Nivelul ridicat de zahăr din sânge apare atunci când nivelul zahărului (glucoza) din sânge crește peste intervalul țintă. Consumul de prea multe calorii, lipsa medicamentelor (insulina sau pastile) sau o infectie sau o boala, o accidentare, o interventie chirurgicala sau stresul emotional poate determina cresterea glicemiei.
Puteți contribui la evitarea problemelor de zahăr crescut din sânge urmând instrucțiunile medicului dumneavoastră privind utilizarea insulinei sau a medicamentelor pentru diabet, dietă și exerciții fizice.
Testarea zahărului din sânge la domiciliu vă va ajuta să determinați dacă glicemia se află în intervalul țintă.
Mai jos veți afla informații esențiale despre ceea ce duce la creșterea nivelurilor de zahăr din sânge.
De asemenea, trebuie să știți că puteți manageria creșterea nivelurilor de zahăr din sânge cu cele mai bune medicamente naturiste.
A se vedea și: Cum se pot scădea nivelurile crescute ale zahărului din sânge
Ce determină creșterea nivelurilor de zahăr din sânge
Probleme legate de pancreas
Pancreasul, care este un organ endocrin important în corpul nostru, nu secretă suficientă insulină. Insulina este hormonul care ajută glucoza să treacă din sânge în celulele corpului nostru pentru a fi folosită pentru energie.
O afecțiune complicată numită rezistență la insulină este a doua cauză principală a diabetului. Rezistența la insulină, care apare în principal în diabetul de tip 2, este atunci când celulele corpului nostru sunt rezistente la efectele de scădere a glucozei ale insulinei.
Deshidratare
Poate deshidratarea să provoace creșterea zahărului din sânge? Da, și se pare că cele două sunt mai legate decât vă puteți da seama: lipsa de lichide poate duce la hiperglicemie, deoarece zahărul din circulația dumneavoastră devine mai concentrat.
Unele medicamente
Un exemplu sunt steroizii (utilizați pentru a trata afecțiunile inflamatorii, tulburările autoimune și astmul), care pot determina creșterea dramatică a zahărului din sânge.
Pastilele contraceptive, anumite antidepresive și antipsihotice, unele diuretice și decongestionantele nazale pot provoca, de asemenea, valori mai mari decât cele normale, în timp ce alte medicamente pot scădea glicemia sau pot face mai dificilă recunoașterea semnelor de hipoglicemie.
Genetica
Rolul geneticii în hiperglicemie este cel mai bine explicat în contextul riscului de diabet pe baza antecedentelor familiale. Unii oameni se nasc cu mai multe șanse de a dezvolta diabet.
Stil de viață
Obiceiurile zilnice joacă un rol mult mai mare în diabetul de tip 2 decât în diabetul de tip 1. Factorii de risc pentru stilul de viață asociați în mod obișnuit cu diabetul de tip 2 includ:
- A fi supraponderal sau obez: grăsimea corporală crește rezistența celulelor la insulină.
- Sedentarism: Glucoza este combustibilul de care organismul are nevoie pentru a funcționa. Corpul o arde la fel cum o mașină arde benzina. Dacă o persoană nu este suficient de activă pentru a arde toată glucoza care se acumulează în sânge în urma consumului de alimente bogate în carbohidrați, glucoza se poate acumula la niveluri nesănătoase.
- Niveluri anormale de colesterol și trigliceride: Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) insuficiente și nivelurile ridicate de trigliceride, un tip de grăsime, cresc riscul de diabet de tip 2.
- Vârsta: Riscul dumneavoastră crește pe măsură ce îmbătrâniți și dacă deveniți mai puțin activ, pierdeți masa musculară și câștigați în greutate, ceea ce se poate apărea odată cu vârsta.
- Fumatul: Persoanele care fumează în mod regulat au cu 30% până la 40% mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât nefumătorii.
- Sarcina: Femeile care dezvoltă diabet gestațional prezintă un risc crescut de prediabet și diabet de tip 2 mai târziu.
Concluzii
Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge, dacă nu sunt tratate, vor provoca efecte pe termen scurt și complicații pe termen lung.
Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pe termen scurt nu provoacă leziuni organelor corpului dumneavoastră, dar vă vor face să vă simțiți obosit și slăbit, să vă fie sete și să urinați mult.
Acum că știți care sunt cele mai frecvente cauze ale nivelurilor ridicate de zahăr din sânge, veți știi de ce să va feriți și ce atitudine să urmați pentru a nu vă pune la risc.
A se vedea și: Care sunt simptomele nivelului crescut de zahăr din sânge
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.
Lasă un răspuns