Dacă aveți diabet, medicul dumneavoastră v-a spus probabil importanța dietei atunci când vine vorba de gestionarea zahărului din sânge. Și dacă nu sunteți sigur ce alimente să evitați, tot ce trebuie să faceți este să vă ascultați corpul pentru indicii.
Anumite alimente, în special cele bogate în carbohidrați, pot determina creșterea rapidă a glicemiei. Acest lucru vă poate face să vă simțiți lent, să vă ridice glicemia și chiar să vă faceți să vă îngrășați.
De asemenea, un real ajutor pentru persoanele cu diabet este reprezentat de cele mai bune medicamente naturiste pentru scăderea glicemiei.
Iată o privire la câteva dintre ele și de ce ar trebui evitate sau consumate cu moderație dacă aveți diabet.
A se vedea și: Efectele diabetului zaharat în corpul dumneavoastră
Care sunt elementele dietetice de care trebuie să va feriți atunci când aveți diabet
Evitați: carbohidrați simpli (zaharuri simple)
Carbohidrații simpli se referă la tipul de zahăr. Zaharurile rafinate, zahărul de masă, bomboanele, băuturile răcoritoare și produsele cu mult „zahăr adăugat” sunt considerate zaharuri simple.
Limitați toate acestea. Aceste zaharuri sunt absorbite rapid de organism, ceea ce determină o acumulare de zahăr în sânge.
De obicei, organismul controlează zahărul din sânge producând insulină, un hormon care echilibrează nivelul zahărului.
Dacă aveți diabet de tip 2, totuși, nu produceți suficientă insulină sau organismul nu o folosește corect. Acest lucru duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge.
Fructele și legumele proaspete se încadrează în categoria zaharurilor simple. Dar ele sunt mai sănătoase decât bomboanele, deliciile coapte și alimentele procesate, deoarece conțin și fibre.
Fibrele încetinesc absorbția zaharurilor în sânge. Acest lucru previne creșterea glicemiei.
Alegeți cu înțelepciune: carbohidrați complecși (amidon)
Carbohidrații complecși sunt adesea în cereale integrale, orez, pâine, cereale și legume cu amidon. Mulți dintre acești carbohidrați conțin fibre împreună cu vitamine și minerale, ceea ce le permite să intre încet în sânge.
La fel ca fructele, sunt, de asemenea, mai puțin probabil să crească semnificativ nivelul zahărului din sânge.
Din păcate, nu toți carbohidrații complecși sunt siguri dacă aveți diabet. Unele nu au multe fibre sau nutrienți.
Pâinea albă și cartofii albi, de exemplu, pot provoca în continuare probleme pentru glicemia.
A se evita: grăsimile saturate
Grăsimile saturate se găsesc de obicei în carne, unt, lapte, brânză, untură și sosuri de smântână.
Există uleiuri, cum ar fi uleiul de cocos și uleiul de palmier, care sunt, de asemenea, bogate în grăsimi saturate. Alimentele prăjite sunt de obicei foarte bogate în grăsimi saturate.
O dietă bogată în grăsimi saturate poate duce la rezistența la insulină.
Evitați: grăsimile trans
Grăsimile trans sunt chiar mai rele pentru persoanele cu diabet decât grăsimile saturate.
Aceste grăsimi sunt produse atunci când uleiul lichid este transformat într-o grăsime solidă – un proces chimic numit hidrogenare.
Băuturi îndulcite
Evident, dacă reduceți consumul de zahăr simplu, s-ar putea să vă dați seama că băuturile răcoritoare și sucurile fără fructe sunt alegeri proaste.
Consumul acestor băuturi este o modalitate ușoară de a obține prea mult zahăr.
Chiar și smoothie-urile de fructe aparent sănătoase pot fi o problemă.
Evitați alcoolul sau beți numai cu moderație
Înainte de a vă răsfăța cu un cocktail sau chiar cu un pahar de vin la cină, consultați-vă medicul pentru a vă asigura că este sigur să beți alcool, deoarece acesta poate interfera cu nivelul zahărului din sânge. Dacă beți, făceți-o cu moderație.
Omiteți îndulcitorii care vă cresc zahărul din sânge
Oamenii tind să creadă că îndulcitorii „naturali” precum mierea sunt în regulă, dar organismul nu face distincția între zaharuri – doar știe că este zahăr.
Concluzii
Cheia managementului diabetului stă în alegerile pe care fiecare pacient le face în viață de zi cu zi.
Evitați alimentele pe care le-am enumerat mai sus și luați legătura cu un diabetolog pentru un plan de nutriție care să fie conceput pentru dumneavoastră.
De asemenea, nu uitați că activitatea fizică, fie și moderată, este inamicul diabetului. Evitați sedentarismul!
A se vedea și: Cum se simt nivelurile crescute ale zahărului din sânge
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns