Când vine vorba de sănătatea intestinului uman, infecțiile parazitare intestinale sunt mai frecvente decât credeți. Pentru a le evita, citiți mai departe pentru a le înțelege mai bine.
Infecțiile parazitare ale tractului intestinal sunt mai puțin frecvente în unele locuri ale lumii datorită standardelor ridicate de igienă și a unei bune igienizări.
Cu toate acestea, odată cu tendința de creștere a călătoriilor și a imigrației la nivel mondial, riscul de infecții parazitare este încă prezent.
Dar asta nu înseamnă că trebuie să sistați orice fel de călătorie în țările cu igienă precară. Există numeroase tratamente naturiste pentru paraziții intestinali, aliatul dumneavoastră de încredere!
A se vedea și: Cum se pot preveni paraziții intestinali?
Ce sunt paraziții intestinali și care sunt cei mai comuni
Un parazit este un organism sau un animal mic, care trăiește într-un alt organism sau pe alt organism și își ia hrana de la acesta. Un parazit nu poate trăi de la sine.
Paraziții includ purici, păduchi și viermi. Bolile parazitare includ infecții cu protozoare (organisme unicelulare, cum ar fi malaria), helminți (viermi) și artropode (cum ar fi scabia).
Un parazit intestinal trăiește în intestine (intestine). Paraziții intestinali sunt de obicei protozoare (cum ar fi Giardia) sau viermi (cum ar fi oxiuri sau tenie) care intră în corpul uman și folosesc intestinul ca adăpost.
Parazitul va trăi în intestin sau în alte părți ale corpului și se va reproduce adesea. Parazitul poate cauza sau nu simptome sau infecție.
Paraziții sunt foarte des întâlniți în întreaga lume. Infecțiile se transmit în locuri aglomerate. De asemenea, persoanele din țările în curs de dezvoltare poartă de obicei un anumit tip de parazit.
Măsurile sanitare deficitare și apa nesigură cresc riscul de a avea paraziți.
Helminți
Helminții multicelulari sunt cunoscuți și sub numele de viermi; cele mai comune tipuri găsite la oameni sunt viermi rotunzi, tenia și oxiuri.
Helminții în stadiul adult, în general, nu se înmulțesc în interiorul gazdelor lor. În schimb, gazdele sunt infectate după ce au ingerat ouă de paraziți din sol sau apă contaminată.
Ouăle eclozează, iar helminții trec apoi prin etapele de viață în interiorul gazdei.
Trei tipuri de helminți infectează oamenii. Un al patrulea tip infectează în principal animalele, dar poate infecta oamenii în cazuri rare. Aceste tipuri sunt:
- Viermi rotunzi;
- Trematode;
- Tenii;
- Viermi cu cap spinos.
Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu helminții, denumiți în mod obișnuit viermi intestinali. În mod surprinzător, puțini oameni sunt la fel de familiarizați cu infecțiile cu protozoare, în ciuda faptului că acestea sunt unii dintre cei mai frecventi paraziți intestinali la oameni.
Protozoarele, spre deosebire de helminți, au o singură celulă. Ele se pot multiplica în corpul uman și pot provoca infecții grave. Cele mai comune tipuri de protozoare sunt:
Cryptosporidium
Cryptosporidium este un parazit des întâlnit la animalele de fermă. Se răspândește prin surse de apă contaminate.
Cryptosporidium are un înveliș exterior puternic, rezistent la clor. Acest lucru îl face notoriu de greu de ucis.
Cryptosporidium este cea mai frecventă cauză a infecțiilor parazitare prin piscine publice și parcuri acvatice.
Blastocystis
Blastocystis este unul dintre cei mai frecventi paraziti intestinali. Deoarece nu provoacă simptome evidente pentru toată lumea, inițial se credea că este nepatogen și inofensiv.
De atunci s-a aflat că Blastocystis poate provoca atât boli acute, cât și cronice.
Giardia lamblia
La fel ca Cryptosporidium, Giardia lamblia este, de asemenea, rezistentă la clor și iubește apa.
Acest parazit trăiește în intestinul subțire și provoacă o boală cunoscută sub numele de Giardia duodenalis sau Giardia intestinalis.
Simptomele giardiozei includ oboseală, greață, diaree, gaze, balonare și crampe abdominale. Infecțiile severe pot provoca deshidratare și malnutriție.
Toxoplasma Gondii
Toxoplasma Gondii provoacă o boală cunoscută sub numele de toxoplasmoză.
Concluzii
Prevenirea este cheia. Spălați-vă mâinile înainte de a mânca ca un obicei. Când călătoriți în țări cu un nivel sanitar mai prost, beți numai apă îmbuteliată; evitați apa de la robinet sau râuri.
De asemenea, trebuie reținut faptul că există numeroase tratamente naturiste pentru paraziții intestinali, iar acestea dau rezultate extraordinare!
A se vedea și: De unde știți că aveți paraziți intestinali
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.
Lasă un răspuns