Iodul este considerat unul dintre nutrienții vitali ai organismului, responsabil pentru reglarea funcției tiroidiene, susținerea unui metabolism sănătos, ajută la creșterea și dezvoltarea și prevenirea anumitor boli cronice.
Din păcate, mulți adulți nu consumă suficiente alimente bogate în iod și, prin urmare, suferă de o deficiență de iod.
Prin urmare, mulți suferă o serie de consecințe negative asupra sănătății ca urmare, cunoscute sub numele de tulburări de deficit de iod.
Iodul este prezent în tot corpul în aproape fiecare organ și țesut, necesar aproape oricărui sistem al corpului pentru a ne menține în viață și plini de energie. Din acest motiv, deficiența de iod prezintă multe riscuri – un gând alarmant, având în vedere că unele surse sugerează că aproximativ 50% sau mai mult din populația adultă din țările dezvoltate occidentale are deficit de iod.
De aceea, consumul de alimente bogate în iod este atât de vital.
Alimente care conțin iod
Alge marine: iodul se găsește în principal în plantele de mare, precum și în fructele de mare. Una dintre cele mai bogate surse de iod include o algă marine numită kelp.
Brânză: Aproape toate produsele lactate sunt îmbogățite cu iod. Când vine vorba de brânză, cele mai bune opțiuni ar fi Cheddar și Mozzarella.
Sardine: acestea au un conținut scăzut de calorii și bogate în iod și sunt, de asemenea, încărcate cu grăsimi bune PUFA și MUFA.
Ouă: Iodul este extrem de important pentru dezvoltarea cognitivă și mentală la sugari. Afectează și nivelul IQ-ului. Una dintre cele mai sigure și simple moduri de a obține iod în dietă ar fi prin gălbenușurile de ou.
Creveți: dacă vă plac fructele de mare, atingeți cea mai mare parte din necesarul de iod prin această grupă de alimente. Creveții sunt îmbogățiți cu iod. Corpurile lor absorb mineralele din apa de mare care se acumulează în corpurile lor
Lapte: Conform diverselor studii, fiecare 250 ml de lapte ar avea aproape 150 de micrograme de iod.
Ton: 170 de grame de ton vă oferă 34 de micrograme de iod. Tonul este bogat și în omega-3.
Iaurt: O singură cană de iaurt poate satisface jumătate din necesarul zilnic de iod, oferind aproape 70 de micrograme de iod. Este, de asemenea, bun pentru stomac și bogat în calciu și proteine.
Cod: Iodul se găsește în cantitate bună în fructele de mare.
Scoici: acestea sunt una dintre cele mai bune surse de iod. Fiecare 100 de grame poate satisface aproape 90% din necesarul nostru zilnic de iod. De asemenea, este o sursă excelentă de vitamina B12, proteine și fosfor.
Alte surse: În afară de alimentele menționate mai sus – care se încadrează în sursele „excelente” sau „bune” de iod – alte ingrediente care vă pot încărca cu iod ar include fructe precum bananele, căpșunile; legume precum legumele cu frunze verzi, ceapa și cartofii dulci; cereale, nuci și leguminoase precum arahide, orz etc.
Importanța iodului în alimentația dumneavoastră
Un aport scăzut pe o perioadă lungă de timp va face ca tiroida să lucreze mai mult pentru a încerca să păstreze cantitatea potrivită de hormoni tiroidieni în sânge.
Tiroida poate crește apoi în dimensiune pentru a capta iod – această umflare, sau „gușă”, poate fi vizibilă la gât.
Dacă aveți o deficiență de iod în timpul sarcinii, pot exista efecte asupra dezvoltării creierului bebelușului, care ar putea duce la probleme precum IQ-ul scăzut sau capacitatea de a citi mai târziu în viață.
Deoarece iodul este necesar încă din primele etape ale sarcinii, ar trebui să vă asigurați că aveți suficient înainte de a rămâne însărcinată. Este posibil să acumulați rezerve bune de iod în tiroida, ceea ce o poate ajuta să funcționeze bine în timpul sarcinii, în special în stadiile incipiente.
Așadar, dacă sunteți la vârstă fertilă și mai ales dacă intenționați să rămâneți însărcinată, trebuie să vă asigurați că respectați recomandarea adulților pentru consumul de iod.
În timpul sarcinii, cantitatea de care aveți nevoie crește pentru a produce suficienți hormoni tiroidieni pentru a-i transfera copilului dumneavoastră pentru a-i ajuta creierul să se dezvolte corect.
Deficitul de iod în timpul sarcinii poate avea consecințe grave pentru copilul dumneavoastră, așa că este foarte important să îndepliniți această cerință mai mare dacă sunteți însărcinată.
Veți avea nevoie, de asemenea, de o cantitate mai mare în timpul alăptării, astfel încât laptele uman să conțină suficient iod pentru bebelușul al cărui creier este încă în curs de dezvoltare.
Oricine evită peștele și/sau produsele lactate (de exemplu, din cauza alergiei sau intoleranței) ar putea prezenta un risc de deficiență de iod. Vegetarienii și în special veganii sunt expuși riscului, deoarece nu mănâncă majoritatea alimentelor bogate în iod și, prin urmare, ar trebui să ia în considerare un supliment adecvat care conține iod.
Care este cantitatea zilnică necesară de iod
- Bărbați cu vârsta de 19 ani și peste 150 micrograme;
- Femei cu vârsta de 19 ani și peste 150 micrograme;
- Femei însărcinate cu vârsta de 19 ani și peste 220 micrograme;
- Femei care alăptează peste 19 ani 290 micrograme.
Indiferent de categoria de vârstă la care vă încadrați, iodul din dieta alimentară nu trebuie să depășească 1100 micrograme pe zi.
Poate cauza consumul de iod în exces efecte secundare
A avea prea mult iod în dietă poate provoca, de asemenea, probleme. Acest lucru este valabil mai ales la persoanele care au deja probleme cu tiroida, cum ar fi nodulii, hipertiroidismul și bolile tiroidiene autoimune.
Administrarea unor cantități mari de iod prin medicamente, proceduri radiologice (colorant intravenos iodat) și excesul alimentar poate provoca sau agrava hipertiroidismul și hipotiroidismul.
În plus, persoanele care se mută dintr-o regiune cu deficit de iod (de exemplu, părți ale Europei) într-o regiune cu un aport adecvat de iod (de exemplu, Statele Unite) pot dezvolta, de asemenea, probleme cu tiroida, deoarece tiroidele lor au devenit foarte bune la preluarea și utilizarea cantități mici de iod. În special, acești pacienți pot dezvolta hipertiroidism indus de iod (vezi broșura Hipertiroidism).
Concluzii
Iodul este necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni. Este important să evitați să aveți prea puțin sau prea mult. Sursele alimentare bune includ peștele, crustaceele și produsele lactate. În timpul sarcinii, iodul este esențial pentru dezvoltarea corectă a creierului copilului.
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.
Lasă un răspuns