Păducelul, cunoscut și sub denumirea de Crataegus monogyna, provine din grecescul kratos, care înseamnă tare sau puternic, cu referire la lemnul plantei și are o tradiție îndelungată în medicina naturistă a mai multor popoare.
Spre exemplu, în medicina naturistă chinezească acesta era folosit pentru tratarea aterosclerozei, hipertensiunii arteriale și a palpitațiilor, în Grecia Antică doctorii îl foloseau pentru stimularea digestiei, ameliorarea arsurilor epigastrice și a diareei, iar în Roma Antică soldații îl utilizau pentru tratarea durerilor de spate și pentru durerile de stomac.
Una peste alta, istoria este extrem de bogată în exemple de utilizare medicală a păducelului, respectiv a ceaiului de păducel, multe dintre așa-zisele beneficii pentru sănătate fiind valabile și în zilele noastre.
Din ce în ce mai multe studii descoperă noi calități ale acestui simplu fruct, unele dintre ele confirmând ceea ce se bănuia de multă vreme încoace, și anume că păducelul este o variantă naturistă extrem de bună pentru susținerea sănătății inimii.
Ce este ceaiul de păducel?
Ceaiul de păducel este o băutură preparată prin infuzarea fructelor de păducel, capabilă de a echilibra funcțiile inimii, susține procesele digestive, reduce nivelul de colesterol din sânge, ameliora stările anxioase, ușura simptomele specifice menopauzei și de a îmbunătăți calitatea somnului.
Studii recente clasează ceaiul de păducel în topul ceaiurilor necesare pentru o viață sănătoasă datorită conținutului extrem de bogat în flavonoide, taninuri, colină, pectină, substanțe minerale, uleiuri volatile și vitamine (B1, B3, B6, C).
Care sunt beneficiile ceaiului de păducel?
Beneficiile ceaiului de păducel vizează mai multe aparate și sisteme, dar cele mai documentate efecte sunt cele de la nivelul sistemului cardiovascular, fiind un medicament naturist pentru tratarea problemelor cu inima.
Protejează împotriva stresului oxidativ
Stresul oxidativ se definește ca dezechilibrul dintre substanțele oxidante și substanțele antioxidante, balanța fiind înclinată în avantajul substanțelor oxidante.
Acestea din urmă produc leziuni și mutații la nivel de ADN, ce rezultă în apariția a diverse afecțiuni cronice, precum insuficiență cardiacă, diabet sau cancer.
Ceaiul de păducel este o sursă extrem de bogată de polifenoli, compuși antioxidanți puternici care inhibă efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen, protejând astfel de apariția diverselor patologii.
Îmbunătățește funcția inimii la persoanele cu insuficiență cardiacă
Insuficiența cardiacă este o afecțiune caracterizată printr-o incapacitate a inimii de a pompa suficient sânge pentru hrănirea integrală a organelor, ceea ce duce la hipoxie tisulară, leziuni de organ și apariția altor patologii.
Cele mai recente studii sugerează că ceaiul de păducel poate fi la fel de eficient în îmbunătățirea tabloului clinic (ameliorarea dispneei și oboselii) precum medicamentele standard utilizate în insuficiența cardiacă (Digoxin).
Reduce tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială este o afecțiune gravă, caracterizată prin valori ale presiunii sângelui în artere peste limita normală, ce poate duce la insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral și infarct miocardic.
Cercetările arată că ceaiul de păducel poate îmbunătăți parametrii tensiunii arteriale, fiind extrem de eficient în reducerea valorilor atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a celei diastolice.
Scade nivelul de colesterol din sânge
Un nivel crescut al colesterolului total în sânge, un nivel ridicat al fracțiunii lipoproteice LDL și un nivel scăzut al fracțiunii lipoproteice HDL reprezintă factori de risc pentru formarea plăcii de aterom (depunere de grăsime la nivelul pereților vaselor de sânge) și obstruarea lumenului.
Principalul dezavantaj al acestui proces constă în creșterea riscului de reducere a fluxului sangvin către anumite teritorii în raport cu procentul de lumen obstruat, iar dacă reducerea fluxului sangvin apare la nivelul inimii sau a cordului se pot produce un accident vascular cerebral sau un infarct.
Conform studiilor, ceaiul de păducel contribuie la reglarea valorilor colesterolului total, a trigliceridelor și a fracțiilor lipoproteice.
Ceaiul de păducel scade LDL-colesterolul, crește HDL-colesterolul, reduce nivelul de trigliceride circulante cu 50% și îmbunătățește capacitatea metabolică a ficatului.
De asemenea, acesta acționează la nivelul plăcilor de aterom deja formate la nivelul pereților sangvini, fiind capabil de a reduce grosimea plăcii, prevenind astfel riscul de apariție a unor patologii acute și cu risc vital.
Contribuie la îmbunătățirea digestiei
O digestie sănătoasă se definește printr-o absorbție adecvată a nutrienților din alimente și un tranzit intestinal normal.
Ceaiul de păducel susține sănătatea sistemului digestiv prin facilitarea tranzitului intestinal, stimularea sintezei enzimelor digestive (proteaze și lipaze) și prin creșterea numărului de bacterii de la nivelul intestinului gros.
De asemenea, s-a observat că ceaiul de păducel este benefic pentru durerile stomacale și pentru persoanele care suferă de indigestie.
Ameliorează stările de anxietate
Anxietatea se definește printr-o stare mentală de agitație și îngrijorare, ce se asociază frecvent cu simptome fizice de tipul frecvență cardiacă crescută, frecvență respiratorie crescută, tremor și transpirații excesive.
Studii incipiente sugerează o posibilă asociere între ceaiul de păducel și stările anxioase, în sensul ameliorării acestora și îmbunătățirea simptomelor fizice. Aceeași asociere s-a găsit și în cazul ceaiului de tei.
Cum se prepară ceaiul de păducel?
Pentru prepararea infuziei din fructe de păducel se adaugă o lingură de fructe uscate în 500 ml de apă fierbinte, se acoperă vasul și se lasă la infuzat timp de 15 minute.
Se consumă până la 2 căni de ceai zilnic. Dacă nu este consumat imediat după preparare, se recomandă adăugarea de suc de lămâie proaspăt stors pentru a conserva principiile active ale ceaiului.
Ce conține ceaiul de păducel?
Ceaiul de păducel este o sursă impresionantă de flavonoide, taninuri, colină, pectină, glucoză, fructoză, substanțe minerale, uleiuri grase, precum și vitamine B1, B2, B3, B6, B9, B12 și C.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de păducel
Ceaiul de păducel este în general considerat sigur atunci când este utilizat în dozele recomandate pe termen scurt (până la 16 săptămâni). Nu a provocat efecte secundare semnificative în cadrul studiilor.
Cele mai frecvente efecte adverse sunt vertijul și amețelile, deși, mai rar, poate declanșa greață și alte simptome intestinale, oboseală, dureri de cap, palpitații, sedare, sângerări nazale și transpirații. Supradozajul poate duce la scăderea tensiunii arteriale și la aritmii cardiace.
Ceaiul de păducel poate crește eficiența unor medicamente pentru inimă și poate interfera cu altele. Folosește-l doar cu recomandarea medicului dacă ți-au fost prescrise medicamente pentru tensiunea arterială sau Lanoxin (digoxină) și nu-l lua împreună cu alte plante sau suplimente care au efecte asupra sistemului cardiovascular.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de păducel consumat în fiecare zi?
Studiile au arătat că ceaiul de păducel este o băutură sigură, ce nu numai că poate fi consumată zilnic, dar este recomandat să fie consumată zilnic datorită gamei largi de beneficii pe care le aduce în prevenția diferitelor boli.
Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că s-a observat că catechinele din ceaiul de păducel pot împiedica absorbția optimă a fierului din alimente, lucru de poate duce la instalarea anemiei feriprive.
De asemenea, unele studii au indicat că ceaiul de păducel poate inhiba acțiunea anumitor medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a tulburărilor de anxietate și a depresiei.
2. Poate fi ceaiul de păducel consumat înainte de culcare?
Ceaiul de păducel nu conține cofeină sau orice altă substanță care ar putea interfera cu ritmul nictemeral al organismului. De aceea, dacă îți faci griji cu privire la efectele negative pe care le-ar putea avea acest ceai asupra somnului tău, poți să stai liniștit.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de păducel?
Ceaiul de păducel poate fi consumat în orice moment al zilei, dar dacă îți dorești un implus de energie, atunci consumă 2-3 cești de ceai verde, dimineața, pe stomacul gol și bucură-te de o zi plină de vitalitate.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de păducel organismului?
Ceaiul de păducel este unul dintre cele mai puternice „medicamente” naturiste pentru reducerea inflamației, prevenirea apariției cancerului, scăderea riscului de dezvoltarea a afecțiunilor cardiovasculare și reducerea valorilor tensiunii arteriale.
De asemenea, s-a dovedit faptul că ceaiul de păducel facilitează pierderea în greutate, previne formarea calculilor renali, reduce colesterolul și trigliceridele și încarcă organismul cu o cantitate impresionantă de antioxidanți, ce inhibă efectele nocive exercitate de radicalii liberi de oxigen.
Concluzii
Ceaiul de păducel este cu adevărat o băutură revigorantă și tonică, capabilă de a spori sănătatea organismului pe mai multe planuri.
Datorită conținutului său nutritiv, ceaiul de păducel reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, scade tensiunea arterială, reduce nivelul de colesterol din sânge, protejează împotriva stresului oxidativ, îmbunătățește digestia și calmează psihicul.
Referințe
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns