Colagenul reprezintă aproximativ o treime din proteinele din corpul nostru. Este ceea ce ne menține pielea suplă, părul strălucitor, unghiile puternice și articulațiile care se mișcă liber. De fapt, până la 75% din pielea noastră este alcătuită din colagen – este o componentă majoră a integrității matricei extracelulare exterioare (alias ceea ce vă oferă o piele netedă, sănătoasă și strălucitoare).
Colagenul poate fi găsit și în oase, dinți, tendoane, vase de sânge, cartilaje și chiar în tractul nostru digestiv. Este o proteină destul de uimitoare și esențială pentru a ne menține puternici și sănătoși.
Pe măsură ce îmbătrânim, producția noastră naturală de colagen începe să încetinească, provocând lucruri precum linii fine și riduri, articulații rigide, unghii fragile și păr lipsit de strălucire. Alți factori, cum ar fi dieta necorespunzătoare, stresul și expunerea la soare, pot face, de asemenea, producția de colagen mai puțin eficientă.
Luarea unui supliment de colagen funcționează pentru a crește nivelul de colagen al organismului și pentru a stimula producția de colagen nou.
Ce este de fapt colagenul
Colagenul este cea mai abundentă proteină găsită în organism. Aceste proteine formează fibre care ajută la construirea și menținerea părților corpului împreună, inclusiv mușchii, părul, pielea, oasele și tendoanele.
Cercetătorii au identificat cel puțin 28 de tipuri de colagen, dar cele clasificate ca tip I, II și III reprezintă 80% până la 90% din totalul colagenului.
Oamenii pierd colagen pe măsură ce îmbătrânesc, iar acest lucru duce la o piele mai puțin fermă, un cartilaj mai slab în articulații și la alte modificări. Din acest motiv, suplimentele de colagen au devenit populare.
Când mâncăm alimente bogate în proteine, organismul folosește aminoacizi pentru a produce colagen. Dar colagenul, în forma sa naturală, este greu de digerat, deoarece este format din fibre lungi, bine împachetate.
Majoritatea suplimentelor de colagen folosesc forme mai mici, ușor de digerat de colagen, numite peptide de colagen, numite și colagen hidrolizat. Producătorii produc peptide de colagen prin aplicarea de substanțe chimice sau căldură ridicată pe colagen pentru a-l descompune în bucăți mai mici.
Beneficiile colagenului
Rolul principal al colagenului este de a oferi elemente de bază pentru părțile corpului și de a le menține puternice și suple. Fiecare tip de colagen are proprietăți și funcții diferite.
Ca o frânghie de fire întrețesute, fiecare fibră de colagen este țesut împreună de milioane de proteine numite peptide.
Toate tipurile de colagen ajută țesuturile corpului să-și mențină forma, elasticitatea și rezistența.
Tipuri de colagen:
- Tip I: Cea mai abundentă cantitate de colagen; alcătuit din fibre lungi, strâns, care se găsesc în piele, ligamente, dinți, oase și tendoane.
- Tipul II: fibre mai scurte găsite în cartilaje care formează țesuturi dure și flexibile în părți ale corpului, cum ar fi articulațiile, urechile și nasul.
- Tipul III: Se găsește în părți ale corpului, cum ar fi vasele de sânge, intestinele și pielea; ajută la coagularea sângelui și la vindecarea rănilor.
- Colagenul este ușor transformat, descompus și absorbit în organism. Acest lucru îl face util în mai multe scopuri medicale și cosmetice.
MEDICAL
Colagenul poate fi folosit în chirurgia reconstructivă, estetică și orală. De asemenea, poate ajuta rănile și arsurile să se vindece prin promovarea creșterii de noi țesuturi. Unii oameni pot folosi suplimente de colagen pentru a reduce simptomele osteoartritei.
COSMETIC
Proprietățile colagenului îl fac să fie utilizat pe scară largă în aplicații cosmetice. Deoarece ajută la reținerea umidității, producătorii îl adaugă la unele creme pentru piele și tratamente pentru păr. În medicina cosmetică, umpluturile de colagen injectate îmbunătățesc calitatea și densitatea pielii.
Rezultatele cercetărilor privind beneficiile suplimentelor de colagen sunt amestecate.
Unele studii au găsit suplimente utile pentru creșterea masei musculare și a forței, ameliorarea durerilor de artrită și reducerea aspectului ridurilor.
Cum se folosește colagenul
Suplimentele de colagen sunt disponibile în mai multe forme, inclusiv:
- Tablete;
- Capsule;
- Lichide;
- Pulberi.
Studiile privind beneficiile suplimentelor de colagen au evaluat doze cuprinse între 2,5 și 10 grame pe zi.
Cu toate acestea, unii producători și practicieni recomandă până la 30 de grame pe zi.
Suplimentele de colagen nu sunt singura modalitate de a crește producția de colagen din organism. De asemenea, puteți crește producția de colagen prin consumul de alimente precum bulionul de oase și gelatina.
Posibile efecte secundare ale colagenului
Suplimentele de colagen, ca toate suplimentele, nu trebuie să fie aprobate de U.S. Food and Drug Administration înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor.
Dacă decideți să utilizați unul, luați în considerare alegerea unui produs care a fost certificat pentru calitate de către o terță parte. Procedând astfel, vă puteți asigura cel puțin că ceea ce este pe etichetă este exact ceea ce primiți.
În plus, discutați întotdeauna cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală despre orice suplimente pe care intenționați să le luați.
Anumite persoane ar trebui să evite suplimentele de colagen, cu excepția cazului în care sunt utilizate sub îndrumarea atentă a unui furnizor de asistență medicală calificat. Aceste grupuri includ:
- Cei cu afecțiuni medicale;
- Cei care iau medicamente;
- Copii;
- Femeile însărcinate;
- Femeile care alăptează.
Efecte secundare: Efectele secundare ale suplimentelor de colagen constau în general în simptome digestive ușoare sau gust neplăcut în gură.
Stimularea producției de colagen poate crește, de asemenea, stresul oxidativ (atunci când radicalii liberi pătrund în organism și copleșesc apărarea acestuia). Stresul oxidativ poate duce la deteriorarea celulelor și țesuturilor.
FDA a rechemat unele produse de colagen din cauza afirmațiilor false. Produsele care stimulează producția de colagen sau pretind că îndepărtează ridurile sunt considerate medicamente (mai degrabă decât suplimente) de către agenție. Prin urmare, aceste produse trebuie să ofere dovezi ale siguranței și eficacității înainte de a fi lansate pe piață.
Concluzii
Unii oameni folosesc suplimente de colagen pentru a combate producția redusă de colagen a organismului pe măsură ce îmbătrânesc.
Unele studii au sugerat că suplimentele de colagen pot avea anumite beneficii pentru sănătate, inclusiv elasticitatea pielii și sprijinul pentru articulații, oase și inimă.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns