Calendula, cunoscută și sub numele de gălbenele sau „șofranul omului sărac” este una dintre cele mai vechi flori cultivate pe suprafața Pământului.
Planta a fost pentru prima dată descrisă în secolul al III-lea î.Hr. și a fost un element important în majoritatea grădinilor din Franța secolului al V-lea. A fost cultivată timp de șase secole, iar numele latin, Calendae, oferit de romani, se referă la prima zi a lunii.
Începând cu anul 1800, au fost făcute primele descoperiri în ceea ce privește potențialul de utilizare în scop medicinal al acestei plante, ce s-a dovedit a fi eficientă în oprirea sângerărilor și accelerarea procesului de vindecare al rănilor.
Cele mai recente studii arată că această plantă are o gamă mult mai largă de utilizări medicale, indiferent de forma de preparare, tinctură, ceai sau pudră, iar beneficiile pe care poate aduce sănătății organismului sunt incomensurabile.
Ce este ceaiul de gălbenele?
Ceaiul de gălbenele este o băutură preparată prin fierberea florilor de gălbenele în apă clocotită, ce are numeroase întrebuințări terapeutice recunoscute la nivel mondial.
Dacă până acum principalul promotor al utilizării ceaiului de gălbenele ca metodă de îmbunătățire a stării de sănătate era medicina naturistă, din ce în ce mai mulți cercetători de renume confirmă ceea ce se știa deja și anume că ceaiul de gălbenele aduce un aport semnificativ de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți benefici organsimului.
Care sunt beneficiile ceaiului de gălbenele?
Calendula a fost folosită în trecut pentru a trata o gamă largă de afecțiuni ale pielii, precum infecțiile cutanate sau fungice.
Cercetările sugerează că gălbenelele pot fi eficiente în tratarea eritemului de scutec, a rănilor, a infecțiilor vaginale și a altor afecțiuni ale pielii.
Calendula a fost, de asemenea, folosită cu scop analgezic și antiinflamator. Totodată, a fost folosită ca adjuvant în tratarea cancerului – în special pentru ameliorarea efectelor adverse asociate tratamentului (cum ar fi radioterapia).
Unele studii sugerează că gălbenelele ar putea fi utile ca protecție solară, iar altele recomandă gălbenelele pur și simplu ca o simplă cremă hidratantă.
Cele mai recente studii se concentrează pe beneficiile pe care le poate aduce ceaiul de gălbenele sănătății, iar în cele ce urmează vei afla câteva dintre cele mai de actualitate descoperiri.
Protejează organismul împotriva stresului oxidativ
Antioxidanții sunt compuși benefici care neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen, principalii agenți responsabili de stresul oxidativ și de apariția diverselor afecțiuni cronice.
Ceaiul de gălbenele conține o cantitate ridicată de antioxidanți, inclusiv de triterpene, flavonoide, polifenoli și carotenoizi.
În plus, acesta conține și compuși antiinflamatori, cum ar fi factorul de necroză tumorală alfa (TNFα).
În timp ce inflamația este un răspuns normal al organismului, inflamația cronică este asociată cu mai multe afecțiuni, inclusiv cu obezitatea, sindromul metabolic și diabetul zaharat de tip 2.
De aceea, compușii antiinflamatori din compoziția ceaiului de gălbenele pot juca un rol important în prevenția acestor boli. În aceeași măsură, compușii din compoziția ceaiului de mentă pot juca un rol important în prevenția acelorași boli.
Previne apariția tumorilor și a cancerului
Conținutul de antioxidanți din ceaiul de gălbenele poate avea și efecte antitumorale.
Studiile sugerează că antioxidanții flavonoizi și triterpenici din ceaiul de gălbenele pot combate apariția celulelor canceroase din leucemie, melanom, colon și pancreas.
Cercetările sugerează faptul că substanțele active din ceaiul de gălbenele activează proteinele care ucid celulele canceroase, blocând în același timp alte proteine care altfel ar interfera cu moartea celulelor.
Asigură o bună sănătate a cavității orale
Gingivita, care se caracterizează prin inflamarea cronică a gingiilor, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni orale.
Ceaiul de gălbenele poate contribui la tratarea unor afecțiuni orale, cum ar fi gingivita.
Într-un studiu desfășurat pe o perioadă de 6 luni și efectuat pe 240 de persoane cu gingivită, la cei cărora li s-a administrat ceai de gălbenele s-a înregistrat o reducere cu 46% a nivelului de inflamație de la nivelul gingiilor, comparativ cu o reducere cu 35% a nivelului de inflamație de la nivelul gingiilor din grupul de control.
De fapt, ceea ce vrea să scoată în evidență studiul este că ceaiul de gălbenele are pe lângă efectele sale antiinflamatorii și efecte antibacteriene și antimicrobiene.
În plus, se spune că gargara cu ceai de gălbenele ameliorează durerile de gât – deși, până acum, dovezile sunt strict anecdotice.
Ameliorează febra musculară
Deși nu se cunoaște exact mecanismul de acțiune, studiile arată că ceaiul de gălbenele ameliorează inflamația și contribuie la dispariția senzației dureroase din cadrul febrei musculare.
Îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular
Datorită cantității ridicate de antioxidanți, ceaiul de gălbenele reduce nivelul de colesterol circulant, îmbunătățește circulația sângelui, scade tensiunea arterială și protejează inima de diverse afecțiuni cronice.
Cum se prepară ceaiul de gălbenele?
Ceaiul de gălbenele se prepară cel mai bine folosind flori proaspăt culese. Dacă este necesar, poți păstra florile în frigider timp de până la 48 de ore. Înfășoară petalele într-un prosop de hârtie umed și păstrează-le într-un recipient etanș.
Fierbe apă într-un ceainic sau într-o oală mare pe aragaz. Ceainicele pentru infuzii sunt cea mai bună opțiune pentru ceaiurile de flori proaspete, deoarece au dispozitive încorporate pentru a menține petalele separate. Pentru a păstra aromele folosește întotdeauna apă pură sau de izvor și nu apă fierbinte de la robinet.
Pune petalele de gălbenele în apă și lasă ceaiul să infuzeze timp de 5 minute.
Îndepărtează petalele de flori înainte de a turna ceaiul într-o ceașcă și bucură-te de o cană de sănătate.
Pentru o îmbogățire a aromei și a proprietăților nutritive, îți recomandăm să adaugi miere de albine.
Ce conține ceaiul de gălbenele?
Ceaiul de gălbenele este extrem de bogat în flavonoizi – compuși naturali care se găsesc în legume și fructe – care s-au dovedit a avea activități antiinflamatorii, antitrombogene, antidiabetice, anticancerigene și neuroprotectoare prin diferite mecanisme de acțiune.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de gălbenele
Ceaiul de gălbenele este în general o băutură ce poate fi consumată în siguranță. Cu toate acestea, recomandăm precauție în cazul femeilor însărcinate din cauza riscului de pierdere a sarcinii și în cazul persoanelor care se află sub tratament anticoagulant sau sedativ.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de gălbenele consumat în fiecare zi?
Nu există studii care să contraindice consumul zilnic de ceai de gălbenele, ba dimpotrivă, este extrem de benefic pentru sănătate.
În general, orice ceai trebuie consumat o perioadă mai lungă de timp până când își exercită pe deplin efectele. De aceea, un consum zilnic se poate traduce printr-o creștere a vitezei de apariție a beneficiilor pentru sănătate.
2. Poate fi ceaiul de gălbenele consumat înainte de culcare?
În cazul în care ai temeri în ceea ce privește o posibilă afectare a calității somnului, trebuie să îți spunem că ceaiul de gălbenele nu conține deloc cofeină sau orice altă substanță stimulantă, care ar putea interfera cu ritmul tău nictemeral.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de gălbenele?
Nu există un moment optim pentru a bea ceai de gălbenele, acesta exercitându-și efectele benefice indiferent de ora la care îl consumi.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de gălbenele organismului?
Ceaiul de gălbenele este o băutură extrem de bogată în antioxidanți, vitamine și minerale, ce ameliorează durerile și inflamația, previn apariția cancerului, protejează împotriva afecțiunilor cardiovasculare, îmbunătățesc igiena cavității orale și ameliorează simptomele din febra musculară.
Concluzii
Ceaiul de gălbenele este o descoperire recentă în lumea medicală, ce necesită încă ani de studii până a-i elucida toate misterele, dar ceea ce se știe până acum despre această băutură minune, ne inspiră și ne face să avem încredere că există multe alte beneficii pe care le poate aduce.
Mai mult decât atât, prin profilul său nutritiv, extrem de încărcat în substanțe benefice organismului, ceaiul de gălbenele este o revoluție în industria ceaiurilor.
Referințe
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5937015/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25266574/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6912323/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19374166/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17190444/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30289008/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917203/
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns