Ceaiul Matcha a crescut vertiginos în popularitate în ultima vreme, de la shot-uri de matcha și cafele până la ceaiuri și deserturi care conțin matcha.
Ca și ceaiul verde, matcha provine din planta Camellia sinensis. Cu toate acestea, este cultivată diferit și are un profil nutritiv unic.
Fermierii acoperă plantele de ceai cu 20-30 de zile înainte de recoltare pentru a evita lumina directă a soarelui. Acest lucru duce la creșterea producției de clorofilă și de aminoacizi și conferă plantei o nuanță de verde mai închisă.
Odată ce frunzele de ceai sunt recoltate, tulpinile și nervurile sunt îndepărtate, iar frunzele sunt măcinate pentru a obține o pulbere fină cunoscută sub numele de matcha.
Matcha conține substanțele nutritive din întreaga frunză de ceai, ceea ce înseamnă că are o cantitate mai mare de cofeină și de antioxidanți decât cea găsită de obicei în ceaiul verde.
Studiile efectuate asupra ceaiului Matcha și a constituenților săi au scos la iveală o varietate mare de beneficii, arătând că poate fi de ajutor pentru protejarea ficatului, îmbunătățirea funcțiilor inimii și chiar pentru pierderea în greutate.
Ce este ceaiul matcha?
Ceaiul matcha este mai mult decât un simplu ceai verde, este un ceai obținut prin amestecarea pudrei matcha, obținute prin procesul de măcinare a frunzelor tinere de Camellia sinensis, cu apa fierbinte până apare o spumă fină la suprafața infuziei, asemănătoare spumei de cafea.
Ceaiul matcha este ideal de servit dimineața, în locul cafelei, sau în pauza de prânz de la birou și este metoda sigură de a aduce corpului substanșe nutritive, ce pot contribui la protejarea ficatului, arderea grăsimilor, întărirea sistemului imunitar, reducerea nivelului de colesterol „rău”, creșterea nivelului de energie și detoxifierea întregului organism.
Care sunt beneficiile ceaiului matcha?
Ceaiul matcha este una dintre cele mai populare băuturi calde din lume, și nu este de mirare, având în vedere gama largă de beneficii pe care le poate aduce sănătății.
În cele ce urmează vom explora cele mai cunoscute și cele mai puțin cunoscute ale ceaiului matcha.
Protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen
Ceaiul matcha este bogat în catechine, o clasă de compuși vegetali din ceai care acționează ca antioxidanți naturali.
Antioxidanții ajută la stabilizarea radicalilor liberi dăunători, care sunt compuși ce pot deteriora celulele și pot cauza boli cronice.
Conform unor studii, numărul anumitor catechine din ceaiul matcha este de până la 137 de ori mai mare decât în alte tipuri de ceai verde.
Includerea ceaiului matcha în dieta ta, este cea mai sigură cale de creștere a aportului de antioxidanți și, implicit, de reducere a riscului de apariție a diverselor boli cronice.
Contribuie la protejarea ficatului
Ficatul este vital pentru sănătate și joacă un rol central în eliminarea toxinelor, metabolizarea medicamentelor și procesarea substanțelor nutritive.
Unele studii au constatat că ceaiul matcha poate ajuta la protejarea ficatului.
Un studiu efectuat pe 179 de adulți cu sindrom metabolic a arătat faptul că administrarea ceaiului matcha timp de 16 săptămâni poate duce la îmbunătățirea parametrilor hepatici și renali, ceea ce sugerează un efect de îmbunătățire a sănătății acestor organe.
Un alt studiu, efectuat pe 80 de persoane cu ficat gras non-alcoolic a observat faptul că administrarea ceaiului matcha duce la reducerea nivelului markerilor hepatici, simbol al injuriei hepatice.
Mai mult, o meta-analiză a 15 studii a constatat faptul că consumul de ceai verde este asociat cu o scădere a riscului de dezvoltare a bolilor hepatice. Iar dacă tot folosești acest tip de ceai pentru protejarea ficatului tău, încearcă și un ceai pentru îmbunătățirea sănătății bilei, precum ceaiul pentru fiere.
Îmbunătățește funcțiile creierului
Unele cercetări arată că mai multe dintre substanțele din ceaiul matcha contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale.
Un studiu efectuat pe 23 de persoane a analizat modul în care oamenii s-au descurcat la o serie de sarcini menite să măsoare performanța creierului.
Unii participanți au consumat fie ceai matcha, fie un baton care conținea 4 grame de matcha, în timp ce grupul de control a consumat un ceai sau un baton placebo.
Cercetătorii au constatat că produsele care conțineau matcha au provocat îmbunătățiri în ceea ce privește atenția, timpul de reacție și memoria, în comparație cu grupul care a consumat produce placebo.
Un alt studiu, de mici dimensiuni, a arătat faptul că un consum zilnic de 2 grame de pulbere matcha, consumat sub formă de ceai, timp de 2 luni, poate contribui la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale la pacienții în vârstă.
În plus, ceaiul matcha conține o cantitate mai mare de cofeină decât ceaiul verde, conținând 35 mg de cofeină într-o jumătate de linguriță (aproximativ 1 gram) de pulbere de matcha.
Mai multe studii au legat consumul de cofeină de îmbunătățiri ale funcției cerebrale, spunând că poate produce timpi de reacție mai mici, atenție sporită și memorie îmbunătățită
Ceaiul matcha conține, de asemenea, un compus numit L-teanină, care modifică efectele cofeinei, promovând vigilența și ajutând la evitarea efectului de dispariție a energiei, care urmează după consumul de cafea.
S-a demonstrat, de asemenea, că L-teanina crește activitatea undelor alfa la nivelul creierului, ceea ce poate ajuta la reducerea nivelului de stres.
Contribuie la prevenirea apariției cancerului
Ceaiul matcha este plin de compuși care promovează sănătatea, inclusiv unii care au fost legați de prevenirea cancerului.
Ceaiul matcha este deosebit de bogat în epigallocatechin-3-galat (EGCG), un tip de catehină care s-a dovedit a avea puternice proprietăți anticancerigene.
Un studiu a constatat faptul că EGCG din ceaiul matcha este eficient în distrugerea celulelor canceroase de la nivelul prostatei și a sânului.
Alte studii au arătat că EGCG este eficient împotriva cancerului de piele, de plămâni și de ficat.
Îmbunătățește funcțiile sistemului cardiovascular
Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, fiind responsabile de aproximativ o treime din totalul deceselor la persoanele cu vârsta de peste 35 de ani.
Unele studii au arătat că consumul de ceai verde, care are un profil nutritiv similar cu cel al matcha, poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă.
S-a demonstrat faptul că ceaiul verde reduce nivelul colesterolului total și al colesterolului „rău” (LDL-colesterol), precum și al trigliceridelor.
De asemenea, poate ajuta la prevenirea oxidării colesterolului LDL, un alt factor care poate proteja împotriva bolilor de inimă.
Studiile observaționale au arătat, de asemenea, că consumul de ceai verde este asociat cu un risc redus de boli de inimă și de dezvoltare a accidentului vascular cerebral.
Atunci când este combinat cu o dietă bine echilibrată și un stil de viață sănătos, consumul de ceai matcha poate ajuta la menținerea sănătății inimii.
Ajută la pierderea în greutate
Aruncă o privire la lista de ingrediente a oricărui supliment pentru pierderea în greutate și există o șansă bună să vezi „extract de ceai verde” printre ingrediente.
Ceaiul verde este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a accelera procesul de pierdere în greutate.
Un studiu a arătat faptul că administrarea de ceai matcha concomitent cu practicarea exercițiilor fizice moderate poate duce la creșterea arderii grăsimilor cu până la 17%.
Un alt studiu, efectuat pe 14 persoane, a constatat că administrarea ceaiului matcha crește semnificativ rata metabolică.
Cum se prepară ceaiul matcha?
Pentru prepararea unei porții de ceai matcha vei avea nevoie de 40-70 ml de apă fierbinte, dar care să nu depășească 70º C și de pudră de matcha.
Pentru o porție vei avea nevoie de 2g de pudră de matcha.
Adaugă pudra în apă și amestecă energic, făcând cu lingurița mișcări în formă de Z.
Ceaiul este gata atunci când la final ceaiul este verde și are o spumă fină deasupra.
Ce conține ceaiul matcha?
Ceaiul matcha conține L-teanină, un aminoacid care stimulează undele alfa la nivelul creierului și induce o stare de relaxare, substanțe termogenice, care stimulează procesul de ardere a grăsimilor, antioxidanți, care inhibă efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen, clorofilă, care detoxifică organismul și alcalinizează mediul intern, polifenoli și catehine, care Previn apariția cancerului și adaptogeni, care reduc nivelul de stres și inflamația.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului matcha
În general, ceaiul matcha este o băutură sigură, care nu provoacă probleme. În unele cazuri poate accentua senzația de foame sau poate creea flatulență ori o stare de slăbiciune.
Se recomandă precauție în ceea ce privește consumul ceaiului de anghinare în cazul persoanelor cu teren atopic, al femeilor însărcinate sau a celor care alăptează și a persoanelor care prezintă litiază biliară.
FAQ
1. Poate fi ceaiul matcha consumat în fiecare zi?
Ceaiul matcha nu numai că poate fi consumat în fiecare zi, dar este indicat să fie consumat în fiecare zi datorită efectului cumulativ obținut prin această modalitate de consum. Consumul în fiecare zi asigură o creștere constantă al nivelului de vitamine, minerale și antioxidanți de la nivelul organismului.
2. Poate fi ceaiul matcha consumat înainte de culcare?
Ceaiul matcha nu conține cofeină sau orice alt compus care are capacitatea de a influența calitatea somnului. Dimpotrivă, ceaiul matcha, poate facilita un somn odihnitor și relaxant.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai matcha?
Nu există un moment oportun pentru consumarea ceaiului matcha, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul matcha organismului?
Ceaiul matcha protejează organismul de efectele nocive ale stresului oxidativ, contribuie la protejarea ficatului, previne apariția cancerului, îmbunătățește funcțiile sistemului cardiovascular și stimulează pierderea în greutate.
Concluzii
Ceaiul matcha este mai mult decât un simplu ceai verde, este unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru pierderea în greutate și pentru prevenirea apariției cancerului.
Conținutul său ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți, este cea mai sigură cale către o viață sănătoasă și lipsită de griji.
Referințe
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26448271/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19735169/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763469/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538013/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28784536/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25268837/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22992376/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11500915/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17998943/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15938647/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18426555/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14998086/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21715508/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11470725/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.
Lasă un răspuns