, balonare, constipație și flatulență.
Într-un studiu efectuat pe adulți diagnosticați cu sindromul colonului iritabil, consumul zilnic de ceai de anghinare, timp de șase săptămâni, a ajutat la ameliorarea simptomelor SCI.
Mai mult, 96% dintre participanți au evaluat ceaiul de anghinare ca fiind la fel de eficient în ameliorarea simptomatologiei ca și, dacă nu chiar mai bun, decât alte tratamente pentru SCI.
Un alt studiu, efectuat pe 208 persoane diagnosticate cu sindromul colonului iritabil a confirmat efectele benefice ale ceaiului de anghinare, observând că că 1-2 căni de ceai de anghinare, consumate zilnic, timp de două luni, pot reduce simptomatologia cu aproximativ 26% și pot îmbunătăți calitatea vieții cu aproximativ 20%.
Se consideră că efectele benefice ale ceaiului de anghinare se datorează anumitor compuși care au proprietăți antispastice, antiinflamatorii și de echilibrare a florei intestinale.
Reduce glicemia și ajută pacienții cu diabet zaharat
Ceaiul de anghinare poate fi de folos în cazul pacienților care suferă de hiperglicemie, respectiv diabet zaharat.
Un studiu efectuat pe 39 de adulți supraponderali, dar care nu erau cunoscuți cu diabet zaharat, ci doar cu nivelul crescute ale glicemiei, a constatat că un consum zilnic de ceai de anghinare poate duce la o scădere semnificativă a nivelului de glucoză din sânge.
Modul în care ceaiul de anghinare reduce glicemia nu este încă pe deplin înțeles.
Unele studii arată că ceaiul de anghinare încetinește activitatea alfa-glucozidazei, o enzimă care descompune amidonul în glucoză, considerându-se că aceasta este cheia care stă în spatele efectului hipoglicemiant al ceaiului de anghinare.
Cum se prepară ceaiul de anghinare?
Din fericire, prepararea ceaiului de anghinare nu necesită extrem de mult timp, efort sau o multitudine de ingrediente. Un mănunchi de anghinare și un ibric cu apă fierbinte este tot ceea ce ai nevoie.
Pentru prepararea ceaiului de anghinare, mai întâi, îți recomandăm să macini anghinarele. Ulterior, adaugă 2 lingurițe de anghinare măcinate la fiecare 200 de ml de apă fierbinte. Amestecul trebuie lăsat să fiarbă în apă aproximativ 10-15 minute, la foc mediu, pentru a elibera toți nutrienții și antioxidanții. După ce au trecut cele 10-15 minute, lasă ceaiul la infuzat încă puțin, iar ulterior te poți bucura de el.
Este esențial de precizat faptul că ceaiul de anghinare se consumă pe stomacul gol, în stare pură și nu trebuie adăugat miere sau zahăr.
Ce conține ceaiul de anghinare?
Ceaiul de anghinare este unul dintre cele mai nutritive ceaiuri din plante care există, bucurându-se de un conținut extrem de bogat în vitamine, minerale și antioxidanți.
Acesta conține vitamina C, o vitamină importantă în procesul de neutralizare a acțiunilor nocive exercitate de radicalii liberi de oxigen, vitamina K, o vitamină implicată în procesul de coagulare a sângelui și tiamină, o vitamină importantă pentru buna funcționare a creierului.
De asemenea, acesta conține riboflavină, o vitamină implicată în producția de energie la nivel celular și niacină, o vitamină esențială pentru metabolizarea grăsimilor și proteinelor și buna funcționare a sistemului nervos central.
În ceea ce privește conținutul de minerale, ceaiul de anghinare este o sursă importantă de fier, fosfor, magneziu și calciu, ce favorizează întărirea sistemului osteoarticular.
Nu în ultimul rând, ceaiul de anghinare conține o cantitate impresionantă de antioxidanți, precum vitamina C, acizi hidroxicinamici și flavonoide.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de anghinare
În general, ceaiul de anghinare este o băutură sigură, care nu provoacă probleme. În unele cazuri poate accentua senzația de foame sau poate creea flatulență ori o stare de slăbiciune.
Se recomandă precauție în ceea ce privește consumul ceaiului de anghinare în cazul persoanelor cu teren atopic, al femeilor însărcinate sau a celor care alăptează și a persoanelor care prezintă litiază biliară.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de anghinare consumat în fiecare zi?
Ceaiul de anghinare nu numai că poate fi consumat în fiecare zi, dar este indicat să fie consumat în fiecare zi datorită efectului cumulativ obținut prin această modalitate de consum.
2. Poate fi ceaiul de anghinare consumat înainte de culcare?
Ceaiul de anghinare nu conține cofeină sau orice alt compus care are capacitatea de a influența calitatea somnului. Dimpotrivă, ceaiul de anghinare, poate facilita un somn odihnitor și relaxant.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de anghinare?
Nu există un moment oportun pentru consumarea ceaiului de anghinare, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de anghinare organismului?
Ceaiul de anghinare reprezintă o sursă impresionantă de vitamine, minerale și antioxidanți, contribuie la reducerea colesterolului „rău” și la creșterea colesterolului „bun”, contribuie la reglarea tensiunii arteriale, îmbunătățește sănătatea ficatului, îmbunătățește sănătatea tractului gastrointestinal, ameliorează simptomele specifice sindromului colonului iritabil, reduce glicemia și ajută pacienții cu diabet zaharat.
Concluzii
Ceaiul de anghinare este unul dintre cele mai potente ceaiuri dintre ceaiurile din plante, fiind capabil să amelioreze o gamă largă de afecțiuni și să constituie o sursă de bază de vitamine, minerale și antioxidanți.
Ceaiul de anghinare trebuie să își găsească un loc în dieta ta, astfel încât să te poți bucura de o viață lungă și lipsită de probleme de sănătate.
Referințe
- https://ndb.nal.usda.gov/ndb/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841576/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22251096/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23543518/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22746542/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28609140/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10758778/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22183827/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22435514/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15123766/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1902564/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23195590/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157510001754
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23195882/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11180525/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15353023/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15863902/
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns