REZUMAT
- Fungii sunt microorganisme eucariote, unicelulare sau pluricelulare și heterotrofe, ceea ce înseamnă că nu sunt capabili să își sintetizeze singuri substanțele necesare pentru funcționarea propriului metabolism.
- Printre cele mai întâlnite infecții fungice la om amintim: candidozele (produse de Candida spp.), aspergilozele (produse de Aspergillus spp.), criptocozele (produse de Cryptococcus neoformans), zygomicozele (cu etiologie diversă) și „piciorul de atlet”.
- Pentru tratarea „piciorului de atlet” poți utiliza Zenidol, Keraderm sau Myceril.
Fungii sunt microorganisme eucariote, unicelulare sau pluricelulare și heterotrofe, ceea ce înseamnă că nu sunt capabili să își sintetizeze singuri substanțele necesare pentru funcționarea propriului metabolism.
De aceea, aceștia „parazitează” diverse organisme vii și obțin acces la diverse substanțe necesare hrănirii lor.
O scurtă clasificare a fungilor îi împarte în: filamentoși (mucegaiuri), levuriformi (drojdii) și dimorfici (mucegaiuri și drojdii).
Având în vedere că acest regn se caracterizează printr-o variabilitate extrem de mare, existând peste 1,5 milioane de tipuri de fungi descoperiți până în momentul actual, nu e de mirare faptul că ansamblul de afecțiuni ce pot fi determinate de acești fungi este la fel de divers.
Haideți să aflăm împreună care sunt cele mai întâlnite infecții fungice la om, cum se manifestă și posibilitățile de tratament.
Care sunt afecțiunile ce pot fi provocate de fungi?
Dacă ar fi să vorbim despre toate infecțiile fungice posibile ar dura o eternitate. De aceea, îți vom prezenta cele mai întâlnite tipuri de infecții fungice.
Printre cele mai întâlnite infecții fungice la om amintim: candidozele (produse de Candida spp.), aspergilozele (produse de Aspergillus spp.), criptocozele (produse de Cryptococcus neoformans), zygomicozele (cu etiologie diversă) și multiple alte infecții.
Cu toate acestea, suntem siguri că nu ai auzit de peste 75% dintre infecțiile fungice amintite mai sus, dar cu siguranță ai avut o infecție fungică la un picior sau ai auzit despre cineva care a avut acest tip de infecție.
Cunoscută și sub denumirea de „picior de atlet”, ciuperca piciorului este o infecție extrem de frecventă în rândul populației, produsă de un cumul de factori dintre care amintim: igiena inadecvată, transpirația excesivă și expunerea la medii insalubre.
Cum se manifestă afecțiunile cauzate de fungi?
Afecțiunile fungice variază de la o boală la alta și pot determina manifestări sistemice și manifestări locale.
Spre exemplu, candidoza se manifestă cu febră, frisoane, polimialgie, poliartralgie, leziuni cutanate și exsudate retiniene.
Pe de altă parte, „piciorul de atlet” se manifestă prin unghii decolorate în nuanțe variabile de la albicios la galben, exfoliere ușoară a patului unghial, miros specific etc.
Care sunt opțiunile de tratament pentru infecțiile fungice?
Tratamentul infecțiilor fungice complicate, de tipul candidozei sau aspergilozei nu sunt de competența noastră, dar te putem ajuta să scapi de micoza unghiei.
Pentru tratarea acestei afecțiuni extrem de sâcâietoare recomandăm utilizarea unui tratament naturist pentru ciuperca piciorului și a unghiei. Spre exemplu, poți utiliza Zenidol, Keraderm sau Myceril.
Acestea conțin substanțe precum extract de tătăneasă, ulei esențial de ienupăr, extract de aloe vera, unt de shea sau extract de propolis ce au puternice proprietăți fungistatice și fungicide. De asemenea, lasă pielea catifelată și înlătură mirosul neplăcut.
Concluzii
Există extrem de multe tipuri de fungi, fiecare cu particularități proprii și determinanți a diverse tipuri de boli.
Totuși, există șanse foarte mici să suferi de o afecțiune fungică gravă, iar cea mai probabilă este micoza unghiei.
Cu ajutorul medicamentelor naturiste recomandate de experții noștri poți să stai fără griji, deoarece vei scăpa de micoză imediat.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.
Lasă un răspuns