Nu este niciun secret faptul că ceaiul poate fi de ajutor în ameliorarea diverselor afecțiuni, fiind una dintre cele mai lipsite de riscuri metode de redobândire a stării de sănătate. Încă din cele mai vechi timpuri ceaiurile sunt preparate pentru vindecarea și revitalizarea organismului.
Se știe despre ceaiul de tei că este un excelent adjuvant în stările de răceală și gripă, despre ceaiul de mușețel că îmbunătățește starea de spirit și ameliorează simptomele depresiei sau despre ceaiul de măceșe că întărește sistemul imunitar, dar ceaiul de urzică reprezintă încă un „teritoriu” insuficient explorat.
În cele ce urmează vom descrie cele mai recente descoperiri despre puterile miraculoase ale ceaiului de urzică, de ce ar trebui să incluzi această băutură în dieta ta zilnică și cum îți poate influența pozitiv viața.
Ce este ceaiul de urzică?
Ceaiul de urzică este o băutură preparată prin infuzarea frunzelor de urzică, fie proaspete, fie uscate. De cele mai multe ori, acesta are un gust ușor amar, iar tăria acestuia depinde în mare parte de cantitatea de frunze utilizată.
Ceaiul de urzică are un profil nutrițional excelent, fiind o băutură bogată în vitamine (C, D, K), minerale (fier, seleniu, zinc, magneziu), acizi grași (acid alfa-linoleic), antioxidanți (polifenoli, carotenoizi, terpenoide) și steroli.
Care sunt beneficiile ceaiului de urzică?
În ceea ce privește beneficiile ceaiului de urzică, izvoarele istorice relevă utilizări ale acestui ceai pentru tratarea rinitelor și alergiilor sezoniere, pentru reducerea inflamației și a durerilor articulare, pentru ameliorarea crampelor musculare, pentru reducerea nivelului de glucoză din sânge sau pentru vindecare infecțiilor de tract urinar.
Studii ulterioare au confirmat, respectiv infirmat, multe din așa-zisele beneficii ale ceaiului de urzică, fiind o băutură cu un imens potențial de vindecare și revitalizare a organismului.
Ajută la reducerea inflamațiilor articulare
Probabil că durerile articulare reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni după vârsta de 40 de ani și cea care reduce semnificativ calitatea vieții suferinzilor.
Din fericire, cele mai recente studii arată că ceaiul de urzică are importante proprietăți antiinflamatorii, fiind capabil de a reduce înspre zero necesitatea de administrare a medicamentelor antiinflamatorii pentru combaterea durerii.
Contribuie la ameliorarea hiperplaziei benigne de prostată
Cu o incidență de 50% în cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani și înspre 90% în cazul bărbaților de peste 80 de ani, hiperplazia benignă de prostată este o afecțiune ce determină manifestări urinare dificil de gestionat, fiind responsabilă de apariția nevoii frecvente și stringente de a urina, creșterea frecvenței urinărilor pe timpul nopții, dificultății în a începe urinarea, senzației de golire incompletă și de incapacitatea de a goli complet vezica.
Doua studii, unul desfășurat în anul 2000 și celălalt desfășurat în anul 2005, indică utilizarea terapeutică a ceaiului de urzică, fiind capabil de ameliorarea simptomelor neplăcute provocate de hiperplazia benignă de prostată cu o eficiență similară cu medicamente consacrate pentru tratarea acestei afecțiuni, precum inhibitorii de 5-alfa reductază, respectiv Finasteride.
Ajută la reducerea simptomelor provocate de alergiile sezoniere
Alergiile sezoniere sunt afecțiuni provocate de contactul cu alergeni (polen, fân, iarbă etc.), ce determină degranularea mastocitelor și eliberarea de histamină, responsabilă de apariția simptomelor caracteristice alergiilor sezoniere, precum ochi roșii, lăcrimare excesivă, nas înfundat și respirație dificilă.
Studii recente confirmă utilizarea ceaiului de urzică ca un excelent inhibitor al degranulării mastocitare, respectiv al eliberării de histamină și a inflamației, fiind capabil de reducerea semnificativă a manifestărilor alergice.
Contribuie la reducerea valorilor glicemiei
Diabetul zaharat nu este o afecțiune izolată la nivelul pancreasului, ci o boală cu un puternic impact multisistemic, fiind capabil de a induce afectare oculară (retinopatie diabetică), afectare renală (nefropatie diabetică), afectare neuronală (neuropatie diabetică) și afectare microangiopatică.
În ceea ce privește metodele terapeutice indicate pentru gestionarea diabetului zaharat, acestea includ utilizarea antidiabeticelor orale sau în cazuri extreme a injecțiilor cu insulină. Studii recente indică ceaiul de urzică ca potențial adjuvant în gestionarea nivelurilor crescute ale glucozei în sânge.
Un alt ceai care contribuie la reducerea valorilor glicemiei este ceaiul de merișoare.
Întărește sistemul osos
Un sistem osos puternic și rezistent se traduce printr-o calitate mai bună a vieții, mai ales odată cu pătrunderea în decada a șasea a vieții. Sportul și o dietă bogată în alimente care conțin calciu sunt cea mai sigură metodă pentru a asigura oase puternice.
Studii recente aduc în prim plan și ceaiul de urzică ca potențial adjuvant în întărirea sistemului osteo-articular, mai ales datorită conținutului ridicat în minerale, precum fier, calciu, magneziu, siliciu, potasiu și zinc.
Cum se prepară ceaiul de urzică?
Se spală urzicile, se pun într-un vas împreună cu două căni de apă și pune vasul pe foc până începe să fiarbă. După ce apa începe să fiarbă, se lasă focul mai mic, dar se mai lasă vasul pe foc pentru încă 4 sau 5 minute.
După fierbere, ceaiul se strecoară și se pune într-o cană. Pentru un plus de savoare poți adăuga miere de albine.
Ce conține ceaiul de urzică?
Ceaiul de urzică este o băutură fără calorii, de aceea este indicată în curele de slăbire. De asemenea, acesta conține o cantitate ridicată de vitamine (C, D, K), minerale (fier, seleniu, zinc, magneziu) și antioxidanți (polifenoli, carotenoizi, terpenoide), ce luptă împotriva stresului oxidativ și combat efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de urzică
În general, consumul ceaiului de urzică este sigur și există puține studii care să indice efecte adverse asociate cu acesta. În unele cazuri, ceaiul de urzică poate să producă apariția unei erupții la nivelul pielii.
De asemenea, unele surse indică capacitatea ceaiului de urzică de a modifica nivelul estrogenului din sânge, determinând în cazul bărbaților apariția ginecomastiei, iar în cazul femeilor secreții de la nivelul sânilor.
Cu toate acestea, încă nu există studii care să indice clar o legătură între ceaiul de urzică și aceste manifestări.
În plus, trebuie precizat faptul că ceaiul de urzică poate interacționa cu unele medicamente de tipul diureticelor, inhibitorilor de enzimă de conversie, beta-blocantelor, blocantelor de canale de calciu sau antidiabeticelor orale.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de urzică consumat în fiecare zi?
Studiile au arătat că ceaiul de măceșe este o băutură sigură, ce nu numai că poate fi consumată zilnic, dar este recomandat să fie consumată zilnic datorită gamei largi de beneficii pe care le aduce în prevenția diferitelor boli.
2. Poate fi ceaiul de urzică consumat înainte de culcare?
Ceaiul de urzică are un efect calmant, de aceea este indicat înainte de culcare. Consumul acestuia este garanția unui somn odihnitor și relaxant.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de urzică?
Nu există un moment oportun pentru consumarea ceaiului de urzică, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de urzică organismului?
Pe lângă aportul nutrițional excelent, ceaiul de urzică contribuie la reducerea inflamațiilor articulare, ajută la reducerea valorilor glicemiei, ameliorează manifestările asociate hiperplaziei benigne de prostată și întărește sistemul osteoarticular.
Concluzii
Ceaiul de urzică nu este o noutate în „lumea ceaiurilor”, dar efectele sale benefice confirmate prin diverse studii conferă o dimensiune mai reală acestui ceai, putând fi indicat către diverse persoane în funcție de afecțiunile de care suferă și în funcția de capacitatea acestui ceai de a aduce ameliorare.
Întărește sistemul osos, contribuie la reducerea inflamațiilor, ajută la reducerea valorilor glucozei în sânge și ameliorează manifestările asociate hiperplaziei benigne de prostată, ceaiul de urzică este cu adevărat un ceai valoros, ce merită să facă parte din obiceiurile tale de zi cu zi.
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.
Lasă un răspuns