Când artrita apare din cauza bolii, debutul simptomelor este treptat, iar cartilajul se degradează lent. Cele mai frecvente două forme de artrită cauzate de boală sunt osteoartrita și artrita reumatoidă.
Osteoartrita este mult mai frecventă și afectează în general persoanele în vârstă. Cunoscută și sub denumirea de artrită „de uzură”, osteoartrita determină uzura cartilajului. Apare într-un model previzibil în anumite articulații.
Artrita reumatoidă este o boală cronică care poate afecta multe părți ale corpului, iar unul din tratamentele folosite este prednisonul care reduce durerile articulare.
Determină umflarea mucoasei articulațiilor (sinoviale), ceea ce provoacă durere și rigiditate în articulație.
Artrita reumatoidă începe cel mai adesea în articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor. De obicei afectează aceleași articulații de ambele părți ale corpului.
Pe cât de înfricoșător sună cele menționate mai sus, există numeroase metode de tratament pentru durerile articulare care sunt demonstrate a fi benefice!
A se vedea și: Cele mai bune creme și medicamente naturiste pentru durerile articulare și de spate
Factorii de risc ai artritei
Obezitatea
Purtarea unei greutăți în exces pune o presiune asupra corpului, inclusiv asupra articulațiilor. Deci, nu este surprinzător faptul că supraponderabilitatea crește riscul de a dezvolta artrită.
Dacă aveți artrită, obezitatea o poate agrava. Vestea bună este că greutatea este un factor de risc pe care îl puteți controla, iar pierderea de greutate poate reduce stresul asupra articulațiilor și poate reduce șansele de a dezvolta artrită.
Sporturi de nivel înalt
Participarea la sport la un nivel ridicat poate crește riscul de a dezvolta artrită. De exemplu, mișcările repetitive pot provoca dureri articulare la mâini, în cazul în care acestea sunt folosite în cadrul sportului.
Sporturile care implică impact, cum ar fi fotbalul, pot deteriora oasele sau articulațiile. Chiar și alergarea pe distanțe lungi poate crește uzura genunchilor.
Rețineți că exercițiile fizice moderate reduc riscul de artrită. Remediile naturiste pentru durerile articulare au și ele o importantă, dar, dacă participați la sporturi de nivel înalt, discutați cu medicul dumneavoastră despre cum să vă protejați.
Vârsta mai înaintată
Vârsta este un factor de risc major pentru artrită și, deși nu puteți controla îmbătrânirea, vă puteți susține bine articulațiile în îmbătrânire.
Pe măsură ce îmbătrâniți, cartilajul se descompune, iar oasele și articulațiile suferă modificări degenerative.
Urmând o dietă nutritivă, gestionarea greutății sunt toate modalități de a menține articulațiile sănătoase pe măsură ce îmbătrâniți.
Este deosebit de important să obțineți suficientă vitamina D și calciu. Ambii nutrienți lucrează împreună pentru a vă menține oasele și articulațiile sănătoase.
Este cunoscut faptul că premenopauza și durerile articulare merg mâna în mâna, dar urmând sfaturile de mai sus le puteți gestiona.
De asemenea, este important să urmați tratamente cu anumite medicamente pentru durerile articulare prescrise de specialiști, sau să folosiți cele mai bune unguente.
Anumite ocupații
Unele locuri de muncă sunt mai solicitante pentru articulații decât altele. Ocupațiile care implică ridicarea greutăților, cum ar fi munca în construcții, cresc riscul de apariție a artritei.
Un domeniu care pune stres asupra articulațiilor nu înseamnă automat că vei dezvolta artrită. Ridicarea corectă și utilizarea echipamentului de siguranță adecvat poate ajuta la ușurarea stresului asupra articulațiilor.
Deoarece vârsta și genetica joacă un rol în dezvoltarea artritei, nu este întotdeauna posibil să o evitați.
Cu toate acestea, un stil de viață sănătos este una dintre cele mai bune modalități de a reduce riscul de artrită.
Obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool în exces, un stil de viață sedentar și o dietă proastă cresc riscul de a dezvolta artrită.
Cele amintite anterior pot reprezenta un cumul de factori pentru diabetul și durerile articulare, așa că este bine să le evitați pe de-a întregul!
A se vedea și: Ce este artrita? Noțiuni de anatomie și fiziologie ale artritei
Care sunt cele mai frecvente simptome ale artritei
Durere
Simptomele timpurii ale artritei mâinii includ dureri articulare care pot fi „surde” sau ca o senzație de „arsură”.
Durerea apare adesea după perioade de utilizare intensă a articulațiilor, cum ar fi prinderea sau apucarea de obiecte grele.
Durerea poate să nu fie prezentă imediat, dar poate apărea câteva ore mai târziu sau chiar a doua zi. Durerea de dimineață și rigiditatea sunt tipice, chiar și pentru durerile articulare la copii.
Pe măsură ce cartilajul se uzează, simptomele apar mai frecvent. În boala avansată, durerea articulară vă poate trezi noaptea.
Durerea poate fi agravată de utilizare și ameliorată prin odihnă. Mulți oameni cu artrită se plâng de dureri articulare crescute pe vreme ploioasă, iar multe femei se plâng de dureri articulare la menopauză.
Activitățile care cândva erau ușoare, cum ar fi deschiderea unui borcan sau pornirea mașinii, devin dificile din cauza durerii.
Pentru a preveni durerea la nivelul articulației artritice, ați putea schimba modul în care vă folosiți mâna.
Umflături
Atunci când articulația afectată este supusă unui stres mai mare decât poate suporta, se poate umfla în încercarea de a preveni utilizarea ulterioară a articulației.
Modificări în articulațiile înconjurătoare
La pacienții cu artrită avansată a degetului mare de la picior, articulațiile învecinate pot deveni mai mobile decât în mod normal.
Articole similare: Hondrostrong – Preț, Prospect, Păreri, Forum, Farmacii
Căldură
Articulația artritică se poate simți caldă la atingere. Acest lucru se datorează răspunsului inflamator al organismului.
Crepitație și slăbiciune
În articulația afectată poate exista o senzație de măcinare (crepitație). Acest lucru este cauzat de frecarea suprafețelor cartilajelor deteriorate una de alta.
Dacă artrita se datorează ligamentelor deteriorate, structurile de susținere ale articulației pot fi instabile sau „slăbite”.
În cazuri avansate, articulația poate apărea mai mare decât în mod normal (hipertrofă).
Acest lucru se datorează de obicei unei combinații de modificări osoase, pierderea cartilajului și umflarea articulațiilor.
Chisturi
Când artrita afectează articulațiile extreme ale degetelor se pot dezvolta mici chisturi.
Concluzii
Artrita poate provoca o gamă largă de simptome, cum ar fi durere, umflare și rigiditate. Severitatea simptomelor artritei nu este direct asociată cu amploarea leziunilor articulare, în special în stadiile incipiente ale osteoartritei.
Există numeroase optiuni de tratament pentru durerile articulare, deci managementul acestora nu trebuie sa fie un calvar!
A se vedea și: Cum se tratează artrita? Tot ce trebuie să știți despre opțiunile terapeutice
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns