Glucoza este un zahăr simplu pe care corpul dumneavoastră îl produce din alimentele pe care le consumați Zahărul din sânge este cunoscut și sub numele de glucoză.
Glucoza este o parte esențială a modului în care corpul dumneavoastră procesează alimentele pe care le consumați în energie.
Este important să vă mențineți nivelul de glucoză din sânge într-un interval sănătos pentru a evita hiperglicemia (glicemia ridicată) și hipoglicemia (glicemia scăzută), care pot duce ambele la complicații periculoase.
Din fericire, există pe piață cele mai bune medicamente naturiste pentru scăderea glicemiei.
Funcția glucozei este de a furniza combustibil pentru organism. Celulele dumneavoastră folosesc glucoza pentru a produce energie, care este principala funcție a zahărului din organism.
Obțineți glucoză din alimentele pe care le consumați. Carbohidrații, cum ar fi fructele, laptele, cartofii, pâinea și orezul, sunt cea mai mare sursă de glucoză într-o dietă tipică.
Corpul dumneavoastră descompune carbohidrații în zahăr glucozat și apoi transportă zaharurile corpului către celule prin fluxul sanguin. Cu toate acestea, pentru a utiliza glucoza, corpul dumneavoastră are nevoie de insulină.
Mai departe veți afla cum poate fi definit un nivel ridicat al zahărului din sânge.
A se vedea și: Care sunt simptomele nivelului crescut de zahăr din sânge
Cum poate fi definit un nivel ridicat de zahăr din sânge
Hiperglicemia a jeun este definită ca un nivel ridicat al zahărului din sânge atunci când nu ați mâncat timp de cel puțin opt ore.
Intervalul recomandat de glicemie după post la o persoană fără diabet este de 70 până la 99 mg/dL. (Standardul pentru măsurarea glicemiei este „mg/dL”, ceea ce înseamnă miligrame pe decilitru.)
Dacă nivelul glicemiei este peste 99 mg/dL, înseamnă hiperglicemie a jeun. Hiperglicemia a jeun este o complicație frecventă a diabetului.
Glicemia postprandială apare după masă. În timpul acestui tip de hiperglicemie, ficatul dumneavoastră nu oprește producția de zahăr, așa cum ar face în mod normal imediat după masă și stochează glucoza sub formă de glicogen (rezerve de zahăr energetic).
Dacă nivelul de glucoză din sânge postprandial (1-2 ore după masă) este peste 180 mg/dL, aceasta este hiperglicemie postprandială sau reactivă.
Cu toate acestea, nu doar persoanele cu diabet zaharat pot dezvolta hiperglicemie. Anumite medicamente și boli o pot provoca, inclusiv beta-blocante, steroizi și bulimia.
Concluzii
Este normal ca nivelul glucozei din sânge să crească și să scadă pe parcursul zilei. Un nivel ridicat ocazional de glucoză din sânge nu este o problemă. Dar dacă nivelul glicemiei rămâne ridicat pentru câteva zile sau dacă sunteți bolnav, adresați-vă medicului dumneavoastră.
Medicul dumneavoastră va defini pentru dumneavoastră care ar trebui să fie glicemia țintă – identificând una care este cât mai aproape de normal.
Dacă nu sunt tratate, nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot fi periculoase și pot duce la complicații grave despre care vom discuta în articolele viitoare.
A se vedea și: De ce este atât de ridicat nivelul zahărului din sânge dimineața?
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns