Descoperit acum 3000 de ani de către vechii greci, dafinul este una dintre cele mai folosite plante din bucătărie.
Frunzele sale aromatizează mâncărurile noastre de cel puțin 500 de ani, iar din ce în ce mai mulți cercetători încep să exploreze și alte potențiale ale acestei plante, diferite de cel culinar.
Unul dintre domeniile intens explorate ca potențial de utilizare a dafinului, mai precis a frunzelor de dafin, este cel medical, iar studiile arată că această plantă are numeroase utilizări.
Aceasta poate îmbunătăți starea de sănătate a organismului, poate încetini progresia unor boli și poate preveni instalarea altora, fiind una dintre cele mai potente plante din punct de vedere a varietății de utilizare medicală disponibile în natură.
Cercetările arată că dafinul îmbunătățește digestia, reduce inflamația, protejează inima, previne apariția cancerului, asigură dezvoltarea normală a copiilor, reduce anxietatea și protejează organismul de efectele nocive ale stresului cronic.
Toate aceste beneficii pot fi obținute extrem de ușor, prin simpla infuzare a frunzelor de dafin și obținerea ceaiului de dafin, un adevărat secret al sănătății din bucătăria noastră.
Ce este ceaiul de dafin?
Ceaiul de dafin este o băutură preparată prin infuzarea frunzelor de dafin, ce se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare, grație studiilor tot mai ample care relevă diverse beneficii pentru sănătate ale acestui tip de ceai.
Pe lângă beneficiile pe care le poate aduce sănătății, ceaiul de dafin este o sursă incredibilă de vitamine, minerale și substanțe nutritive.
Acesta conține o cantitate foarte mare de vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, ce este un antioxidant extrem de puternic, ce protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen și întărește sistemul imunitar.
Frunzele de dafin utilizate pentru prepararea ceaiului de dafin conțin, de asemenea, o cantitate foarte mare de vitamina A, care pe lângă efectul antioxidant, contribuie la îmbunătățirea vederii și la menținerea sănătății pielii și a mucoaselor.
Ceaiul de dafin se bucură și de un conținut ridicat de acid folic, substanță ce este importantă pentru sinteza corectă a ADN-ului și pentru profilaxia anomaliilor congenitale de dezvoltare ale copilului.
Nu în ultimul rând, ceaiul de frunze de dafin conține minerale importante, precum cupru, potasiu, calciu, magneziu, mangan, zinc, fier și seleniu.
Potasiul este unul dintre mineralele vitale ale organismului, ce reglează tensiunea arterială și frecvența cardiacă, manganul și cuprul sunt co-factori în diverse reacții enzimatice, ce contribuie la ameliorarea efectelor nocive exercitate de stresul oxidativ, iar fierul este esențial pentru sinteza globulelor roșii.
Care sunt beneficiile ceaiului de dafin?
Ceaiul de dafin nu este o simplă băutură, ci o sursă impresionantă de vitamine, minerale și substanțe nutritive, ce exercită efecte benefice asupra organismului.
Majoritatea efectelor benefice ale ceaiului de dafin se datorează polifenolilor conținuți.
Previne apariția afecțiunilor cardiovasculare
Dislipidemia, care se traduce prin existența unor valori ale colesterolului total și ale trigliceridelor peste limitele normale, este unul dintre principalii factori de risc pentru apariția evenimentelor cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral).
Modul în care dislipidemia este unul dintre factorii etiologici ai afecțiunilor cardiovasculare constă în favorizarea apariției plăcilor de aterom la nivel endotelial.
Studiile arată că ceaiul de dafin are un imens potențial antiaterogen, fiind capabil să inducă o reducere a colesterolului total cu 24% și a trigliceridelor cu 33%. În aceeași măsură și ceaiul de mușețel are aceeași capacitate de reducere a colesterolului.
De asemenea, ceaiul de dafin influențează și valorile lipoproteinelor (proteinelor transportatoare de lipide), fiind capabil să reducă nivelul de colesterol „rău” (LDL-colesterol) și să crească nivelul de colesterol „bun” (HDL-colesterol).
În plus, ceaiul de dafin conține acid cafeic și rutină, doi compuși importanți pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Rutina întărește pereții vaselor de sânge de la nivelul inimii și de la nivelul extremităților, iar acidul cafeic contribuie la diminuarea colesterolului „rău”.
Nu în ultimul rând, ceaiul de dafin favorizează reducerea nivelului de zahăr din sânge, unele studii sugerând faptul că acesta poate duce la o reducere cu până la 40%.
Previne apariția tumorilor canceroase
Cancerul este, probabil, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale secolului 21, în fiecare an fiind diagnosticate peste 17 milioane de cazuri noi, dintre care mai mult de 10% sfârșesc prin decesul persoanei în cauză.
Alimentația bogată în carbohidrați și grăsimi și săracă în fibre, expunerea prelungită la radiații, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul de alcool sau infecția cu unele virusuri (HPV) sunt doar câțiva dintre factorii care duc la apariția tumorilor canceroase.
Din fericire, ceaiul de dafin poate fi de ajutor în profilaxia proliferării tumorale a celulelor și apariția cancerului.
Studiile relevă faptul că ceaiul de dafin conține o combinație unică de antioxidanți și compuși organici, inclusiv fitonutrienți, precum catechine, linalol și partenolide, ce inhibă multiplicarea haotică a celulelor și implicit apariția cancerului.
De asemenea, acești compuși protejează împotriva stresului oxidativ, tradus prin dezechilibrul dintre factorii oxidanți și factorii antioxidanți, ce produce mutații la nivel celular și stimulează degenerescența canceroasă a celulelor.
Reduce anxietatea și efectele nocive asociate expunerii cronice la stres
Păstrarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a devenit o sarcină din ce în ce mai grea, mai ales odată cu creșterea presiunilor exercitate de societate în ceea ce privește atingerea anumitor „ținte” până la o anumită vârstă.
De aceea, din ce în ce mai mulți tineri, dar nu numai, ajung să stea peste program la serviciu, își neglijează viața personală și se alimentează constant cu gânduri negative legate de viitor. Expunerea prelungită la stres duce la apariția tulburărilor mentale de tipul depresiei și anxietății.
În această situație ceaiul de dafin poate fi de un real ajutor. Acesta conține cantități importante de vitamina C, acid folic, vitamina A și vitamine din spectrul B, precum piridoxină, niacină, acid pantotenic și riboflavină, toate cu un rol esențial în reglarea stării de spirit și ameliorarea simptomelor sindromului depresiv sau anxietății.
Previne apariția litiazei renale
Litiaza renală este o afecțiune caracterizată prin prezența calculilor („pietrelor”) în orice porțiune a tractului urinar, de la rinichi până la uretră.
Ocluzia parțială a tractului urinar poate duce la oligurie (eliminare de urină în cantitate mică), iar ocluzia completă a tractului urinar poate duce la anurie (absența eliminării de urină).
Acestea fiind însoțite și de alte simptome, precum greață, vărsături, dureri lombare sau abdominale joase, usturime sau dureri la urinare, prezența sângelui în urină sau chiar febră, în cazul litiazei complicate.
Unele studii sugerează că ceaiul de dafin poate fi util în prevenția apariției litiazei renale prin inhibarea unei enzime implicate în geneza calculilor, mai precis a ureazei.
Cum se prepară ceaiul de dafin (ceai de dafin mod de preparare)?
Acum vom vorbi despre preparare ceai de dafin. Ceaiul de dafin se prepară prin infuzarea frunzelor de dafin.
Pentru pregătirea acestui ceai vei avea nevoie de un ibric cu aproximativ 200 ml de apă și 2 frunze de dafin.
După ce apa începe să fiarbă, adaugă frunzele de dafin și lasă amestecul la infuzat timp de 10-15 minute.
După trecerea celor 10-15 minute de așteptare scoate frunzele de dafin din amestec și bucură-te de ceai.
Pentru îmbunătățirea gustului poți adăuga lămâie și miere.
Ce conține ceaiul de dafin?
Ceaiul de dafin este o sursă incredibilă de vitamine, minerale și substanțe nutritive.
Acesta conține o cantitate foarte mare de vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, ce este un antioxidant extrem de puternic, ce protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen și întărește sistemul imunitar.
Frunzele de dafin utilizate pentru prepararea ceaiului de dafin conțin, de asemenea, o cantitate foarte mare de vitamina A, care pe lângă efectul antioxidant, contribuie la îmbunătățirea vederii și la menținerea sănătății pielii și a mucoaselor.
Ceaiul de dafin se bucură și de un conținut ridicat de acid folic, substanță ce este importantă pentru sinteza corectă a ADN-ului și pentru profilaxia anomaliilor congenitale de dezvoltare ale copilului.
Nu în ultimul rând, ceaiul de dafin conține minerale importante, precum cupru, potasiu, calciu, magneziu, mangan, zinc, fier și seleniu.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de dafin
În general, ceaiul de dafin este sigur și poate fi consumat de orice persoană, fără repercusiuni. Recomandăm precauție în cazul persoanelor care utilizează medicație analgezică întrucât poate accentua efectele adverse ale acestui tip de medicație, medicamente sedativ-hipnotice, deoarece poate accentua starea de somnolență și medicamente antidiabetice, deoarece poate duce la o scădere accentuată a glicemiei.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de dafin consumat în fiecare zi?
Ceaiul de dafin poate fi consumat în fiecare zi și îți recomandăm să îl consumi în fiecare zi dacă dorești să obții beneficiile descrise mai sus. Un consum regulat al ceaiului de dafin asigură un aport constant de vitamine, minerale și substanțe nutritive necesare pentru buna funcționare a organismului.
2. Poate fi ceaiul de dafin consumat înainte de culcare?
Ceaiul de dafin nu conține cofeină sau orice alt compus care are capacitatea de a influența calitatea somnului. Dimpotrivă, ceaiul de dafin, poate facilita obținerea unui somn odihnitor și relaxant.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de dafin?
Nu există un moment optim pentru consumarea ceaiului de dafin, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de dafin organismului?
Ceaiul de dafin îmbunătățește sănătatea organismului, fiind o sursă importantă de vitamine (vitamina A, vitamina B, vitamina C) și minerale (fier, cupru, zinc, seleniu, mangan), scade riscul de apariție a tumorilor canceroase, îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular, ameliorează stările de anxietate, reduce efectele nocive ale stresului cronic asupra organismului și previne apariția litiazei renale.
Concluzii
Ceaiul de dafin este un ceai neconvențional, asemenea beneficiilor pe care le aduce organismului, fiind unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru îmbunătățirea stării de sănătate a organismului și reîntinerirea organelor.
Acesta oferă organismului o cantitate imensă de vitamine, minerale și antioxidanți, îmbunătățește digestia, previne apariția tumorilor canceroase, reduce efectele nocive rezultate din expunerea la stres cronic, ameliorează simptomele tulburărilor de anxietate și scade riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare.
Fără îndoială, ceaiul de dafin este unul dintre cele mai „interesante” ceaiuri judecând după beneficii, iar accesibilitatea față de prepararea sa este cea care transformă acest ceai într-unul extrem de atrăgător.
Referințe
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24711846/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613499/
- https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2021/07000/Bay_Leaf__Potential_Health_Benefits.8.aspx
- https://www.researchgate.net/publication/326913522_Health_Benefits_of_Bay_Leaf_Health_Action_31_7_24_-_26
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns